PDA

Zobacz pełną wersję : Basia i pytanie

darkelf
15.05.09, 13:40
Czy gdy publikujecie zdjęcia w jakiejś galerii to wybieracie te, które Wam się podobają, czy te, które podobają się innym?

Mam jeden konkretny przykład takiego dylematu, dwa zdjęcia:

http://farm4.static.flickr.com/3337/3494583954_c8491a536a_b.jpg
oraz:

http://farm4.static.flickr.com/3664/3493634615_fdf88bc052_b.jpg
Gdy wystawiłem oba na swojej stronie, każdy zwrócił uwagę na to pierwsze, tylko mi podobało się drugie. Potem dowiedziałem się, że modelka też woli drugie. W końcu do oceny wystawiłem oba, ale na przyszłość - co zrobić? Wystawiać tylko to, co mi się najbardziej podoba czy próbować wyczuć gust publiczności?

qbic
15.05.09, 13:56
Wystawiać tylko to, co mi się najbardziej podoba czy próbować wyczuć gust publiczności?

Zależy jaki masz cel w publikacji zdjęcia, ja wybieram opcje "to co mi się podoba".

diabolique
15.05.09, 13:57
Mnie się podoba drugie :) (pierwsze bym skasował jeszcze z karty i nie zrzucał na kompa)
Ja zawsze wystawiam SWOJE zdjęcia, czyli takie, które podobają się mnie.
(czasem pytam kogoś o zdanie przed publikacją) :wink:

Wiejo
15.05.09, 14:05
Jestem za drugim zdjęciem. Świetne ujęcie.

west73
15.05.09, 14:07
zdecydowanie drugie zdjęcie.
Wystawiam to co mi się podoba i dowiaduję się że mam gust spaczony :wink::-P:)

salvadhor
15.05.09, 14:08
Zdecydowanie drugie ujęcie :)

diabolique
15.05.09, 14:14
"Wszystkie moje fotografie są autoportretami, bo pokazują to, co widziałam, co czułam i wybrałam. Dzięki nim dowiedziałam się wielu rzeczy o sobie. Dobrych i złych."
Eva Rubinstein
:wink:

paakayttaja
15.05.09, 14:22
Drugie ma pazur, mrau! ;-)

grizz
15.05.09, 14:25
Dwa, dwa...
jedynka technicznie spaprana.

taztaz
15.05.09, 14:25
2 zdecydowanie, 1 zupełnie nie trafione.
A wstawiałbym zdjęcia które mi się podobają.

darkelf
15.05.09, 14:44
Hm, z tego wynika, że pytałem niewłaściwe osoby (modelki a nie fotografów) :)

Peter1976
15.05.09, 14:58
Hm, z tego wynika, że pytałem niewłaściwe osoby (modelki a nie fotografów) :)

Modelki ??? Mojej żonie nigdy nie podoba się zdjęcie,któro ja uważam za udane ;)

Ja mówię ładny kadr,dobre światło,nizłe pozowanie !!!
Żona mówi grzywka mi się rozjechała,chyba nie dobre korale,wykasuj !!

Kwestia postrzegania !!

Aha i zbliżenia twarzy nigdy nie sa dobre;) Przy stosowaniu Zuiko zawsze coś wynajdzie na cerze :)

Pozdrawiam !!

darkelf
15.05.09, 15:12
To był Pancolar.

zibi1303
15.05.09, 15:24
Drugie zdecydowanie lepsze... ostrość oczy itd..
Pytałeś zdecydowanie niewłaściwych osób, albo Ci źle życzyły :)

BAQ
15.05.09, 15:39
pierwsze jest w/g mnie nieostre.
Wybrałbym drugie gdyż, jest technicznie lepsze, poza tym lubię gdy widać całą twarz modelki

Darekw1967
15.05.09, 15:48
Witam

Drugie jest ciekawsze i lepiej wykonane ;)

Pozdrawiam

Kaz de Wro
15.05.09, 23:38
Drugi portrecik jak najbardziej;-)

e-510
16.05.09, 02:22
Czy gdy publikujecie zdjęcia w jakiejś galerii to wybieracie te, które Wam się podobają, czy te, które podobają się innym?

Wystawiać tylko to, co mi się najbardziej podoba czy próbować wyczuć gust publiczności?

Znakomite pytanie !!!

Jeśli zależy Ci na rankingach - to publikuj to co podoba się publiczności.Jak masz w d&*^e publiczność,publikuj to,co podoba się Tobie.

black_bird
16.05.09, 11:49
mnie pierwsze przypadło do gustu, o wiele bardziej ciekawsze i niedopowiedziane, drugie moze i technicznie dobre ale za to okrywa wszystką prawde o Basi ..;) howgh!

darkelf
16.05.09, 12:06
e-510 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5542) nie wiem czy to była ironia czy nie, fotografia jest wyłącznie moim hobby, wkładam w to pieniądze, a nie zarabiam, więc robię to przede wszystkim dla siebie. Pytanie brzmi, czy warto się sugerować gustem "publiczności" by wyrabiać swój czy iść w zaparte :) Dobre jest to, że wiele moich fotografii budzi sprzeczne opinie, wtedy mogę sobie wybrać te pasujące ;)

black_bird
16.05.09, 14:38
gust publiczności warto znać zawsze, chocby dla komercji ale publicznośc to nie wyrocznia, mysle, ze warto znac opinie "portrecistów" w portrecie, "krajobrazowców" w krajobrazie...etc. To przecież zrozumiałe, że ich opinie będą bardziej przydatne w dalszej przygodzie z daną dziedziną fotografii - oni już przeszli ten "szlak", już mają wyrobione zdanie i przede wszystkim doświadczenie.

Mirek54
16.05.09, 14:48
Basia-a meza tez chcesz takiego co Tobie sie podoba ,czy kolezankom:wink:

black_bird
16.05.09, 14:52
:-d ;-d

rocco
16.05.09, 21:27
mnie pierwsze przypadło do gustu, o wiele bardziej ciekawsze i niedopowiedziane, drugie moze i technicznie dobre ale za to okrywa wszystką prawde o Basi ..;) howgh!
Swoja drogą to i mnie sie podoba ale jest technicznie skopane.
Widoczne oko jest zamglone jak po jakiejś używce :roll:
Za to sam kadr jak najbardziej.
Drugie jest poprawne i robi wrażenie ale trochę takie, jakich setki ;)

manol
16.05.09, 21:44
Wybrałbym drugie i delikatnie poprawił cerę.
PS Dla siebie takie zrobiłem - mniam mniam :)

judasz
18.05.09, 15:23
tez obstawiam nr.2 ono ma to cos...

e-510
18.05.09, 16:10
e-510 nie wiem czy to była ironia czy nie, Pytanie brzmi, czy warto się sugerować gustem "publiczności" by wyrabiać swój czy iść w zaparte :)

@darekelf - to nie była ironia !

Jak napisałem,wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć.Jeśli aprobatę publiczności - musisz,no dobrze by było publikować pod jej gust.
Tak właściwie,to wszystko co pokazujemy jest pod publikę,bo niby dla kogo wystawiamy ? Dla siebie samych ? Jaki sens miałoby wrzucanie do neta fotografii,które podobają się tylko autorowi ?

Dlatego myślę sobie,że jeśli nie zależy Ci na medalach i orderach,punktach,rankingach i innych historiach - publikuj to co się podoba Tobie a prawda jest jedna - jeśli będą to znakomite prace,z pewnością trafią w gust publiczności.Ot co.

Może trochę zakręciłem ale temat też prosty nie jest. ;)
Pozdrawiam.

darkelf
18.05.09, 16:17
Jeden z Was stwierdził, że mam na imię Basia, drugi, że Darek. Nieźle.

przemoa
18.05.09, 17:36
idź w zaparte jak diabolic u niego to widać najlepiej :wink: to ty musisz wiedzieć co chciałeś pokazać a nie to co inni chcą zobaczyć, chociaż zdjęcie obejrzane raz nie jest już własnością autora gdyż każdy oglądający odbiera je w inny sposób.

King
18.05.09, 19:48
"daj spokój Basi.." ;)

oba są fajne. dobre kolory