PDA

Zobacz pełną wersję : filtry połówkowe: Hoya? Marumi? Cokin?

tomeczeks23
25.05.09, 07:03
Witam,

Przymierzam się do zakupu kompletu filtrów połówkowych: szarego oczywiście, niebieskiego, tabaczkowego lub pomarańczowego i być może zielonego oraz czerwonego. Co wybrać spośród Marumi, Hoya i Cokin? Zaznaczam, że trochę o nich poczytałem, ale co człek to opinia inna..szczególnie jak idzie o wybór pomiędzy Marumi czy HOya..

Pomożecie?

Pozdrawiam,
Tomek

rocco
25.05.09, 07:25
System Cokin, filtry Hitech.
Połówki nakręcane to nieporozumienie :roll:

mariush
25.05.09, 07:50
Strasznie dużo czytałeś na ten temat na forum pewnie... :-) Człowiek się produkuje i pisze poradniki, a potem te same pytania się pojawiają....
Szare pół - oczywiście Hitech i nic innego.
Kolorowe pół - Hitech lub Cokin.

Darekw1967
25.05.09, 08:41
System Cokin, filtry Hitech.
Połówki nakręcane to nieporozumienie :roll:

Hitech jak najbardziej bo nie daje dominaty ;)

Wieprz
25.05.09, 10:54
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14906&highlight=po%B3%F3wkowe

Karol
25.05.09, 11:25
Szare pół - oczywiście Hitech i nic innego.

Mógłbyś wyjaśnić w dwóch słowach? Chodzi o rzekomy zafarb? Odkąd przeczytałem w Sieci o tym zafarbie dawanym przez Cokiny jestem na sprawę wyczulony ...i nie udało mi się do tego pory dostrzec na fotach żadnych negatywnych konsekwencji. Z mojego punktu widzenia to jedna z wielu "legend" krążących w Sieci. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś praktyczne wyjaśnienie na zdjęciach w czym problem, o ile ktoś takowe zamieścił w Necie. Spotkałem się też z system LEE, znajomy tego używa, kiedyś się tym bawiłem - zrobiło to na mnie wrażenie znacznie lepsze niż Cokin, przynajmniej jakość wykonania uchwytów, pudełeczka... Nie rozumiem dlaczego tylko Hitech...

mariush
25.05.09, 11:36
Mógłbyś wyjaśnić w dwóch słowach? Chodzi o rzekomy zafarb? Odkąd przeczytałem w Sieci o tym zafarbie dawanym przez Cokiny jestem na sprawę wyczulony ...i nie udało mi się do tego pory dostrzec na fotach żadnych negatywnych konsekwencji. Z mojego punktu widzenia to jedna z wielu "legend" krążących w Sieci. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś praktyczne wyjaśnienie na zdjęciach w czym problem, o ile ktoś takowe zamieścił w Necie. Spotkałem się też z system LEE, znajomy tego używa, kiedyś się tym bawiłem - zrobiło to na mnie wrażenie znacznie lepsze niż Cokin, przynajmniej jakość wykonania uchwytów, pudełeczka... Nie rozumiem dlaczego tylko Hitech...Nie wiem co tu wyjaśniać. To nie żadna legenda. Sprawdzałem jak to wygląda w Cokinach, wiem jak to wygląda w Hitechach - jeśli ktoś nie widzi różnicy to potrzeba mu wizyty u okulisty prawdopodobnie :-) Jeśli ktoś ma ochotę na testy to może kuic Cokina i chińczyka o podobnej sile do Hitecha - i porównać.
Przy filtrach kolorowych zafarb nie ma takiego znaczenia jak przy ND (neutralnych), bo i tak kolor jest zawsze unikalny (czerwony nie równa sie czerwonemu).
Dlaczego nie LEE a Hitech? Może być i Lee, dlaczego nie - tylko że filtry i akcesoria tego systemu są kilka razy droższe od Hitechów :-)

Karol
25.05.09, 13:52
To nie żadna legenda. Sprawdzałem jak to wygląda w Cokinach, wiem jak to wygląda w Hitechach - jeśli ktoś nie widzi różnicy to potrzeba mu wizyty u okulisty prawdopodobnie :-) Jeśli ktoś ma ochotę na testy to może kuic Cokina i chińczyka o podobnej sile do Hitecha - i porównać.

Jeżeli już porównywać to Cokina do Hitecha, nie wiem co tu wnoszą "chińczyki". Dziękuję za troskę o mój wzrok, dwa tyg. temu kontrolnie go zbadałem - jest ok ;-). Zresztą nie o porównania mi chodziło - Hitech - Cokin, tych pierwszych nie znam za bardzo, miałem tylko 1 filtr Hitech, z drugich korzystam i jestem b. zadowolony. Po prostu polemizowałem z Twoim stanowczym stwierdzeniem "Hitech i nic innego" wskazując na alternatywy.

mariush
25.05.09, 14:05
Jeżeli już porównywać to Cokina do Hitecha, nie wiem co tu wnoszą "chińczyki". Dziękuję za troskę o mój wzrok, dwa tyg. temu kontrolnie go zbadałem - jest ok ;-). Zresztą nie o porównania mi chodziło - Hitech - Cokin, tych pierwszych nie znam za bardzo, miałem tylko 1 filtr Hitech, z drugich korzystam i jestem b. zadowolony. Po prostu polemizowałem z Twoim stanowczym stwierdzeniem "Hitech i nic innego" wskazując na alternatywy.Oczywiście że nie piszę ""Hitech i nic innego". :-)
Tylko, jeśli przez chwilke się zastanowić - czy sa alternatywy? Filtr taki kupuje się raz na lata (moje najstarszy filtry mają po 3 lata). Różnica w cenie (między Cokin i Hitech) jest niewielka. Nie wiem ile kosztują najtańsze filtry Cokin - ok. 80 zł? Hitech - około 100-120 zł. No to warto oszczędzić te kilkanaście złoty na coś o niższej jakości i potem się frustrować? Po to kupujesz lustro i szkła za kilka tysięcy, żeby potem oszczędzać po pare złociszy i tracić walory drogiego sprzętu przez osprzęt gorszej jakości?
ktotek - wypróbuj sobie w Zamościu (jesli tam będziesz) Hitecha od kogoś (Piotre Grześ ma kilka) i przekonaj się na własne oczy :-)

Piotr Grześ
25.05.09, 14:10
Z przyjemnością udostępnię do testów, ja jestem zadowolony.

Karol
25.05.09, 14:17
ktotek - wypróbuj sobie w Zamościu (jesli tam będziesz) Hitecha od kogoś (Piotre Grześ ma kilka) i przekonaj się na własne oczy :-)
Myślałem o tym, będę i zabiorę swoje Cokiny. Jak będzie możliwość naświetlę kilka plików i postaram się odpowiedzieć na pytanie czy faktycznie te z Hitechów są wyraźnie lepsze i co to znaczy ten zafarb Cokina.
OKi - Piotrze z - przyjemnością się spotkam, pogadam i "powalczę" na filterki, wcale nie mam ambicji wygrać tej "wojny" chcę raczej dowiedzieć się czegoś nowego.
BTW - bardzo się cieszę z wyjazdu do Zamościa, juz niedługo ;-)

Magnesus
25.05.09, 14:37
Ja mam chińczyka szarą połówkę do Cokina i daje zafarb wyraźny - na różowo/fioletowo niebo robi. Usunięcie zafarbu jest dość banalne i nie zawsze konieczne.

Morlok
25.05.09, 17:09
Mariush weź ze soba kilka filtrów połówkowych, potrzebuję coś mocniejszego od tego co mam. :)

tomeczeks23
25.05.09, 20:10
W przypadku systemu COKING widze sobie pierścienie oraz holdery w których trzyma się filtry. Teraz pytanie: czy są wogole lepsze i gorsze pierscienie i holdery? bo rozumiem zew przypadku konkretnych filtrów dowolność jakościowa i cenowa juz jest..

Karol
25.05.09, 20:41
W przypadku systemu COKING widze sobie pierścienie oraz holdery w których trzyma się filtry. Teraz pytanie: czy są wogole lepsze i gorsze pierscienie i holdery? bo rozumiem zew przypadku konkretnych filtrów dowolność jakościowa i cenowa juz jest..
:roll: Cokin. Wiadomo, że te firmowe pierścienie/holdery będą fajniej wykonane, lepiej spasowane itp., niemniej na jakość zdjęć nie ma to żadnego wpływu. Mam zarówno holder z pierścieniem Cokina jak i tani odpowiednik z Allegro - całkiem przyzwoity, za grosze.

tomeczeks23
25.05.09, 20:44
a jaki holder z pierścieniem zakupić gdy mam 14-42 oraz 70-300? Wyczytałem że są dwa jakieś typy..

A warto jest kupić oryginalny holder i pierścień i wstepnie bawić się w tańsze zamienniki samych filtrów?

Karol
25.05.09, 20:51
a jaki holder z pierścieniem zakupić gdy mam 14-42 oraz 70-300? Wyczytałem że są dwa jakieś typy..

A warto jest kupić oryginalny holder i pierścień i wstepnie bawić się w tańsze zamienniki samych filtrów?
Jest więcej typów min. A i P, sugeruję ten drugi - bardziej rozwojowy - obsłuży większe średnice obiektywów. Większy sens ma IMHO zaoszczędzenie na holderze/pierścieniu przy dobrej jakości filtrach. Przeglądnij forum b. dużo info tu o takich filtrach, nawet poradnik...

rocco
25.05.09, 20:51

Tu masz wszystko: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385
Oczywiście, ze kupić typ "P".

PS
Jesli chcesz kupowac zamienniki to raczej uchwyty (holdery) i redukcje a nie same filtry.
Przeciez tu chodzi o jakośc obrazu :roll:
Filtry albo Hitech albo Cokin, tu nie warto oszczędzać.

tomeczeks23
25.05.09, 20:52
a czy istnieją jakieś redukcje np. z 67 mm czy 72mm na 58 i 52 mm? Chodzi o to ze chciałbym zakupić jeden holder dla najwiekszego obiektywu jaki mam a do pozostałych mniejszych zastosować taką redukcję.

rocco
25.05.09, 20:55
a czy istnieją jakieś redukcje np. z 67 mm czy 72mm na 58 i 52 mm? Chodzi o to ze chciałbym zakupić jeden holder dla najwiekszego obiektywu jaki mam a do pozostałych mniejszych zastosować taką redukcję.

Tak, istnieją: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5960288&gr_id=8863

PS
U tego sprzedawcy takze sa filtry i holdery: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5960288&gr_id=19958
Oryginalne i sprawdzone, polecam.

tomeczeks23
25.05.09, 21:16
sa trzy rodzaje holderów u tego sprzedawcy, który wybrać?

http://www.allegro.pl/search.php?string=uchwyt+%2F+holder+cokin+p&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&us_id=5960288&country=1

rocco
25.05.09, 21:22
sa trzy rodzaje holderów u tego sprzedawcy, który wybrać?

http://www.allegro.pl/search.php?string=uchwyt+%2F+holder+cokin+p&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&us_id=5960288&country=1
Są dwa, standardowy i szerokokątny.
Różnią się tym, że do pierwszego wsuniesz trzy filtry a do "slima" tylko jeden.
Kupić standardowy, czasem przydaje się połączenie dwóch filtrów (trzy już psują jakość obrazu), np. dwie połówki 0,3 i 0,6 dadzą w sumie 0,9 EV a 0,6 i 0,9 aż 1,5 EV. Ten cienki to do bardzo szerokokątnych obiektywów, u Olka praktycznie nie ma potrzeby go stosować.

tomeczeks23
26.05.09, 18:48
Dzięki za podpowiedzi :) Pozdrawiam.