Zobacz pełną wersję : jeśli 12-60 bez E-3 to z czym??
Pozdrawiam wszystkich odpowiadających. Problem mam nie mały bo nie wczas straciłem swój poczciwy zestawik E-500 z kitami nie wczas bo ceny sami widzicie wariują przy tym zero wsparcia od producenta(koniec promocji), sezon się zaczyna a ja nie mam czym focić. Rad nie rad muszę poczekać na rosządniejsze ceny a póki co czymś trzeba pracować przyczym napewno wyciułam ze skarbonki na 12-60 i tu właśnie zaczyna się moje pytanie: moi drodzy to tego chcę kupić puszkę od e-330 do e-520 nawet uzywaną (jeśli macie na zbyciu chętnie się zainteresuję) tylko mało wiem o tym z czym ten obiektyw pokaże że wart jest zachodu?? Ergonomia jest dla mnie nie ważna bo i tak się przesiąde na E-3; jeśli macie doświadczenie z tym obiektywem w innych puszkach niż E-3 proszę o sugestie.
Pozdrawiam wszystkich odpowiadających. Problem mam nie mały bo nie wczas straciłem swój poczciwy zestawik E-500 z kitami nie wczas bo ceny sami widzicie wariują przy tym zero wsparcia od producenta(koniec promocji), sezon się zaczyna a ja nie mam czym focić. Rad nie rad muszę poczekać na rosządniejsze ceny a póki co czymś trzeba pracować przyczym napewno wyciułam ze skarbonki na 12-60 i tu właśnie zaczyna się moje pytanie: moi drodzy to tego chcę kupić puszkę od e-330 do e-520 nawet uzywaną (jeśli macie na zbyciu chętnie się zainteresuję) tylko mało wiem o tym z czym ten obiektyw pokaże że wart jest zachodu?? Ergonomia jest dla mnie nie ważna bo i tak się przesiąde na E-3; jeśli macie doświadczenie z tym obiektywem w innych puszkach niż E-3 proszę o sugestie.
Moim zdaniem nie odczujesz różnicy w szybkości pomiędzy 12-60 a 14-54 z body E-520. W finansach i wadze to i owszem ;)
A może inaczej :
zamiast ZD 12-60 i np E-520 kup 14-54 i E-3 :)
:idea: AF będzie szybszy w zestawie drugim :twisted: znacznie szybszy :mrgreen:
a jeżeli postanowiłeś i kropka, że kupisz ZD 12-60 to .... różnicę odczujesz dopiero po zakupie E-3 tak czy inaczej :-P
takie jest moje zdanie, bo temat już kiedyś przerabiałem z E-510 :wink:
Dzięki sebu$ czy to oznacza, że tym słoiczkiem nie będzie żadnych różnic w wymienionych wyżej body? z wyjątkiem E-3?? czyli, że najniższy model e-xxx i przeczekać na lepsze czasy?? w wersji 14-54II już myślałem ale to kąpromis moim zdaniem później zmienie body i tak będzie ciągnąć do SWD ;) więc po co przepłacać ?? hmm sądziłem że będą jakieś różnice w działaniu AF, jakości obrazu etc??
nie miałem E-30 ani E-620 więc się o nich nie wypowiadam.
Miałem E-510 i ZD 14-54 i robiliśmy porównania z E-3 z tym samym obiektywem.
Różnica "widoczna" ;) natychmiast na plus zestawu z E-3.
Po wymianie sprzętu na E-3 i zakupie ZD 12-60 miałem jeszcze kilka dni 14-54 i porównywałem szybkość AF.
Była niewielka różnica na plus dla SWD, ale nie można powiedzieć, że taka jak w porównaniu E-3 z E-510 na ZD 14-54.
poszukaj opinii w wyszukiwarce / coś na pewno znajdziesz ciekawego
...czy to oznacza, że tym słoiczkiem nie będzie żadnych różnic w wymienionych wyżej body? z wyjątkiem E-3?? ...
Dokładnie tak jak napisałeś...
Pozdrawiam
Mam E410 i ten obiektyw,jestem zadowolony,brak stabilizacji nie przeszkadza, a szybciej ostrzy jak z kotami.No i ostro jest!
Oki doki bardzo dziękuje za pomoc; jak się uda kupię używny 510 choć odrobinę luksusu ze stabilizacją jak się nie uda to nie będe płakał w każdym bądź razie napisze co ostatecznie podłączyłem jeszcze raz dzięki.
Jak obiecałem tak piszę ;)
Ostatecznie dziś zakupiełm 510 de facto od klubowicza, który chyba wycofuje się systemu ;(. A więc dobre szkło z ....no właśnie nie wiem jak ta puszczeczka się sprawdzi ale o tym już w innym dziale. Pozdrawiam
Poza SWD ten słoik ma inne zalety. O ile w połączeniu z E510 nie pokazuje się z najlepszej strony jeśli chodzi o prędkość (a używam właśnie takiego zestawu), to ostrość i jakość
fotek oraz zakres ogniskowych jest super. Praktycznie tego szkła nie zdejmuję!