Zobacz pełną wersję : Czas na krytyke
Witam
Przeglądam i oglądam i.... czas wstawić coś swojego.Krytyka i uwagi mile widziane. Może wyciągnę odpowiednie wnioski kierując się ku lepszemu :)
ekhm?
Co te zdjecia mają przedstawiać?
Co chciałeś przekazać?
K_Puchatek
27.05.09, 22:07
ekhm?
Co te zdjecia mają przedstawiać?
Co chciałeś przekazać?
Od strony tematycznej grizz już wszystko podsumował...
Od strony technicznej MSZ foty są nieostre...
Pozdrawiam
Smerf Maruda
27.05.09, 22:09
Ostatnie jest fajne.
Ostatnie jest fajne.
Rozwiń, proszę Cię bardzo...
Nieostre ok więc jak pomniejszać zdjęcia bez utraty jakości?
Wyostrzyć po zmniejszeniu.
K_Puchatek
27.05.09, 22:16
Nieostre ok więc jak pomniejszać zdjęcia bez utraty jakości?
Wystarczy wyostrzyć po pomniejszeniu?...:-P
grizz - byłeś pierwszy...:wink:
Smerf Maruda
27.05.09, 22:17
Rozwiń, proszę Cię bardzo...
Fotografy i pani je loda. Przyciąłbym z prawej, by było bardziej symetrycznie, ale mi się podoba tak, jak jest.
Smerf Maruda
27.05.09, 22:20
O, tak.
Hehheh... głupie przycięcie + podostrzenie - 10sek roboty i zdjecie zyskuje kilka razy - smieszne - co?
Smerf Maruda
27.05.09, 22:24
Hehheh... głupie przycięcie + podostrzenie - 10sek roboty i zdjecie zyskuje kilka razy - smieszne - co?
Fakt, ubawiłem się, jak nigdy.
8-)
Dzięki za tych kilka słów Co chciałem przekazać? Nie uważam że potrzebny jest opis. A ostrość uciekła po zmniejszeniu.
Pozdrawiam
Fakt lepiej to wygląda :)
Smerf Maruda
27.05.09, 22:28
Dzięki za tych kilka słów Co chciałem przekazać? Nie uważam że potrzebny jest opis. A ostrość uciekła po zmniejszeniu.
Rozbrajające.
diabolique
27.05.09, 22:35
Myślisz, że fota zrobiła się od tego ciekawsza?
:mrgreen:
Myślisz, że fota zrobiła się od tego ciekawsza?
:mrgreen:
Niezbyt :P
ale zyskało ;)
NUMI - nie przejmuj się, dużo większe chały są tu uwielbiane pod warunkiem, ze są podpisane "właściwym" nazwiskiem, nie przejmuj się.
NUMI - nie przejmuj się, dużo większe chały są tu uwielbiane pod warunkiem, ze są podpisane "właściwym" nazwiskiem, nie przejmuj się.
?
"Chały" są wielbione, owszem. Czy z powodu "nazwiska"? Nie wiem.
Tylko niech nie płynie z tego wniosek, że te 3 zdjęcia z pierwszego postu są dobre, bo nie są. Są do d*py i już. Nie wnoszą absolutnie nic a nic. To, że "grouchy" przytnie i wyostrzy, też oczywiście niczego nie zmienia. Ot, mniej oczy bolą.
Nie jestem fotografem, nie robię super zdjęć, też zebrałem parę razy baty w galerii, ale... Więcej samokrytyki ludzie, bo ostatnio chyba każdy razem z aparatem kupuje patent na bycie artystą.
Aparaty są za tanie, ot co.
?
Tylko niech nie płynie z tego wniosek, że te 3 zdjęcia z pierwszego postu są dobre, bo nie są. Są do d*py i już. Nie wnoszą absolutnie nic a nic. To, że "grouchy" przytnie i wyostrzy, też oczywiście niczego nie zmienia. Ot, mniej oczy bolą.
Nie jestem fotografem, nie robię super zdjęć, też zebrałem parę razy baty w galerii, ale... Więcej samokrytyki ludzie, bo ostatnio chyba każdy razem z aparatem kupuje patent na bycie artystą.
Nie wypowiadałem się na temat tych zdjęć, to był przykład. Miałem, na myśli zdjęcia podpisane "właściwym" nazwiskiem. To co u innych jest wytykane jako kardynalne błędy, przy "właściwym' nazwisku wzbudza zachwyty.
Wypalenia, bezsensowne "nowoczesne" kadrowanie, nieostrości, podstawowe braki warsztatowe, nijakie kompozycje, pseudo nowatorstwo i setki innych grzechów na zasadzie - " trzeci listek od góry ma wypalone brzegi" wytyka się innym, przy "słusznych" autorach wzbudza achy i ochy zachwytu.
bez szału
mam nadzieję, że kolejne fotki będą lepsze ;)
A mnie trzecie bardzo się podoba to zdjęcie do mnie mówi, zawodowcy którzy dbają żeby wszystkie ustawienia były ok i pani która ma to wszystko w d... i je sobie loda.Są dwa plany i to mi się podoba.
Zgodnie z pozostałymi po zmniejszeniu wyostrzaj i czekam na więcej zdjęć
bez szału
Ludzie oczekują kolorowych fajerwerków...
?
Witam
Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoją galerie i...pierwsza myśl ,,czy Twoje zdjęcia mają przekaz? wnoszą to co chciałeś pokazać?"
Myślisz że jeśli parę osób zostawiło pod Twoimi zdjęciami komentarz w stylu "dobrze,świetnie,przemyślane" masz prawo pisać że zdjęcia które wstawiłem są do d*py? Tak wygląda Twoja krytyka?
Nie twierdze że są dobre, ale jak byś nie zauważył jesteśmy w dziale Zdjęcia początkujących :) i każdy może wstawiać marne bądź dobre prace
Krytyka w stylu ''do d*py" nie wiele powiedziała o zdjęciach za to wiele o Tobie
Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć. Takich nie do d*py :)
Poniżej kolejne
Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoją galerie i...pierwsza myśl ,,czy Twoje zdjęcia mają przekaz? wnoszą to co chciałeś pokazać?"
Nie porównuj swoich zdjęć z moimi. Porównuj je z ze zdjęciami kogoś, kto potrafi robić zdjęcia. Ja nie potrafię, od czasu do czasu wyjdzie mi jakiś przypadkowy pstryk. Drugim Bressonem nie zostanę.
Myślisz że jeśli parę osób zostawiło pod Twoimi zdjęciami komentarz w stylu "dobrze,świetnie,przemyślane" masz prawo pisać że zdjęcia które wstawiłem są do d*py? Tak wygląda Twoja krytyka?
Jeśli czujesz się urażony moim poprzednim postem, to wybacz jego dosadność. Mogłem Ci oczywiście napisać, iż zdjęcia, które zaprezentowałeś w swoim pierwszym poście są mocno niedoskonałe. Mogłem wskazać błędy w kadrowaniu, ekspozycji, obróbce, etc... To w końcu, jak słusznie zauważyłeś, wątek dla początkujących. Napisałem jednak to, co napisałem, bo wydaje mi się, że nie do końca przemyślałeś zasadność umieszczenia tych 3 zdjęć w swoim wątku. Dlaczego? Otóż dlatego, iż najtrudniej jest ocenić własne prace. Twierdzisz, że każdy ma prawo wstawiać tutaj własne zdjęcia - oczywiście. Tylko zanim je wstawisz, tutaj, czy gdziekolwiek indziej - zadaj sobie jedno, fundamentalne pytanie. Wbrew pozorom - nie jest to pytanie "po co?" czy "dlaczego?". Jak ktoś tu kiedyś napisał, forum fotograficzne to miejsce, gdzie ludzie lubią oglądać zdjęcia. Mniej czy bardziej udane - nieważne - po prostu zdjęcia. To wystarczy za odpowiedź na pytanie "dlaczego" i "po co?".
Ad rem jednak - charakter pytania, które powinieneś sobie zadać przed wrzuceniem zdjęć na forum, jest determinowany przez specyfikę tego miejsca. Pytanie to brzmi: "Co w tym zdjęciu mogę poprawić sam, wykorzystując zdobytą wcześniej wiedzę?".
Odpowiadając na to pytanie i wyciągając wnioski z tej odpowiedzi osiągniesz co najmniej dwie rzeczy. Jedną będzie zminimalizowanie liczby komentarzy takich impertynenckich plebejuszy jak ja, a drugą... Poprawa jakości tego, co prezentujesz światu.
Zatem - wybacz pierwszy post. Ja już Ci wybaczyłem te 3 pierwsze zdjęcia.
Witam
Nie twierdze że są dobre, ale jak byś nie zauważył jesteśmy w dziale Zdjęcia początkujących :) i każdy może wstawiać marne bądź dobre prace
Krytyka w stylu ''do d*py" nie wiele powiedziała o zdjęciach za to wiele o Tobie
Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć. Takich nie do d*py :)
Poniżej kolejne
Ponieważ jesteś nowy to może nie wiesz, że obowiązuje zasada, że w wątku autorskim, czy w galerii pod pracami autorów oceniamy tylko zdjęcia danego autora a nie komentatorów. Po krytyku możesz jeździć ile chcesz w kontekście jego wypowiedzi ale nie oceniaj jego zdjęć bo to nie to miejsce.
Ja twoich zdjęć nie ocenię bo nie lubię streetu
5 ostra mina tło dla mnie fajne ale ja się nie znam ,na 4 i 6 niestety brak ostrości i temat moim zdaniem nie za ciekawy.sorki 6 ok tylko ostrości zabrakło
4 - łysemu obciąłeś czubek głowy
5- leci w lewo
6- troszkę bym podostrzył i wyciął tą rękę po prawej bo babcia się z nią zlewa
MSZ 6 byłoby naprawdę niezłe, gdyby twarz była ostra, włosy (mimo że i tak białe) nie tak spalone no i to, co starsza pani prawdopodobnie sama niesie, a byle jak pakuje się w kadr.
MSZ transparent niesiony przez kobietę jest fajnie/przekornie wykadrowany ;) może dlatego Pani ma taką minę..... bo już wcale nie jest taka młoda :D
A ja tam wielkim znawcą nie jestem ale mi się podoba. A co do przekazu tych pierwszych zdjęć to można je interpretować na wiele sposobów...
Pozdrawiam :grin: