Zobacz pełną wersję : Kupuję używane lustro
Mam okazję kupić roczną E-3kę za dobrą kasę . Aparat będę odbierał osobiście więc mogę go dokładnie obejrzeć i tu mam pytanie do kolegów obytych ze sprzętem. Na co trzeba zwrócić szczególna uwagę ,czy jeśli po prostu robi zdjęcia i wygląd zewnętrzny nie wskazuje na jakieś usterki to wszystko jest OK ,a może bywają jakieś ukryte wady, które dzięki waszym poradom będę mógł wyeliminować. Za wszystkie rady z góry dziękuję .
menu serwisowe, ilość klapnięć
zrób na serii dużo zdjęć, sprawdzisz czy się nie wiesza
Radzę sprawdzić zamocowanie LCD --to newralgiczny punkt w konstrukcji E-3.
Roczna czyli jeszcze na gwarancji?
Jeśli cena rzeczywiście atrakcyjna, to to co napisali poprzednicy powinno wystarczyć.
No może warto jeszcze zwrócić uwagę na slot CF, ludzie często gną piny wkładając na szybkiego kartę.
Dzieki.
Co to jest menu serwisowe?
Jak dokładnie można odczytać licznik, czy pokazuje tak samo jak w 510ce.
skoro jest to roczny aparat, to uwazam ze mozesz go kupic w ciemno, jesli dostaniesz do niego karte gwarancyjna podstemplowana przez jakis sklep wraz z dowodem zakupu, a wiec faktura lub paragonem! pamietaj ze sama gwarancja nie wystarczy - musi byc dowod zakupu!
olympus daje w europie gwarancje na 2 lata od daty zakupu (to samo gwarantuje Ci ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej z dn. 27 lipca 2002roku).
Zgodnie z ww ustawa w razie zepsucia sie sprzetu mozesz od razu zadac nowego!! takie jest prawo w Polsce i w UE. wcale nie musisz sie godzic na naprawe. to konsument wybiera czy chce, aby mu zakupiony towar naprawiono czy wymieniono na nowy. jesli np. zazadasz wymiany a sklep Ci odmowi, to mozesz zadac zwrotu gotowki - wlasnie w wysokosci z faktury lub paragonu.
Co wazne ta ustawa odnosi sie do sprzedawcy - sklepu a nie producenta. wiec jesli zareklamujesz towar bezposrednio do olympusa to nie mozesz zadac wymiany na nowy, a jedynie tego, co jest napisane w gwarancji producenta.
i tak jak napisal qbic sprawdz ilosc klapniec, bo to swiadczy o tym jak mocno sprzet byl eksploatowany, choc 15.000 klapniec w studio to nie to samo co 15.000 klapniec na pustyni, na sniegu czy w deszczu, choc pucha E-3 jest uszczelniona wiec sam nie wiem co o tym myslec...ale to taka mala uwaga..
Ja bym poprosił o zdjęcia próbne i zobaczył w ten sposób czy nie ma jakiś syfów na matrycy i przepalonych pikseli.
Podobno da się sprawdzić czy był robiony maping (zatuszowywanie ww. pikseli).
Może da się w ten sposób też sprawdzić ile pikseli jest już martwych.
Mając aparat zobaczyłbym jeszcze czy jest czyściutko w wizjerze.
W moim e-510 nie jest, a chyba samemu nie da się go wyczyścić od środka...
Gwarancja jest dwuletnia o ile sprzęt nie pochodzi z USA (stamtąd mamy roczną).
Ile wynosi atrakcyjna cena E-3?
Ile wynosi atrakcyjna cena E-3?
Dla mnie wyniosiła 3150,-
Dzieki.
Co to jest menu serwisowe?
Jak dokładnie można odczytać licznik, czy pokazuje tak samo jak w 510ce.
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
pojawi sie napis OTWARTA POKRYWA KLAPY
naciśnij menu + ok
pojawi sie napis E-3
naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności :
dół
lewo
prawo
nacisnij przycisk wyzwalajacy migawkę - tzn zrób zdjęcie ;)
nacisnij przycisk nawigacyjny prawo aby wyświetlić właściwe dane
Dzięki jeszcze raz wszystkim za rady :wink: ale muszę się przyznać że wymiękłem dołożyłem jakiś tysiąc z hakiem i kupiłem nówkę.
Myślę jednak że te wszystkie cenne rady mogą się przydać innym którzy zamierzają zakupić używaną lustrzankę.
Od siebie dodam jeszcze że z takich symptomów zużycia tego typu aparatu o których słyszałem są podobno wyrobione sanki lampy ale chyba w tak duże zużycie w ciągu jednego roku eksploatacji jest mało prawdopodobne.
Powyżej sebu$ przypomniał wejście do menu serwisowego, więc przy okazji zapytam, czy ktoś próbował ustawić 50 ISO w E-3? --Przypominam, że w E-1 było to niemożliwe ...
hej
jak sprawdzić czy nie ma (ile jest) martwych pikseli i ile razy był robiony maping?
dzięki