PDA

Zobacz pełną wersję : Olek e520 od 3 miesięcy

be_rcik
14.05.09, 20:24
Ponieważ piszę pierwszy raz na tym Formu, witam wszystkich
:cool:

Mój E-520 :esystem: to całkim świerzy zakup. Kupiłem go w lutym, ale wyjazd nad jezioro był moim i jego (w moich rękach) pierwszym większym testem. No i jest to moja pierwsza lustrzanka.
Jako totalny amator widzę w swoich zdjęciach sporo braków, chcoiaż nie potrafię sformułować konkretnych zarzutów. Niektóre zdjęcia publikowane na forum czasem rzucają na kolanach. W moich jeszcze czegoś brakuje.

Tak jako pierwszy rzut postarałem się wstawić kilka zdjęć z prośbą o porady i uwagi. Nie obrażam się, więc poprszę o szczerość :oops:.

be_rcik
14.05.09, 20:27
... no jeszcze kilka ...

caymer
14.05.09, 20:34
czy mi się zdaje czy fotki lecą ci w lewo ?

malenka1
14.05.09, 20:43
Witam!
Wyprostuj zdjęcia bo wszystkie mają krzywy horyzont, na zdjęciu z dzieckiem i kwiatkami coś tam z prawej się wdarło i psuje, chyba wszystkie poucinałabym inaczej , zdjęcie drogi w lasku do wyrzucenia, faworytem są dwie łódeczki na wodzie, gdyby nie ta ciemna plama trzciny z prawej bylo by slicznie bo kolorystyka daje piękny efekt ciszy i spokoju, skromne zdanie również początkującej ale może coś wniesie!
pozdrawiam

Jounin
14.05.09, 20:49
Trochę dużo zdjęć jak na pierwszy rzut. Wydaje mi się, że zdjęcie dziewczynki oglądającej kwiatki byłoby dużo lepsze gdybyś kwiatki dał w prawy dolny róg a postać dziecka ujął w całości.
Za poprzednikiem, staraj się prostować zdjęcia przed publikacją, wyostrzać po zmniejszeniu i do tego nie kadrować tak centralnie. Życzę udanych pstryków ;)

helmuth
14.05.09, 21:51
Jako totalny amator widzę w swoich zdjęciach sporo braków, chcoiaż nie potrafię sformułować konkretnych zarzutów. ...W moich jeszcze czegoś brakuje.
...postarałem się wstawić kilka zdjęć z prośbą o porady i uwagi. Nie obrażam się, więc poprszę o szczerość :oops:.Sam chciałeś ;)
1. większośći zdjęć jest nieostra (ostrzysz po przeskalowaniu?)
2. na wszystkich zdjęciach zbyt centralne kadry, horyzont dzieli zdjęcia równo na pół
3. obróbka nie jest Twoją mocną stroną- zdjęcia krzywe, kolory nienasycone, kiepski kontrast.
Na pociechę dodam, że niektóre tematy dobrze wypatrzone. Po przekadrowaniu i zabawie suwaczkami, prezentują się całkiem nieżle :)

romek1967
14.05.09, 22:04
Za @malenka1 krzywe fotki
Nie ominęły Cię podstawowe błedy początkujących (także i moje ;):
1. postaraj się nie umieszczac horyzontu w połowie kadru
2. postaraj się nie umieszczac głównego tematu w centrum kadru
hasła na dziś: "złoty podział" i "mocne punkty" - poczytaj o tym a zdjęcia na pewno będą ciekawsze.
Czekamy na więcej.

be_rcik
14.05.09, 23:28
Dzięki za wasze uwagi. Nie były srogie, sam mam więcej samokrytyki niż wy jej udzieliliście :wink:
Obróbka nie jest moją mocną stroną ... nie zrobiłem jej ... nauczę się i poprawię. Zdjęcia nie są ostrzone.
Po analizie rzeczywiście, horyzont trochę ucieka, ale zmierzyłem, czasem jest to złudzenie.
Jeśli horyzont ma nie być na środku, to jak używa się filtrów połówkowych? Robione są z horyzontem po środku i docina się zdjęcia podczas obróbki?

romek1967
14.05.09, 23:52
Jeśli horyzont ma nie być na środku, to jak używa się filtrów połówkowych? Robione są z horyzontem po środku i docina się zdjęcia podczas obróbki?

System COKIN np. pozwala umieścic filtr połówkowy z przesunięciem - przynajmiej mam taką nadzieję, jeszcze nie nabyłem i nie obmacałem. Proszę niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :)

Agulka
15.05.09, 00:06

Tu masz wszystkie potrzebne informacje na ten temat, przystępnie podane:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14906&highlight=filtry+po%B3%F3wkowe

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385

giekon
15.05.09, 13:23
Witam. Oczywiście tematy ciekawe ale mogłyby byc zaprezentowane nieco lepiej. Może nie jestem jakimś profesjonalistą ale uważam,że udany debiut. Sam niedawno kupiłem moją 520tke i zacząłem zabawę z aparatem . Ja tez robiłem zdjęcia "krzywe" ale trzymaj się zasad a będzie wszystko pięknie . Pozdrawiam:esystem:

be_rcik
15.05.09, 19:27
Witam. Oczywiście tematy ciekawe ale mogłyby byc zaprezentowane nieco lepiej. Może nie jestem jakimś profesjonalistą ale uważam,że udany debiut.
:)
:-) dzięki

Moja refleksa jest taka.
Zrobiłem jakieś tysiąc zdjęc.
Po selekcji (dużo dubli, rodzinka i nieudane) wyselekcjonowłem około 20 które dla mnie były cenne i w aakiś sposób wartościowe.
Musiłem się ograniczyć do 10 a i tak opinia była że za dużo.
Z tego jedno było odebrane w miarę pozytywnie :)
Ale to też uważam za sukces.

Jak patrzę na zdjęcia niektórych "amatorów", to wstyd mi cokolwiek pokazać. Ale pocykam trochę i znów coś opublikuję.
Od kiedy mam lustro, fotografowanie naprawdę nabrało innego wymiaru.

Dzięki wszystkim za cenne rady.

Pozdawiam

Robert

judasz
18.05.09, 15:35
mam to co ty ,ale gorzej juz nie bedzie,tym sie pocieszam .zachod slonca na pomoscie mi sie podoba:grin: