Zobacz pełną wersję : Filtr AA
Staram się doskonalić swój warsztat fotograficzny, jednak zauważyłem, że surowe zdjęcia z aparatu cechują się słabym kontrastem oraz słabą ostrością. Podejrzewam, że jest to wina filtra AA. Mam pytanie, czy usunięcie go sprawia, że fotografie są automatycznie ostrzejsze?
czy poprawia mikrokontrasty w trakcie zrobienia zdjęcia?
wątek który czytałem:
http://photo.net/nikon-camera-forum/00KStu
przykładowe zdjęcie bez aa
http://www.wildlightphoto.com/mammals/artiodactyls/dash01.jpg
proszę o porcje wiedzy tych, którzy byli zainteresowani ww. tematem..
Z pewnością ostrość wzrośnie po usunieciu filtra, ale w Olympusach jest jeszcze membrana antykurzowa na zewnątrz. To skomplikuje usunięcie filtra AA. --pozdrawiam
Tam gdzie tam nie ma filtra AA występuje duzy aliansig (artefakty, moire),wiec lepiej wyostrzyc fote na kompie niz focic na przyslonie np.16,zeby je likwidowac i rozdzialke szkla niszczyc.Poczytaj o częstotliwosci Nyquista-to co powyzej to szkodzi obrazowi.
Podejrzewam, że jest to wina filtra AA. Mam pytanie, czy usunięcie go sprawia, że fotografie są automatycznie ostrzejsze?
czy poprawia mikrokontrasty w trakcie zrobienia zdjęcia?
Matryce mają zbyt małą rozdzielczość względem obiektywów dlatego obraz musi być lekko rozmyty przez filtr AA.
Usunięcie go może i poprawi trochę ostrość ale może uniemożliwić fotografowanie elementów o powtarzającej się fakturze (np dachówki, spodnie sztruksowe itp) poprzez powstanie mory.
Usunięcie go może i poprawi trochę ostrość ale może uniemożliwić fotografowanie elementów o powtarzającej się fakturze (np dachówki, spodnie sztruksowe itp) poprzez powstanie mory.
Dokładnie.
Nikon w modelu D70 zastosował bardzo słaby filtr AA i własnie na drobnych wzorkach wychodziły artefakty.
Było na to sporo narzekań swego czasu.
Do aparatu Leica M8 nie włożyli tego filtra stosując manewry programowe przeciw morze ...
Filtr AA powinien być wsuwany ręcznie w razie potrzeby :)
Daleko nie trzeba szukać. Na własnym podwórku mamy przykład tego, jaka jest różnica między mocnym filtrem AA i słabym (vide matryce w olkach i panasach).
dzięki za szybkie odpowiedzi.
Irek ma racje z tym manualnym wsuwaniem.
pytanko jeszcze, czy brak AA wpływa na kontrastowość zdjęcia (soczystsze kolory)?
dzięki za szybkie odpowiedzi.
Irek ma racje z tym manualnym wsuwaniem.
pytanko jeszcze, czy brak AA wpływa na kontrastowość zdjęcia (soczystsze kolory)?
Na kontrast (ogólny, nie związany z wyostrzaniem) i kolory filtr AA nie powinien mieć wpływu.
dzięki Skow
zmienię wątek, ale chciałbym uzyskać kolorystykę i nasycenie (kontrast) podobną do tej z przykładowego zdjęcia, zna ktoś receptę?
zmienię wątek, ale chciałbym uzyskać kolorystykę i nasycenie (kontrast) podobną do tej z przykładowego zdjęcia, zna ktoś receptę?
Przytaj instrukcję aparatu. :roll:
dzięki Skow
Vivid ?
piotrek204
18.05.09, 10:09
Usuniecie AA poprawia ostrosc, o ile zalezy od uzytego filtru AA.
Mi po glowie chodzi kupno drugiej taniej puszki w celu usuniecia AA i IR.