PDA

Zobacz pełną wersję : Do posiadaczy METZ 36 AF4-O..

MichuP
27.05.09, 18:21
Witam, czaję się na przedmiotowego Metza 36 AF4 pod (a w zasadzie nad) E-510. Lampa ta jest wyposażona w automatykę światła TTL, niestety ma ręcznie ustawiany zoom w zakresie 14-42 (28-85mm). Mam pytanie jak to właściwie działa? Czy za każdym razem zmieniając zoom w aparacie trzeba ręcznie korygować w lampie...czy też godząc się na słabsze doświetlenie można ustawić szeroki kąt 14 (28 mm) niezależnie od zoomu robionego zdjęcia. Czy przy takiej technice zdjęcia są prawidłowo doświetlone?
No i jak to będzie działało przy naszym ulubionym 14-54, przy zoomie powyżej 42 (ok. 85)?

Sorry za powyższe może trochę laickie pytania ale nie chce wtopić 350PLN...a lampą ostatnio bawiłem się jeszcze przy Zenicie, na pełnym manualu :)

Pozdrawiam

bartek2807
29.05.09, 10:26
mały zoom lampy przy dużej ogniskowej obiektywu spowoduje słabsze naświetlenie kadru i może powodować niedoświetlenie (gdy jest TTL włączony). Odpowiedz czysto teoretyczna na podstawie info z netu. pozdro

XXL
29.05.09, 22:09
Dokładnie tej lampy nie znam, miałem przez pewien czas lampę-bliźniaka Tumax 880 AF-Z, (podróba Metza) z Olympusem E-500. Lampa ma tryb TTL i manual. Brak automatyki własnej, zoom tylko manualny... Wcale nie musisz za każdą zmianą ogniskowej zmieniać ZOOM na lampie. Wystarczy jak na lampie ustawisz najkrótszą ogniskową, będzie OK. Fakt, lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko np. przy ogniskowej 25(50) jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem. O ekspozycję się nie martw, przecież TTL, to pomiar przez obiektyw, wymusi na lampie tyle światła ile potrzeba. No może nie zawsze lampa może dać tyle ale to już inna sprawa.
Przy obiektywie 14-45 nie martw się, lampa po ustawieniu zoom na 42 oświetli szerzej niż będzie widział obiektyw z ust. zoom na 54, winiety nie będzie.

MichuP
29.05.09, 22:32
wybrać Metza 36 AF-4 O czy Tumax 386 AFZ ? Różnica 50 PLNów. Ten 2-gi ma szerszy zoom (od 24) i napęd zoomu, za to nienajlepsze opinie. Najchętniej wziąłbym olkowego 36R tylko ta kasa.

XXL
29.05.09, 22:40
No, tu przyznaję rację, masz dylemat. Pod wzgl. parametrów Tumax 386 bije na łeb Metza, tylko ta chińska metryka...

MichuP
3.06.09, 20:36
skuszony funkcjonalnością. Lampka powinna przyjść jutro. A póki co bawię się i jestem pod wrażeniem pożyczonej FL-36R.
Porównam i podam trochę subiektywnych wniosków po weekendzie.

AZA
21.11.09, 14:36
Witam ! zwracam sie z pytaniem czy ktoś z Was miał lub ma problem z lampą Metz 36 AF 4 do Olympusa E 520 . Otóż problem polega na mocowaniu tej lampy w sanki aparatu.A konkretnie w system nazwałbym zatrzaskowy za pomoca dżwigenek /blokującej i zwalniającej/ bo mi to "ustrojstwo zaczyna szwankować, tzn po zamocowaniu po pewnym czasie "odskakuje" zatrzask.
Czy jest sens wysyłać do serwisu ? lampa na gwarancji kupiona w Saturnie czy możecie mi podsunąć jakies inne rozwiązanie ?
pozdrawiam

XXL
22.11.09, 20:25
Nie wiem o jakich zatrzaskach piszesz. Miałem taką lampę, ale mocowanie miała zwyczajnie poprzez dokręcenia nakrętki. Domyślam się że chodzi ci o mocowanie takie jakie miałem wcześniej przy niby bliźniaczej lampie Tumax DSL 880 (czy jakoś podobnie) ale samo mocowanie u mnie trzymało, choć było to (zresztą cała lampa też) zrobione na poziomie naszego "chałupnictwa" z czasów komuny.

AZA
23.11.09, 08:19
Własnie o takie mocowanie miałem na myśli pisząc ten post.
Zdecydowałem sie oddać lampę do naprawy !
Zobaczymy, w kazdym razie jest to bubel i tandeta ale.... moze moja wina że kupiłem tego metza za małe pieniadze.
Dziekuje i pozdrawiam

AZA
13.12.09, 13:57
Dowiedziałem się poprzez sklep w którym reklamowałem lampę /jak wyżej/ , że za naprawę lampy bede musiał zapłacić !!! czyli jak rozumiem sam sobie ja popsułem:?: Czy spotkaliscie sie juz z takim przypadkiem ze strony serwisu METZ w naszym kraju ? Nie komentuje tego przypadku , bo odnosze wrażenie ze za bubel czyli mocowanie tej lampy odpowiada klient. Czy ktos moze mi podpowiedzieć ile ta naprawa moze kosztować ? Za odpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam.

jestmeksyk
28.01.10, 16:34
hmm, jako nie uzyskałem odpowiedzi odnośnie Tumaxa 386AFZ-O czy da się tego metz 36 af-4 wyzwalać za pomocą phottixą itp?

chciałbym to podłączyć jakoś z e410

razor_71
13.02.10, 19:27
Metz nie reaguje na phottixa :( niestety... (mam tetre pt-04 II) wyzwolił mi parę razy ogólnie :/ więc lipa na całej linii potem już tylko odpalał raz na kilkadziesiąt prób... więc nie można to nazwać jako współpraca :)

sage
15.02.10, 16:57
To ciekawe bo ten sprzedawca sugeruje coś innego:

http://www.lelong.com.my/Auc/List/2007-01DxSaleM090608413_AUCTION_-Phottix-Tetra-Flash-Trigger-2-Receiver-Metz-48-AF-1-Metz-58-AF-1.htm

Sam jestem posiadaczem 48'ki i 36'ki i mam zamiar zakupic Tetra II.

PS. Producent rowniez zapewnia w specyfikacji, ze powinno dygac:

http://www.phottix.com/studio-accessories/phottix-tetra-wireless-flash-trigger-with-3-receivers.html?___store=eu_pl&___from_store=eu_it

Ketstian
17.02.10, 15:56
hmm, jako nie uzyskałem odpowiedzi odnośnie Tumaxa 386AFZ-O czy da się tego metz 36 af-4 wyzwalać za pomocą phottixą itp?

Od 2 dni posiadam Phottix Aster. To małe chińskie urządzenie wyśmienicie współpracuje z moim Metz 36 C-2 i Panasonikiem Lumixem DMC-LX3. Na razie nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak. Zasięg to z tego co udało mi się "wytestować" w domku to jakieś 10m. Prawdopodobnie będzie więcej, ale sprawdzę to dopiero jak się trochę ociepli. Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem to mogę w 100% polecić.

razor_71
18.02.10, 12:52
Aster to nieco zmieniona Tetra a częstotliwość pracy to nadal 433 MHz...widocznie C-2 łapie twojego Phottixa :) dość dziwne...ale chińszczyzna tak już ma :D

Ketstian
18.02.10, 14:08
Aster to nieco zmieniona Tetra a częstotliwość pracy to nadal 433 MHz...widocznie C-2 łapie twojego Phottixa :) dość dziwne...ale chińszczyzna tak już ma :D

Ale to nie jest ważna jaką lampę podepniemy i jaki aparat użyjemy.
Urządzenie wysyła sygnał tak samo jak stopka w aparacie (oczywiści tylko manual lampy), wg mnie nie łączy się ponieważ lampa jest ustawiona w trybie Auto.

razor_71
18.02.10, 23:46
Niestety ale 36 AF-4 full auto :cry: