Zobacz pełną wersję : Zabawa z E-510
Witam. Od jakiegoś czasu poznaję możliwości E-510. Proszę o uwagi, które pozwolą mi pstrykać coraz lepsze fotki. Zastanawiam się nad kupnem książki J.Freeman'a pt. Fotografia. Nowy wyczerpujący poradnik... Wyd. Arkady. Warto? A może ktoś poleci coś innego? I co sądzicie o fotkach?
druga fotka MSZ bardzo ciekawa tylko wyostrzyłbym ją jeszcze troszkę
przy następnych publikacjach zdjęć zacznij numerować nazwy plików tak aby można było się bez problemu odnieść do konkretnego zdjęcia a nie n'tego od góry ;)
co do literatury to z mojej strony mogę Ci polecić:
Bryan Peterson książki z cyklu "Ekspozycja bez tajemnic"
Scott Kelby książki z cyklu "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej"
kYS dzięki za komentarz. Poleconymi przez Ciebie książkami na pewno się zainteresuję.
Dlaczego nikt więcej nie chce napisać co myśli o fotkach? Czyżby było aż tak źle? :wink:
Druga ma bardzo fajną kompozycję.
Ja Ci polecę Okiem Fotografa i Kreatywna Fotografia Bez Tajemnic.
darkelf, dzięki. Bardzo proszę o kolejne uwagi...
druga fotka fajna ,tylko jak dla mnie za malo swiatla,a co do ksiazek to zestaw trzech bryana petersona ,wydasz stowke ale nigdy tego nie pozalujesz..:cool:
Za poprzednikami - podostrz fotki po zmniejszeniu. 2 fotka najlepsza MZ, ale w oczy kole nienaturalnie wygięta stopa. No wiemy, dziecko, jego elastyczność, ale zachowac trzeba pewną poprawność. Lepiej było przyciąć na lini ksiązki by nie było widać stopy która wydaje się byc nienaturalnie wykręcona.
troszkę bym wyprostował i wyostrzył ten balonik i będzie cacy ;)
kowalikster
26.05.09, 21:29
Oj rzeczywiście balon "leci" na prawo. Ładnie
Za poprzednikami - wyprostować balona i wyostrzyć. Będzie cacy :)
a dobrze gadacie dobrze:cool:
A ja bym nie prostował - przecież to balon. Popatrzcie na ludzi, są prosto.
Pytanie: jak wiatr dmuchnie i wygnie balona o 45 stopni to też będziecie prostować ?
A ja bym nie prostował - przecież to balon. Popatrzcie na ludzi, są prosto.
Pytanie: jak wiatr dmuchnie i wygnie balona o 45 stopni to też będziecie prostować ?
faktycznie zdjęcie jest dobrze wypoziomowane w stosunku do budynku który jest za balonem, mój błąd, sorry :cool:
A jakiego szkiełka używasz do 510?
tak for fun: od tej strony gdzie chuchają ludzie - balonik robi się zielony!!
A jakiego szkiełka używasz do 510?
tak for fun: od tej strony gdzie chuchają ludzie - balonik robi się zielony!!
jeśli to pytanko do gonsalez (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10725)'a to podejrzewam, że robił tą fotę ZD 14-42, gdyby był to ZD 40-150 to wydaje mi się, że kadr byłby węższy z racji tego iż ma on mniejsze kąty
Przepraszam, że nie reagowałem na wasze komentarze, ale nawał innych zajęć nie pozwalał. Obiecuję poprawę.:grin:
1)fotek z brzdącem faktycznie nie ostrzyłem po przeskalowaniu.
2)Petersona przeczytałem w jeden wieczór. Super poradnik napisany przyjemnym językiem. Dużo się dowiedziałem. Otworzył mi oczy jak długa droga przede mną.
3)co do nienaturalnej pozy - małe dzieciaki są dużo bardziej elastyczne niż my i często przyjmują pozycje dla nas niewyobrażalne. Ten często tak siada.
4)balon - był wiatr. By uwiecznić otwarty palnik trzeba było wykazać się szybkością. Naciskając spust starałem się uwiecznić balon w pionie, co odbiło się na linii dachów, które nie trzymały poziomu. Po wypoziomowaniu dachów z kolei odleciał trochę balon. Coś musi być krzywo i już.:wink:
5)zgadza się fotki wykonane z ZD14-42. Aparat kupiłem z dual kitem. Ale od kliku dni bawię się ZD12-60 i FL-50R.
Pozdrawiam i dzięki za komentarze.