Zobacz pełną wersję : Początki z makro
robcio_wisnia
20.05.09, 20:58
Witam,
zapraszam do oceny pierwszych zdjęć makro wykonanych Heliosem + pierścienie, różne wielkości.
dopalasz lampą?>
dyfuzor by się przydał. nawet własnej roboty
2. dla mnie przepalone i ścięty odwłok.
3. jakoś tak wąsko
robcio_wisnia
21.05.09, 05:34
Zgadza się dopalałem lampą, dyfuzor jest w wykonaniu, ale brak czasu aby zakończyć oklejanie folią aluminiową.
Nie oceniam , nie czepiam się, tylko podziwiam. :)
Też bawię się Heliosem z pierścieniami, nie ma łatwo ale jest ciekawie:grin:
Zdjęcia MZ w porządku, w 2 ucięty robal:wink: Mój dyfuzor to karton Łaciatego, nie trzeba oklejać nic folią :lol:
Moim zdaniem:
1. Za dużo bałaganu w kadrze.
2. Byłoby fajnie, gdyby nie to, że światło jest zbyt ostre i nieco prześwietliłeś. Dyfuzor polecam. No i listek trochę brzydko urwany.
3. Nic tam nie widzę, ale mam taki monitor w pracy, że przy trochę ciemniejszych zdjęciach tak mam. :)
robcio_wisnia
21.05.09, 09:12
Dzięki za ocenę i jeszcze jeden malutki stworek :wink:
Mnie się podoba. To zapewne jakiś młody konik polny.
robcio_wisnia
21.05.09, 09:43
Tak, młody konik polny wielkości ok. 1cm
robcio_wisnia
21.05.09, 09:45
i zdjęcie z mojej galerii ... motylek
Jak na początki to bardzo ładnie! Dopalanie lampą rzeczywiście sprawia, żę zwierzątka tracą na plastyce i naturalności, no ale to już wiesz i jak czytam nosisz się z zamiarem poprawienia.
K_Puchatek
22.05.09, 17:28
Motylek (nr 5) ładnie, mucha z nr 1 też całkiem niczego sobie...
Pamiętaj żeby nie ucinać zwierzątek i robaczków (nr 2)...:wink:
Pozdrawiam
Nie jest źle. Choć robaków nie lubię, to te zdjęcia mi się podobają.
Ostatnie (5 - motylek) MZ najlepsze.
(nr 5) daje rade najlepsze
5 zdecydowanie najlepsza :wink:
robcio_wisnia
23.08.09, 19:27
Witam wszystkich po dłuższej przerwie przedstawiam kolejne próby makro do oceny. Na pierwszy ogień piękny okaz pająka Tygrzyka, wykonane Heliosem 44M-4 z pierścieniem makro choć w tym przypadku to raczej przeszkadzał, ze względu na duży okaz tego gatunku. Drugi okaz to chrząszcz błyskotka.
6 super, choć z bałaganem w tle
7 trochę chyba nie ostra, ale chrząszcz ciekawy i super kolorki ma
Witaj,
MSZ masz bardzo udany start z makro :-)
Pozdrawiam
robcio_wisnia
24.08.09, 20:39
Dzięki za odpowiedzi i drogo cenne uwagi. Fakt chrabąszcz jest nie ostry, ale oczarowały mnie jego kolory.
Mam małe pytanko do znawców czy w przypadku zdjęcia nr 6 nie powinienem pokusić się o wyczyszczenie tła z bałaganu, szczerze próbowałem, ale jeszcze brak mi doświadczenia i efekty mizerne lepiej tak wygląda.
Jeżeli ktoś może podpowiedzieć wskazówki w uzyskaniu tła czystego, jednolitego chętnie z korzystam z porad.
Dzisiaj dalsza prezentacja walki z wiatrami... Na pierwszy ogień owad nazywany Złotooki a dalej to chyba stara znajoma wszystkich mrówka..
8. Super,
Ja osobiście nie ingeruje aż tak w zdjęcia, jedyna obróbka którą używam to taka, która odnosi się do całego zdjęcia i nie ingeruje w poszczególne jego elementy.
robcio_wisnia
25.08.09, 21:14
dzięki za odwiedziny i opinie, dzisiaj mała seria motyli
Naprawdę dobrze, bardzo mi się podoba.
10 i 11 najlepsze z całej trójki.
robcio_wisnia
26.08.09, 20:54
i cosik nowego, a czy dobre to się okaże.. zdjęcia wykonywane Heliosem 44M-4 + pierścienie ale nie pamiętam ile...
K_Puchatek
26.08.09, 20:59
Ładne robale...:wink:
Najciekawiej / najlepiej wyszło MSZ nr 8.
Może jeszcze odrobinę odszumić wszystkie zdjęcia - tło byłoby bardziej plastyczne, teraz troszeczkę widać ziarno...
Pozdrawiam
robcio_wisnia
26.08.09, 21:04
dzięki, a odszumienie tła wykonać po wyostrzeniu zdjęcia tzn na końcu ?
K_Puchatek
26.08.09, 21:07
dzięki, a odszumienie tła wykonać po wyostrzeniu zdjęcia tzn na końcu ?
Ja tak właśnie robię, tylko delikatnie bo ostrość poleci...:wink:
robcio_wisnia
28.08.09, 20:56
gąsienice, ale brak wiedzy jakie...
No gąsienice dość ciekawe, szkoda że takie nie ostre, i kadry mało ciekawe,
ja jak robię gąsienice to staram się odchylić liście, lub co nieco odsunąć, do płochliwych nie należą tylko niektóre gatunki mają parzące kolce :wink: