PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP 590

rszmid
30.05.09, 13:29
Witam wszystkich
Od kilku dni jestem posiadaczem Olympusa SP 590,
Strona internetowa sklepu gdzie go kupowałem informuje że model ten ma możliwość wywoływania zdjęć w trybie RAW. Dołączony do aparatu program olympus master 2 też to ma.
Ale ani słowa w instrukcji ani samemu nie udało mi się wywołać zdjęć w systemie RAW.
Bardzo proszę o pomoc czy model ten posiada funkcję RAW, może nie potrafię tego zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam Ryszard Sz.

mirusiek
30.05.09, 13:49
Nie wiem jak Twój aparat czy ma możliwość robienia w RAW, czy nie ale:
Wg. Twojego postu pytasz jak wywołać RAW. Najpierw musisz zrobić djęcie w RAW, by potem je wywoływać.
więc po pierwsze zobacz w menu aparatu tam gdzie ustawiasz jakość, kompresję zdjęć czy masz RAW, czy tylko różne wymiary jpg. jeżeli jest RAW to ustaw na nie.
jak porobisz zdjęcia w RAW, uruchom program Olympus Master 2, podłącz aparat i wciśnij ściągnij zdjęcia z aparatu. Następnie wybierz zakładkę RAW w menu głównym programu. Otworzy ci się pierwsze zdjęcie i miniaturki kolejnych na dole.
możesz ustawić sobie parametry zdjęcia w menu po prawej stronie.
Możesz też odznaczając fajki na miniaturkach zastosować te ustawienia do reszty i wywołać wszystkie na raz. tyle w skrócie.

kowalikster
30.05.09, 14:10
Dokładnie nie wiem ale wg specyfikacji na http://www2.olympus.pl/consumer/29_digital_camera_sp-590_uz_specifications_20572.htm
ten aparat nie ma możliwości zapisu RAW.

mirusiek
30.05.09, 14:26
Sprawdziłem organoleptycznie córki SP-500 to co prawda starszy model, i ma w menu pozycję RAW ale nie da się jej aktywować. Może w nowszym już jest?