PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka portretów

darkelf
17.05.09, 19:30
W jaki sposób obrabiacie portrety?

Ja najpierw wywołuję ORF za pomocą rawtherapee, zawsze robię coś z EV i kontrastem i leczeniem przepaleń (domyślnie sa na 100, czasami zmniejszam jak mam dobre zdjęcie bez żadnych przepaleń nawet po zwiększeniu kontrastu). W rawtherapee też ewentualnie kadruję lub zmieniam kolory.

Potem w gimpie czasami rozjaśniam oczy, łatkuję jakieś złe miejsca, dodatkowo daję jasność/kontrast i selektywnie wyostrzam (wykrywanie krawędzi, potem maluje na masce oczy i usta).

Próbowałem tutoriala do wygladzania skóry, ale takie zdjęcia są dla mnie zbyt plastikowe, co najwyżej jest to dobry pomysl na obróbkę zaszumionych, ciemnych miejsc.

Eddie
17.05.09, 19:34

Ja najpierw wywołuję ORF za pomocą rawtherapee, zawsze robię coś z EV i kontrastem i leczeniem przepaleń (domyślnie sa na 100, czasami zmniejszam jak mam dobre zdjęcie bez żadnych przepaleń nawet po zwiększeniu kontrastu). W rawtherapee też ewentualnie kadruję lub zmieniam kolory.

Potem w gimpie czasami rozjaśniam oczy, łatkuję jakieś złe miejsca, dodatkowo daję jasność/kontrast i selektywnie wyostrzam (wykrywanie krawędzi, potem maluje na masce oczy i usta).

Próbowałem tutoriala do wygladzania skóry, ale takie zdjęcia są dla mnie zbyt plastikowe, co najwyżej jest to dobry pomysl na obróbkę zaszumionych, ciemnych miejsc.

Trzeba robić tak, żeby nie było zbyt plastikowo, można :)

darkelf
17.05.09, 19:35
Właśnie widziałem w galerii zdjęcie które wyglądało plastikowo i ma masę dobrych komentarzy, stąd pytanie.

Mirek54
17.05.09, 19:39
Dobry portrecista na portrecie pokazuje charakter osoby.Nie zawsze trzeba gladzic,malowac,odszumiac.Swiatlem i ujeciem zrobisz prawie wszystko.

przemoa
18.05.09, 18:13
Mirek ale to za parę lat a żona już teraz chce mieć ładne zdjęcia ha ha ha :wink::lol:

Magus
22.05.09, 10:36

Najlepszym lekiem na przepalenia jest takie ustawienie relacji czasu i przysłony by nie było przepaleń. Lepiej zdjęcie nie doświetlić niż prześwietlić.