Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ken Rockwell o 4/3

darkelf
13.05.09, 15:05
Nie wiem czy było, ale teraz sobie czytam recenzję E1 (od wczoraj mam tę lustrzankę) i bardzo zaskoczył mnie ten cytat:

"The 4/3 system is brilliant, since it uses the correct 4:3 aspect ratio that makes better use of available pixels and also mirrors the aspect ratio of almost every computer display and professional film camera system. When you do digital slide shows you will fill your projector or laptop screen. Every other DSLR uses the outdated 35mm film 3:2 ratio which is a throwback to the 1913 when an asthmatic hiker who couldn't carry a real camera developed a way to jam 35mm movie film into a still camera and chose an elongated format to allow a little more film area to be used. (See the history (http://www.leica-camera.com/unternehmen/historie/barnack/index_e.html) of the Leica camera to learn more.) Using any other DSLR with its outdated 3:2 aspect ratio means every time you do a digital show you'll have black bands across the top and bottom of your screen, or even worse, have even bigger sidebars for verticals. The 4/3 format also allows you to use many more of your pixels when printing to standard sized papers without cropping."

http://www.kenrockwell.com/olympus/e1.htm

kateb
13.05.09, 15:11
W dobie panoramicznych montorów, ten argument o wypełnianiu powierzchni ekranu traci swoją siłę.

A co do historii, pozostaje ona tylko historią. I nie obchodzi mnie, czy kiedyś było PI/Sigma, 4/3, czy 7/8.

dka
13.05.09, 15:15
co do tego pelnoekranowego wyswietlania to taka zaleta na sile. prawda, ma to proporcje ekranu, ale na ekranie zadko ogladam cos w fullscreen. zdjecia na ekranie to w tresci strony internetowej, galerii www. przygotowywujac miniaturki do wyswietlania na monitorze i tak daje im max 800pix wiec i tak ogladam ramkowe szoł.

qbic
13.05.09, 15:17
To kwestia preferencji, 4/3 mi się łatwiej kadrowało (może z przyzwyczajenia).

grizz
13.05.09, 15:20
jej... jeżeli chodzi o proporcje to po prostu raz lepsze jsest 4:3 raz 3:2 raz 16:9 a raz 1:1 tyle.

darkelf
13.05.09, 15:22
Zaskoczyło mnie po prostu to, że Ken Rockwell na samym starcie E-systemu tak o nim napisał. Szkoda, że potem już nie bawił się Olympusami.

Wieprz
13.05.09, 15:22
"outdated 35mm film 3:2 ratio"
;)
historia zatoczyła koło

epicure
13.05.09, 17:04
Hmm... Nie wyobrażam sobie, żebym mógł trzymać się tylko jednego formatu zdjęć. Oprócz najbardziej popularnych 3:2, 4:3 i 1:1 mam w galerii kilka 5:4 i parę kompletnie niestandardowych. I nawet nie potrafię, którego używam najczęściej. Fajnie byłoby mieć matrycę jak w GH1.

rocco
13.05.09, 18:39
Nie wiem czy było, ale teraz sobie czytam recenzję E1 (od wczoraj mam tę lustrzankę) i bardzo zaskoczył mnie ten cytat:

Chyba była gdzieś tu o tym dyskusja.
A sama wypowiedź Kena już lekko trąci myszką.
Co do samego cytatu to dyskusja o tym, który format jest "lepszy" przypomina dyskusję o wyższości jednych świąt nad drugimi ;)

rumpel
13.05.09, 22:40
Odemnie tyle, że format 4/3 jest idealny do powiekszeń 30x40 ;) .