Zobacz pełną wersję : Bardzo proszę o pomoc znawców :(
Od wczoraj posiadam Olympus fe-3010 12mln px i robi on okropne zdjęcia tzn.zamazane, zero wyraźności, próbowałam zmieniać różne ustawienia, dostosowywać profile do sytuacji, ale zero jakiej kolwiek zmiany ;(
Mam starego lumixa panasonica bodajże LS2 5 mln i robi o niebo wyraźniejsze zdjęcia. A jak w olympusie ustawiam stabilizator to już porażka zdjęcie takie ziarniste szok ;/ Czy te aparaty tak mają czy mój jest zepsuty.
diabolique
21.05.09, 08:56
Od wczoraj posiadam Olympus fe-3010 12mln px i robi on okropne zdjęcia tzn.zamazane, zero wyraźności, próbowałam zmieniać różne ustawienia, dostosowywać profile do sytuacji, ale zero jakiej kolwiek zmiany ;(
Mam starego lumixa panasonica bodajże LS2 5 mln i robi o niebo wyraźniejsze zdjęcia. A jak w olympusie ustawiam stabilizator to już porażka zdjęcie takie ziarniste szok ;/ Czy te aparaty tak mają czy mój jest zepsuty.
Najpierw pytanie - czy miałaś może w ręku instrukcję?
Zresetuj ustawienia aparatu.
Pokaż zdjęcia.
modele z najniższej pólki mają "stabilizację" w postaci podbicia ISO (czułości), co przekłada się na szumy. Wydaje mi się, że nie dostosowane masz parametry do ciemnicy w jakiej robisz zdjęcia. Włącz lampę błyskową.
Skoro piszę ze mam inny aparat tzn. że coś rozumiem.
Instrukcje czytałam ;)
ISO mam na auto bo przy 100 już robi zdjęcia ziarniste.
Lampę też mam włączoną w zależności czy tego potrzebuje czy nie.
Zdjęcia zaraz wrzucę.
http://www.majhost.com/gallery/kropka20/aaaaa/stary_panasonic.jpg
http://www.majhost.com/gallery/kropka20/aaaaa/olympus.jpg
Jeśli znacie się na rzeczy to wyłapiecie o co chodzi. Może i coś mam źle ustawione. Dlatego prosze o pomoc :)
ewidentny przyklad przeładowania pikselami matrycy. Optyka wyrabia 3-4 Mpix. Ten typ tak ma. Z resztą wszystkie małpy przeładowane pikselami tak mają. Zmniejsz to z olka do 5Mpix i będzie jak w panasie.
Nie smuć się, że kupiłaś Olka a inni mają lepiej, bo nawet małpy za 2000 zł mają podobnie (vide Canon G10, w którym dodanie 4 Mpix nie przełożyło się w ilość szczegółów)
Właśnie też próbowałam na 5 mln ale nie ma żadnej różnicy z 12 :|
Właśnie też próbowałam na 5 mln ale nie ma żadnej różnicy z 12 :|
przeskaluj te 12, a nie rób na 5
Marketing działa, wmówił Ci, że potrzebujesz więcej megapikseli i taki jest efekt. Mój Samsung za 120 zł z 6Mpix robi lepsze foty od tego olka.
Czyli nic się nie da z tym zrobić? Ten aparat tak już ma każdy model? Czy mam sie pofatygować do sklepu że jest zjechany?
Zmniejsz stopień kompresji jpg, w aparatach ustawione były inne metody pomiarowe.
Zresetuj ustawienia.
czy jest zjechany to trzeba by porównać z innym aparatem.
Kompresje mam ustawioną: normalna, bo jak ustawiam mała to mi się mieści o połowe zdjęć mniej.
to normalne, im więcej szczegółów tym większy plik
To zakup większą kartę.
Stopień kompresji jest odwrotnie proporcjonalny do jakości jpg.
No to już nie wiem co wy sądziecie eh.
Czyli nie będzie on robił ładniejszych zdjęć
no i żadnego z niego pożytku?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No ale czy taka kompresja czy taka w zdjęciach nie widać żadnej różnicy :|
bo jakośc tych zdjęć uzalezniona jest od połączenia optyka+matryca, a tak i od ceny ;) To co kupiłaś to praktycznie najniższy model Olympusa, więc nie ma się co spodziewać rewelacyjnych jakościowo fot.
Pozwolę sobie zapytać się: Czemu kupiłas nowy aparat skoro stary Panas jest aparatem niezłym i dostarcza fot wystarczających do powiększeń nawet A4 i większych.
Dziękuje za poświęcony czas i za udzielone rady yh. Pozdrawiam. Miłego dnia.:wink:
Podstawowy błąd. Nie zaglądać na forum jak się coś nie podoba po zakupie aparatu. Zajrzeć wcześniej i zasięgnąć opinii, który najlepiej kupić. Każda firma ma modele mniej bardziej udane, oczywiście nie osądzam tego modelu, bo go nie znam, mówię ogólnie.
moja sąsiadka przychodziła do mnie kilkakrotnie na konsultacje odnośnie zakupu (swoją drogą urocza osoba, przez co było mi jeszcze przyjemniej udzielać jej rad). W końcu wybraliśmy konsensus pomiędzy wyglądem (dla kobiety to jest bardzo ważne), wielkością (to także bardzo wazne), a jakością zdjęć, no i oczywiście ceną. Wybraliśmy Mju 1060 w kolorze morskim ;) Zdjęcia bardzo przyzwoite, ładny wygląd, niewielki rozmiar i bardzo porządne wykonanie :) I teraz najważniejsze. Ona jest bardo zadowolona z zakupu, a ja zyskałem u niej kilka plusów :) I o to chodzi :)
diabolique
21.05.09, 09:59
Skoro piszę ze mam inny aparat tzn. że coś rozumiem.
Instrukcje czytałam ;)
To dobrze, nie masz pojęcia jakie pytania czasami tu padają...
Wolałem się upewnić :grin:
Kupiłam nowy bo chciałam mniejszy, poręczny, na akumulatorek, bo panas był na bateryjki. Eh to co polecicie małego, zgrabnego który robi pożądne wyraźne zdjęcia, już chyba nie trzeba mi tyle px nawet 5mln wystarczy. No ale cóż człwoiek uczy się na błędach :P
Kupiłam nowy bo chciałam mniejszy, poręczny, na akumulatorek, bo panas był na bateryjki. Eh to co polecicie małego, zgrabnego który robi pożądne wyraźne zdjęcia, już chyba nie trzeba mi tyle px nawet 5mln wystarczy. No ale cóż człwoiek uczy się na błędach :P
LX3, ale chyba kosztuje fortunę jak na taki aparacik (za jego cenę kupisz lustrzankę z kitami, hehe). :)
bateryjki to zaleta, jak padną dokupisz, akumulatorek jak padnie musisz lecieć ładowac.
Może tu zajrzyj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15013
Świeży wątek na forum w dziale "co kupić"?
bateryjki to zaleta, jak padną dokupisz, akumulatorek jak padnie musisz lecieć ładowac.
Wada. Brr... mam dość NiMh, które się rozładowują jak się ich nie używa i ciągle trzeba pilnować, żeby nie rozładowały się za bardzo. A na bateryjkach dużo zdjęć nie zrobisz, musisz i tak kupić AAA NiMh.
Litowojonowe z E-520 może są droższe, ale znacznie lepsze.
Wada. Brr... mam dość NiMh, które się rozładowują jak się ich nie używa i ciągle trzeba pilnować, żeby nie rozładowały się za bardzo. A na bateryjkach dużo zdjęć nie zrobisz, musisz i tak kupić AAA NiMh.
Litowojonowe z E-520 może są droższe, ale znacznie lepsze.
No to w takim razie Enelopy albo Panasonik infinium trzymają bez pilnowania.
dokładnie to samo miałem napisać. Eneloopy rzondzom ;)