PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr AA

King
17.05.09, 18:47
Staram się doskonalić swój warsztat fotograficzny, jednak zauważyłem, że surowe zdjęcia z aparatu cechują się słabym kontrastem oraz słabą ostrością. Podejrzewam, że jest to wina filtra AA. Mam pytanie, czy usunięcie go sprawia, że fotografie są automatycznie ostrzejsze?
czy poprawia mikrokontrasty w trakcie zrobienia zdjęcia?

wątek który czytałem:
http://photo.net/nikon-camera-forum/00KStu

przykładowe zdjęcie bez aa
http://www.wildlightphoto.com/mammals/artiodactyls/dash01.jpg

proszę o porcje wiedzy tych, którzy byli zainteresowani ww. tematem..

irek50
17.05.09, 19:00
Z pewnością ostrość wzrośnie po usunieciu filtra, ale w Olympusach jest jeszcze membrana antykurzowa na zewnątrz. To skomplikuje usunięcie filtra AA. --pozdrawiam

Mirek54
17.05.09, 19:08
Tam gdzie tam nie ma filtra AA występuje duzy aliansig (artefakty, moire),wiec lepiej wyostrzyc fote na kompie niz focic na przyslonie np.16,zeby je likwidowac i rozdzialke szkla niszczyc.Poczytaj o częstotliwosci Nyquista-to co powyzej to szkodzi obrazowi.

skow
17.05.09, 19:10
Podejrzewam, że jest to wina filtra AA. Mam pytanie, czy usunięcie go sprawia, że fotografie są automatycznie ostrzejsze?
czy poprawia mikrokontrasty w trakcie zrobienia zdjęcia?

Matryce mają zbyt małą rozdzielczość względem obiektywów dlatego obraz musi być lekko rozmyty przez filtr AA.

Usunięcie go może i poprawi trochę ostrość ale może uniemożliwić fotografowanie elementów o powtarzającej się fakturze (np dachówki, spodnie sztruksowe itp) poprzez powstanie mory.

rocco
17.05.09, 19:15
Usunięcie go może i poprawi trochę ostrość ale może uniemożliwić fotografowanie elementów o powtarzającej się fakturze (np dachówki, spodnie sztruksowe itp) poprzez powstanie mory.
Dokładnie.
Nikon w modelu D70 zastosował bardzo słaby filtr AA i własnie na drobnych wzorkach wychodziły artefakty.
Było na to sporo narzekań swego czasu.

irek50
17.05.09, 19:25
Do aparatu Leica M8 nie włożyli tego filtra stosując manewry programowe przeciw morze ...
Filtr AA powinien być wsuwany ręcznie w razie potrzeby :)

epicure
17.05.09, 20:29
Daleko nie trzeba szukać. Na własnym podwórku mamy przykład tego, jaka jest różnica między mocnym filtrem AA i słabym (vide matryce w olkach i panasach).

King
17.05.09, 21:36
dzięki za szybkie odpowiedzi.
Irek ma racje z tym manualnym wsuwaniem.

pytanko jeszcze, czy brak AA wpływa na kontrastowość zdjęcia (soczystsze kolory)?

skow
17.05.09, 21:49
dzięki za szybkie odpowiedzi.
Irek ma racje z tym manualnym wsuwaniem.

pytanko jeszcze, czy brak AA wpływa na kontrastowość zdjęcia (soczystsze kolory)?

Na kontrast (ogólny, nie związany z wyostrzaniem) i kolory filtr AA nie powinien mieć wpływu.

King
17.05.09, 22:02
dzięki Skow

zmienię wątek, ale chciałbym uzyskać kolorystykę i nasycenie (kontrast) podobną do tej z przykładowego zdjęcia, zna ktoś receptę?

Magnesus
18.05.09, 08:14
zmienię wątek, ale chciałbym uzyskać kolorystykę i nasycenie (kontrast) podobną do tej z przykładowego zdjęcia, zna ktoś receptę?

Przytaj instrukcję aparatu. :roll:

sn00p
18.05.09, 08:24
dzięki Skow

Vivid ?

piotrek204
18.05.09, 10:09
Usuniecie AA poprawia ostrosc, o ile zalezy od uzytego filtru AA.
Mi po glowie chodzi kupno drugiej taniej puszki w celu usuniecia AA i IR.