Zobacz pełną wersję : Szpital w Oleśnie
Przypadkiem trafiłem na taka galerię: Opuszczony szpital (http://www.opuszczone.com/galerie/olesno/index.php)
Z innego źródła:
Wybudowany jeszcze przed I Wojną Światową szpital słynął ze słabej opieki i
wysokiej umieralności pacjentów. W 1997 roku został pospiesznie opuszczony czego oficjalnym
powodem było otwarcie nowego szpitala jednak pozostaje wiele niewyjaśnionych pytań,
np. Dlaczego pozostawiono w nim większość sprzętu,telefony, karty pielęgniarskie,probówki.
Tajemnicę szpitalu w Oleśnie zna może kilka osób, jednak oficjalnie i jednoznacznie nie wiadomo co
spowodowało opuszczonie wielkiego gmachu.tak jakby zostawione on był w popłochu, z dnia na dzień.
Nikt nic nie rusza, miejscowi boją się tam zaglądać a to dlatego że mury szpitala są ponoć nawiedzone.
zabarykadowane korytarze, kuchnia z dziwnymi naczyniami, schowki ze starymi meblami i ramami,
łaźnie zamykane grubymi - stalowymi drzwiami, prosektorium oraz dobudówka z kaplicą - wszystko to powoduje niesamowite uczucie...
Nawet bym się wybrał, lubię takie "klimaty".
Nie bardzo wiem, które to Olesno, Zumi wyświetla trzy miejscowości o tej nazwie :roll:
Z zewnątrz wygląda to tak
http://img134.imageshack.us/img134/8045/szpital.jpg (http://img134.imageshack.us/my.php?image=szpital.jpg)
Ktoś wie, gdzie to?
Jeszczu tu trochę opisów: http://www.niewyjasnione.pl/SZPITAL_W_OLEŚNIE-t8191.html
;)
PPS
Jak udało nam się dowiedzieć Urząd Miasta wydał decyzję o zamknięciu szpitala spowodowaną zamiarem jego sprzedaży.
Niektóre okna zostały już zabite deskami lub szczelnie zamknięte, wszystkie wejścia zostały zaopatrzone w łańcuchy oraz porządne kłódki, poza tym obiekt został przekazany pod obserwację firmy ochroniarskiej (o czym informują stosowne napisy) - sam samochód patrolowy przejeżdża obok budynku niejednokrotnie w ciągu doby...
No to po ptokach :|
Przynajmniej można sobie fotki pooglądać.
Olesno w woj. opolskim
http://www.ogp.interka.pl/archiwum/arch78.html
Tak dzięki, też znalazłem i było dopisane w PS ale po drugiej edycji mi "uciekło".
Opera zawsze otwiera stronkę z cache i jesli dwukrotnie się edytuje to trzeba odświeżyć a ja zapomniałem :roll:
Mam kolegę w Olesnie. Jak wróci z wczasów, to się go podpytam.
Tak dzięki, też znalazłem i było dopisane w PS ale po drugiej edycji mi "uciekło".
Opera zawsze otwiera stronkę z cache i jesli dwukrotnie się edytuje to trzeba odświeżyć a ja zapomniałem :roll:
W opcjach ustaw, zeby sprawdzała stronę "zawsze"
Mieszkam 20 km od Olesna. Ten szpital faktycznie stoi pusty od kilku lat, niedawno Niemcy krecili tam jakis film. Zostal zamkniety ze wzgledu na koszty utrzymania. Tzw. nowy szpital funkcjonowal juz dlugo przed likwidacja starego (otwarty w latach 80-tych chyba). Utrzymywanie dwoch bylo po prostu za drogie, tym bardziej ze myslano takze o zamknieciu tego nowego i przeniesieniu pacjentow do Kluczborka.
rocco, galeria jest swietnie zrobiona, dzieki za linka i mozliwośc popatrzenia ..;) trzymam kciuki za "załatwienie" mozliwości wejscia - sam bym sie pisał ..
Fajna, prawda? :)
Pogooglałem trochę i raczej juz się nie odwiedzi, piszą też, że obiekt ktoś kupił i będzie remont, pewnie ze zmianą przeznaczenia budynku.
Ciekawe, czy nadal będzie straszyło? ;)
PS
Dzięki Grizz :)
Fajna, prawda? :)
Pogooglałem trochę i raczej juz się nie odwiedzi, piszą też, że obiekt ktoś kupił i będzie remont, pewnie ze zmianą przeznaczenia budynku.
Ciekawe, czy nadal będzie straszyło? ;)
Jestem, bywam w Oleśnie co dwa tygodnie... To prawda, szpital już sprzedano jakiemuś inwestorowi. Będzie remont i przebudowa. Chyba jakieś biura na dole, lokale usługowe czy coś... Co na piętrach, to nie pamiętam... Generalnie straci swój urok, swoją magię :-(
No i teraz trochę inaczej już wygląda. To zdjęcie to sprzed kilku ładnych lat...
Części zaznaczonych na czerwono (budynki) już nie ma, wyburzone jakiś czas temu...
Na niebiesko - Kaplica szpitalna. Mam nadzieję, ze nie wywalą jej z bryły budynku, ma fajne witraże...
Na zielono - tam był oddział noworodkowy i małych dzieci :-)
A i reszta już bardziej zaniedbana, zniszczona...
A straszyć to raczej nie straszyło i nie będzie ;-) No, chyba że tych, co go przebudują :wink::-P:-P:-P
Bywasz tam więc może zrobiłbyś jakieś fotki budynku?
Najlepiej razem z duchem. :wink:
Bywasz tam więc może zrobiłbyś jakieś fotki budynku?
Jak znowu będę, to postaram się coś zrobić... Ale z lotu ptaka nie będą na pewno :wink:
Najlepiej razem z duchem. :wink:
Ducha to się domaluje, jakby co :wink:
Ducha to się domaluje, jakby co :wink:
Lepiej wyrenderować, będzie bardziej przekonujący ;)
Dzisiaj wróciłem z Olesna... Cyknąłem kilka fotek... Zaraz je wstawię :-)
OK...
Stary szpital w Oleśnie...
Kilka ujęć od strony ulicy Wielkie Przedmieście (i jeden detal):
Idziemy dalej...
Dwie fotki od ulicy Mostowej:
Skręcamy w prawo na ulicę Lompy...
Zdjęcia robione nad murem... Przez dziury w murze... Przez niedomkniętą bramę... Jak stałem w tej niedomkniętej bramie, to zainteresowałem swoją skromną osobą patrol zmotoryzowany Policji :wink: Teren szpitala to teren prywatny (wstęp wzbroniony)... Akurat przejeżdżali i specjalnie dla mnie :shock: zawrócili, przystanęli na poboczu i obserwowali czy jestem grzeczny :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Potem przeszedłem obok nich, ukłoniłem się i poszedłem dalej... :grin:
Kończymy ulicę Lompy. I jeszcze jedno zdjęcie "zza winkla"...
I ostatnie. Zdjęcie zrobione z Solnego Rynku. Jest umiejscowiony troszkę wyżej, więc i ujęcie jest inne:
Jakby ktoś chciał, to tutaj jest link do planu Olesna:
http://www.intermapa.pl/mapa.php?kod2=34_58066
:grin:
PS. Ducha niestety nie było. Na czas remontu/przebudowy/rozbiórki pojechał na wczasy do Rowów :-P:-P:-P
Minęło 9 miesięcy... Znów cyknąłem kilka fotek szpitala w Oleśnie... Zmieniło się niewiele... Zabili blachą okna w kapliczce (ciekawe swoją drogą, co się stało z witrażami...), więcej okien jest zabitych dechami albo innymi drzwiami, rypnęli od głównej ulicy wielki napis "remont do 2016"...
Macie, pooglądajcie... :|
Na dzisiaj tyle... Będę pilnował i jakby co, to znowu coś wrzucę...
:)
Po przeglądnieciu myślę, ze postawienie nowego było by bardziej ekonomiczne niż wdawanie się w tak kapitalny remont.
Witam.Bardzo interesuje mnie obecny stan szpitala i oczywiście faktyczny stan ochrony...hmm mam tu na myśli czworonożne szczekające bestie,bo przed nimi ciężko się ucieka:lol: Planujemy małą eksplorację tego terenu.Pozdrawiam.
Po przeglądnieciu myślę, ze postawienie nowego było by bardziej ekonomiczne niż wdawanie się w tak kapitalny remont. Po przeglądnięciu myślę, że "tak kapitalny remont" polega na całkowitej dewastacji zakupionego budynku, aby sam się zawalił (nie zdziwię się, jeśli konserwator nie zgodził się na wyburzenie). Swoją drogą ciekawe kto to kupił (niezły kawałek ziemi) i za ile....
A witraże pewnie przydały się komuś w hacjendzie....
Ktoś ostatnio był w tym opuszczonym szpitalu i całkiem dużo fotek zrobił, zdjęcia są z maja 2011r. Zobaczcie jak tam wygląda obecnie. http://szaryburek.blox.pl/2011/05/Szpital-w-Olesnie.html
Obejrzałem. Kapitalne miejsce do fotoeksploracji - zmurszałość i struchlałość niebywała.
Miejsce kuszące, to fakt... Ale to teren prywatny (jakaś spółka, bodajże z Gliwic, wykupiła teren i budynek) i wejście jest "na własne ryzyko" :???: Kiedyś robiłem zdjęcia z zewnątrz i wsunąłem przez bramę tylko górną część swojej masywnej postury (wraz z Olkiem OFC :wink: ) a policjanci, którzy akurat pojawili się swoim wozem bojowym w uliczce obok, zatrzymali się i intensywnie wpatrywali we mnie i w to, co robię... :grin: Nie odpuścili, pókim się nie wycofał i poszedł w siną dal... Ale fotek ani aparatu nie zarekwirowali :wink:
A szpital stoi i marnieje...