PDA

Zobacz pełną wersję : blokowanie ekspozycji

krr543
28.05.09, 17:43
Jestem świeżym użytkownikiem Olympusa E-510(nowy) i zauważyłem dwa problemy:
1./nie jestem w stanie zablokować ekspozycji wciskając do połowy przycisk migawki gdy fotografuję w trybie live view,natomiast w trybie przez wizjer blokowanie ekspozycji działa bez zarzutu.Czy to tak ma być,czy ja może coś "przestawiłem"?
2./pomiary ekspozycji przy fotografowaniu w trybie live view i przez wizjer dają różne wartości(zwykle różnica jednej wartości przysłony lub jednego "przeskoku" czasu),ale już po zrobieniu zdjęć dokładnie tego samego obiektu oba zdjęcia zrobione w obu trybach mają te same wartości przysłony i czasu.Czy to tak ma być,czy może mój aparat jest niesprawny?
Czy ktoś z Państwa może mi pomóc?

epicure
28.05.09, 17:53
1./nie jestem w stanie zablokować ekspozycji wciskając do połowy przycisk migawki gdy fotografuję w trybie live view,natomiast w trybie przez wizjer blokowanie ekspozycji działa bez zarzutu.Czy to tak ma być,czy ja może coś "przestawiłem"?

Tak ma, niestety, być. W E-510 w trybie LV służy do tego przycisk blokady ekspozycji, a nie spust migawki.

2./pomiary ekspozycji przy fotografowaniu w trybie live view i przez wizjer dają różne wartości(zwykle różnica jednej wartości przysłony lub jednego "przeskoku" czasu),ale już po zrobieniu zdjęć dokładnie tego samego obiektu oba zdjęcia zrobione w obu trybach mają te same wartości przysłony i czasu.Czy to tak ma być,czy może mój aparat jest niesprawny?

Bo pomiar ekspozycji w trybie LV to pic na wodę. Możesz sobie ustawiać ekspozycję na histogram, a on i tak tego nie uwzględni, po do pomiaru ekspozycji używa światłomierza, zamiast matrycy.

krr543
28.05.09, 19:21
[QUOTE=epicure;320275]Tak ma, niestety, być. W E-510 w trybie LV służy do tego przycisk blokady ekspozycji, a nie spust migawki.

Być może źle ustawiłem własności przycisku AEL/AFL i nie działa - jak to zrobić?

J.Graph
28.05.09, 22:11
Być może źle ustawiłem własności przycisku AEL/AFL i nie działa - jak to zrobić?

Instrukcja ?? ;)

Rybmar
2.06.09, 13:47
Instrukcja ?? ;)

Strona 67 :wink: