Zobacz pełną wersję : Laik z 510 i dual kitem
Witam wszystkich, ponieważ jestem mocno początkujący więc proszę o wyrozumiałość w razie niedociągnięć technicznych i konstruktywną krytykę. Aparat mam co prawda od roku ale jakoś nie mogłem się przełamać do umieszczenia swoich fotek - dużo im brakuje. Będę wdzięczny za każdą uwagę i podpowiedź. Na razie 2 zdjęcia.
Kaz de Wro
28.05.09, 21:28
Na pierwszej fotce za duży bałagan, Hindusi zlali się z otoczeniem. Jakbyś zrobił tu zbliżenie osoby, byłoby lepiej.
Druga fotka pomysłowa.
Dziękuję za komentarz, hindusów ciężko wtedy było utrafić, byli bardzo ruchliwi i sporo chętnej do robienia fotek widowni.
Dołączę jeszcze jedno gdzie lepiej ich wyłuskałem z tłumu, a drugie tak humorystycznie.
zacznij numerować fotki, łatwiej będzie się do nich odnosić
1- ciemno i za dużo się dzieje w tle, nie wiadomo na co patrzeć
2- fajny pomysł z kwiatkami na wodzie jednak jakoś tak sztucznie/plastikowo wygląda to zdjęcie jak na moje oko, obrabiałeś na kompie tą fotkę??
Hmmm, moje zdjęcia raczkują w świecie fotografii, ale kolego Kys- więc to zdjęcie było jedynie konwertowane z Raw do Jpeg, poza tym praktycznie zero zmian, a co do plastikowości jak to zauważyłeś, nie mam takiego wrażenia, jedyne jakie odniosłem to takie że w ciągu 5 minut zrobiłeś recenzje z 6 tematów, było to wnikliwie czy tylko nabijasz sobie posty?
Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać...
(...) hindusów ciężko było utrafić, bo byli bardzo ruchliwi
Tia, to bywa problematyczne. Może większy kaliber? :twisted:
Hmmm, moje zdjęcia raczkują w świecie fotografii, ale kolego Kys- więc to zdjęcie było jedynie konwertowane z Raw do Jpeg, poza tym praktycznie zero zmian, a co do plastikowości jak to zauważyłeś, nie mam takiego wrażenia, jedyne jakie odniosłem to takie że w ciągu 5 minut zrobiłeś recenzje z 6 tematów, było to wnikliwie czy tylko nabijasz sobie posty?
w recenzjach opisuję swoje obiektywne zdanie, patrzę na zdjęcie i piszę co mi się podoba, a co nie lub co bym zmienił, więc nie bierz tego tak bardzo do siebie, co do nabijania postów nie wiem co miałoby mieć na celu, siedzę w domu nie mam co robić to patrzę co się nowego pojawia na forum i komentuję, chyba po to zostało ono stworzone ;)
zapraszam do krytyki zwrotnej w moim wątku i życzę udanej niedzieli
Kwiaty bardzo mi sie podobają- fajny pomysł- jednak nie pasuje mi ten ciemny w samym środku , sam nie wiem dlaczego! Hindusi trochę ciemne te zdjęcia , MZ lepiej było robić zbliżenia poszczególnych osób z małą GO.
Bez urazy, nie o to w tym forum chodzi. Dorzucam jeszcze 2 fotki i liczę na solidną porcję krytyki.
5 - zbyt centralnie
6 - fajne światełko, podoba mi się koncepcja, tylko coś z kątami nie pasuje, budynek z zegarem niby stoi prosto, a jednak wydaje się jakby strasznie leciał w lewo, po dłuższych namysłach dochodzę do wniosku, że chyba niestety nie da się tego skorygować :|
Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać...
Tia, to bywa problematyczne. Może większy kaliber? :twisted:
Ewentualnie śrutówka ;)
Sorki za OT, też nie wytrzymałem...
PS
+ :mrgreen: :cool:
Ok, załapałem aluzję. Następnym razem do plecaka zamiast Olka włożę Bazookę. :wink: :lol:
K_Puchatek
31.05.09, 23:47
5- więcej przestrzeni z lewej by się przydało
6 - niestety perspektywa nie najlepsza - trzeba by trochę pobawić się przekształceniem... Poza tym obcięty szczyt budynku...
Pozdrawiam
Ciasno troche,ale poprostowac mozna-chyba nie obrazam nikogo.Jesli jednak to usune
Post już umierający więc na zakończenie podziękuję gorąco wszystkim którzy zabrali w nim swój głos, w szczególności krytyczny mobilizujący do poprawy.
:esystem:
kowalikster
3.06.09, 14:12
Ooooo rzeszowski ratusz :grin:
Post już umierający więc na zakończenie podziękuję gorąco wszystkim którzy zabrali w nim swój głos, w szczególności krytyczny mobilizujący do poprawy.
:esystem:
Nie ściemniaj tylko dawaj nowe foty ! :mrgreen:
sześć fotek pokazałeś i już uciekasz? nieee nooo, daj się jeszcze troszkę pomęczyć :mrgreen::esystem2:
Dezercja??? Skądże znowu, chwilowy przestój migawki w Olku, musiałbym odgrzać jakieś starsze fotki. :)
kowalikster
4.06.09, 09:07
Mi tam odgrzewane jedzenie smakuje. Szczególnie ruskie pierogi, więc i odgrzewane zdjęcia pewnie będą dobre.
Dziękuję za zainteresowanie, niewiadome mi przyczyny tego, kilka zdjęć z ostatnich prób coś jak makro i nie tylko, bądźcie wyrozumiali, niestety kitowym 14-42, więc szału jakościowego nie ma.
Na obiektyw nie narzekaj.Sa na tym forum rewelacyjne fotki kwiatów robione tym własnie szkiełkiem.
Narzekać? nie no, taka dygresja do klasy (moich umiejętności, bo napewno więcej z tych szkiełek można wyciągnąć), stałka makro to to nie jest, ale konkurencja w tej klasie tym bardziej nie ma się czym popisać
7 fajne, w 8 zrobiłbym większą GO i nie ucinał prawego kwiatka
A mnie się podoba 9- może płatki nie powinny być obciete, np zostawić w całości górną część, a uciąć w połowie lub 3/4 doną, ale i tak mi się podoba- jest słoneczne, ciepłe :-)