PDA

Zobacz pełną wersję : Laik z 510 i dual kitem

Bandit
26.05.09, 21:50
Witam wszystkich, ponieważ jestem mocno początkujący więc proszę o wyrozumiałość w razie niedociągnięć technicznych i konstruktywną krytykę. Aparat mam co prawda od roku ale jakoś nie mogłem się przełamać do umieszczenia swoich fotek - dużo im brakuje. Będę wdzięczny za każdą uwagę i podpowiedź. Na razie 2 zdjęcia.

Kaz de Wro
28.05.09, 21:28
Na pierwszej fotce za duży bałagan, Hindusi zlali się z otoczeniem. Jakbyś zrobił tu zbliżenie osoby, byłoby lepiej.
Druga fotka pomysłowa.

Bandit
29.05.09, 09:36
Dziękuję za komentarz, hindusów ciężko wtedy było utrafić, byli bardzo ruchliwi i sporo chętnej do robienia fotek widowni.
Dołączę jeszcze jedno gdzie lepiej ich wyłuskałem z tłumu, a drugie tak humorystycznie.

kYs
29.05.09, 10:43
zacznij numerować fotki, łatwiej będzie się do nich odnosić
1- ciemno i za dużo się dzieje w tle, nie wiadomo na co patrzeć
2- fajny pomysł z kwiatkami na wodzie jednak jakoś tak sztucznie/plastikowo wygląda to zdjęcie jak na moje oko, obrabiałeś na kompie tą fotkę??

Bandit
31.05.09, 00:14
Hmmm, moje zdjęcia raczkują w świecie fotografii, ale kolego Kys- więc to zdjęcie było jedynie konwertowane z Raw do Jpeg, poza tym praktycznie zero zmian, a co do plastikowości jak to zauważyłeś, nie mam takiego wrażenia, jedyne jakie odniosłem to takie że w ciągu 5 minut zrobiłeś recenzje z 6 tematów, było to wnikliwie czy tylko nabijasz sobie posty?

Fideista
31.05.09, 01:05
Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać...

(...) hindusów ciężko było utrafić, bo byli bardzo ruchliwi

Tia, to bywa problematyczne. Może większy kaliber? :twisted:

kYs
31.05.09, 11:30
Hmmm, moje zdjęcia raczkują w świecie fotografii, ale kolego Kys- więc to zdjęcie było jedynie konwertowane z Raw do Jpeg, poza tym praktycznie zero zmian, a co do plastikowości jak to zauważyłeś, nie mam takiego wrażenia, jedyne jakie odniosłem to takie że w ciągu 5 minut zrobiłeś recenzje z 6 tematów, było to wnikliwie czy tylko nabijasz sobie posty?
w recenzjach opisuję swoje obiektywne zdanie, patrzę na zdjęcie i piszę co mi się podoba, a co nie lub co bym zmienił, więc nie bierz tego tak bardzo do siebie, co do nabijania postów nie wiem co miałoby mieć na celu, siedzę w domu nie mam co robić to patrzę co się nowego pojawia na forum i komentuję, chyba po to zostało ono stworzone ;)
zapraszam do krytyki zwrotnej w moim wątku i życzę udanej niedzieli

wilkołak
31.05.09, 11:46
Kwiaty bardzo mi sie podobają- fajny pomysł- jednak nie pasuje mi ten ciemny w samym środku , sam nie wiem dlaczego! Hindusi trochę ciemne te zdjęcia , MZ lepiej było robić zbliżenia poszczególnych osób z małą GO.

Bandit
31.05.09, 12:03
Bez urazy, nie o to w tym forum chodzi. Dorzucam jeszcze 2 fotki i liczę na solidną porcję krytyki.

kYs
31.05.09, 12:52
5 - zbyt centralnie
6 - fajne światełko, podoba mi się koncepcja, tylko coś z kątami nie pasuje, budynek z zegarem niby stoi prosto, a jednak wydaje się jakby strasznie leciał w lewo, po dłuższych namysłach dochodzę do wniosku, że chyba niestety nie da się tego skorygować :|

rocco
31.05.09, 12:58
Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać...

Tia, to bywa problematyczne. Może większy kaliber? :twisted:
Ewentualnie śrutówka ;)
Sorki za OT, też nie wytrzymałem...

PS
+ :mrgreen: :cool:

Bandit
31.05.09, 22:55
Ok, załapałem aluzję. Następnym razem do plecaka zamiast Olka włożę Bazookę. :wink: :lol:

K_Puchatek
31.05.09, 23:47
5- więcej przestrzeni z lewej by się przydało
6 - niestety perspektywa nie najlepsza - trzeba by trochę pobawić się przekształceniem... Poza tym obcięty szczyt budynku...
Pozdrawiam

Mirek54
31.05.09, 23:55
Ciasno troche,ale poprostowac mozna-chyba nie obrazam nikogo.Jesli jednak to usune

Bandit
3.06.09, 13:54
Post już umierający więc na zakończenie podziękuję gorąco wszystkim którzy zabrali w nim swój głos, w szczególności krytyczny mobilizujący do poprawy.
:esystem:

kowalikster
3.06.09, 14:12
Ooooo rzeszowski ratusz :grin:

Ramzes_II
3.06.09, 21:44
Post już umierający więc na zakończenie podziękuję gorąco wszystkim którzy zabrali w nim swój głos, w szczególności krytyczny mobilizujący do poprawy.
:esystem:
Nie ściemniaj tylko dawaj nowe foty ! :mrgreen:

kYs
3.06.09, 21:56
sześć fotek pokazałeś i już uciekasz? nieee nooo, daj się jeszcze troszkę pomęczyć :mrgreen::esystem2:

Bandit
3.06.09, 22:14
Dezercja??? Skądże znowu, chwilowy przestój migawki w Olku, musiałbym odgrzać jakieś starsze fotki. :)

kowalikster
4.06.09, 09:07
Mi tam odgrzewane jedzenie smakuje. Szczególnie ruskie pierogi, więc i odgrzewane zdjęcia pewnie będą dobre.

Bandit
6.06.09, 22:25
Dziękuję za zainteresowanie, niewiadome mi przyczyny tego, kilka zdjęć z ostatnich prób coś jak makro i nie tylko, bądźcie wyrozumiali, niestety kitowym 14-42, więc szału jakościowego nie ma.

voovoo2
6.06.09, 22:34
Na obiektyw nie narzekaj.Sa na tym forum rewelacyjne fotki kwiatów robione tym własnie szkiełkiem.

Bandit
6.06.09, 22:37
Narzekać? nie no, taka dygresja do klasy (moich umiejętności, bo napewno więcej z tych szkiełek można wyciągnąć), stałka makro to to nie jest, ale konkurencja w tej klasie tym bardziej nie ma się czym popisać

frrrost
11.06.09, 23:40
7 fajne, w 8 zrobiłbym większą GO i nie ucinał prawego kwiatka

nataszach
12.06.09, 09:19
A mnie się podoba 9- może płatki nie powinny być obciete, np zostawić w całości górną część, a uciąć w połowie lub 3/4 doną, ale i tak mi się podoba- jest słoneczne, ciepłe :-)