PDA

Zobacz pełną wersję : moje fotograficzne początki z E-510

mcmaczek
31.05.09, 13:35
Z dużą dozą nieśmiałości postanowiłem pokazać swoje fotograficzne początki, prosząc o opinie :-) Zdjęcia zrobione w Szwecji, na początku marca - miejscowość Nynashamn.

kYs
31.05.09, 18:42
fajne masz pomysły ale przydałby się filterek połówkowy do tego słońca bo za dużo przepaleń powstaje
2 - fajne kadrowanie, wyprostowałbym horyzont i zrobił przyciemnienie od horyzontu w górę + PG oraz troszkę kolorki wyciągnął
co do pozostałych mam mieszane uczucia i nie wiem co napisać więc wolę nie pisać :cool:
dobrze, że się przełamałeś i opublikowałeś fotki, czekam na dalsze prace

mcmaczek
31.05.09, 18:53
Dzięki za opinię!
Może i masz racje, co do tych zdjęć, o których wolałeś nie pisać. Przyznam, że dopadła mnie wtedy euforia wywołana pobytem w tak pięknym miejscu spotęgowana frajdą z możliwości, jakie daje Olek E-510. Skutek był taki, że odezwały się stare nawyki posiadacza małego, kompaktowego aparatu,
przez co jak głupi pstrykałem co popadnie, a towarzystwo ludzi, którzy w ogóle nie wiedzieli, co ja kombinuję i najchętniej przestawili by aparat na tryb Auto, tylko spotęgowało niepotrzebny pośpiech ;-)
W sierpniu jadę na Krym, to bardziej się postaram ;-)

Piotr Grześ
31.05.09, 19:00
Dlaczego wszystkie zdjęcia robiłeś pod słońce? Rzeczywiście dopadła Cię euforia pięknych miejsc. Na przyszłość przemyśl sposób kadrowanie, poczytaj o ekspozycji i wstawiaj kolejne zdjęcia. Oczywiście tzw. przednie oświetlenie jest jak najbardziej ważnym elementem w fotografii, ale to troszkę wyższa szkoła jazdy i daje wspaniałe efekty. Liczę na to, że fotki z Krymu będą miodne i z chęcią je obejrzę, bo jeszcze tam nie byłem. :)

mcmaczek
31.05.09, 19:53
Cóż, te zdjęcia robiłem ok. 15tej, kiedy słońce świeciło dość nisko nad wodą, dając tak specyficzne i fajne światło na morzu, że chyba z samych promieni słonecznych próbowałem zrobić obiekt swoich zdjęć ;-) Domyślam się, że takie zdjęcia, to wyższa szkoła jazdy i obiektywy pewnie też inne, nie kitowy ZD 14-42, którym to robiłem. Cóż, będę się starał, żeby z tej amatorszczyzny coś sensownego na Krymie wyszło :-)

Piotr Grześ
31.05.09, 19:59
To absolutnie nie kwestia obiektywu.

K_Puchatek
31.05.09, 22:01
1 - wyprostować
2 - horyzont nie w połowie fotki tylko w 1/3 (niebo mało ciekawe a zajmuje 1/2 kadru)
Poza tym jak pisali poprzednicy zdjęcia pod słońce to trudny temat (choć obiektyw nie ma tu nic do rzeczy). Generalnie nieźle, czekam na następne.
Pozdrawiam

mcmaczek
1.06.09, 08:37
K_Puchatek - masz rację z tą linią horyzontu w połowie kadru. Teraz dopiero to zauważyłem. Cóż, chrzest bojowy przeszedłem, teraz się będę starał, żeby było tylko lepiej :-)