Zobacz pełną wersję : Lampa a ISO & balans bieli
Od 3 dni posiadam lampę FL-36 i jestem w trakcie zapoznawania sie z nia. (choc jeszcze nie do końca znam E-510) Fajnie sie foci z nią, ale mam pytanie. W słabym oswietleniu zastanym jakie ISO i jaki balans bieli powinienem ustawic? Czy takie ISO jakie bym uznał za właściwe do zastanego swiatła gdybym nie miał lampy? Czy dla lampy ustawia sie konkretną wartosc? Instrukcja lampy zaleca ustawic WB na auto. O ISO nic nie mówi.
im wyższe ISO tym większy zasięg lampy, dobierz do warunków w jakich fotografujesz. WB na AUTO i powinno być OK. Lampy mają zazwyczaj WB w okolicach 5500K.
z lampa WB na auto, jak ustawisz na zastane światło to wszystko zrobi się niebieskie
ISO - wedle uznania. Im wyższe ISO tym wyższa czułość więc tym dla matrycy światło z lampy mocniejsze.
Na początek zachecam do lektury
http://foto.jasiu.pl/
po lekturze powinienes akrecić się na stosowanie flesza i zrozumieć wiele zasad jakimi rządzi się to urządzenie
WB na auto, nie ma się co bawić w ręczne ustawiania, najwyżej poprawisz przy wywoływaniu.
Iso -jak dasz większe, to lepiej będzie tło naświetlone. Pobaw się to zobaczysz rezultaty i najlepiej się zorientujesz co i jak i kiedy.
Widzisz, jak w prawie każdym przypadku, wszystko zależy...
Tutaj zależy przede wszystkim od tego, jakie aktualnie podczas fotografowania panują warunki.
Zakładamy, że robisz zdjęcia w domu. Bez lampy potrzebowałbyś ISO1250, żeby uzyskać rozsądny czas naświetlania (powiedzmy 1/50, dla przykładu). Jednak masz lampę i możesz walnąć nią w sufit, wtedy ISO1250 nie potrzebujesz, spokojnie wystarczy Ci ISO400.
Inna sytuacja, sufit za wysoko, światła nie za wiele, możesz sobie pozwolić maksymalnie na ISO 800 i czas 1/50, żeby jeszcze złapać trochę tła, a lampą wtedy tylko doświetlasz.
W drugą stronę, ustawiasz ISO100, czas 1/50 i z lampy dajesz resztę. Postać możesz mieć oświetloną, ale tło ciemne.
Tak więc jedyne rozsądne wyjście to usiąść sobie spokojnie i poćwiczyć różne ustawienia aparatu i lampy. Nie ma jedynej dobrej recepty, bo wszystko zależy od warunków i efektu jaki chcesz uzyskać.
W E-510 auto-iso nieźle działa z lampą - aparat sam dobiera sobie czułość w zakresie bodajże 100-400 ISO nie mając przy tym nadmiernego apetytu na niepotrzebne zwiększanie czułości. Myślę, że na początek i do zdjęć na szybko sprawdzi się znakomicie.
Darekw1967
15.05.09, 10:49
Witaj !
Tez mam lampe FL-36 i z tego co zauwazylem w pomieszczeniach automatyka WB bedzie popelniala bledy a dochodzi do tego kolor scian od ktorych odbija sie swiatlo lampy + oswietlenie sztuczne (zarowe, jarzeniowe) masz kolejne
zamieszanie na kolorach.
(swiatlo lampy, odbite swiatlo od scian, mieszane swiatlo zastane)
Aby z tego sie wykaraskac... robie
w formacie zapisu... RAW a przed foceniem fotografuje najpierw
na biala kartke aby miec punkt odniesienia w tej mieszaninie
swiatel.
Pozdrawiam