Zobacz pełną wersję : Początki z E-520
Lukas77777
22.05.09, 07:12
Model unieruchomiony, statyw ustawiony, stabilizacja wybrana a i tak na kilka fotek jedno będzie wystarczająco ostre - od czego to zależy??
Korzystając ze statywu wyłączaj stabilizację.
Lukas77777
22.05.09, 07:23
Ok. Dzięki!! A czy obiektyw ma wpływ na ostrość? Przy tej fotce miałem 40- 150?? Chodzi mi o ogniskową??
Zasadniczą... Każdy obiektyw ma jakąś charakterystykę rozdzielczości w zależności od ogniskowej i przysłony. Z reguły na końcowych ogniskowych i maksymalnie otwartych przysłonach jest gorzej. Spróbuj ogniskowej ok 100 i przymknąć nieco przysłonę (o jedną dwie działki) powinno być lepiej. Jak chcesz miec żyletki to zbieraj na ZD 50/f2.
Model unieruchomiony, statyw ustawiony, stabilizacja wybrana a i tak na kilka fotek jedno będzie wystarczająco ostre - od czego to zależy??Spróbuj to samo zdjęcie obrobić w innym programie (jest ich kilka całkiem niezłych i free!) i porównaj. W Olympus Master tylko wywołaj RAW-a, potem obrabiaj jpeg-a w inym. Spotkałem opinie, że z OM zdjęcia są nieostre.