Zobacz pełną wersję : Zoom w C4000
Witam wszystkich!!!
Do tej pory posługuję się tradycyjnym aparatem Pentax Mz6 teraz nadszedł czas na zakup cyfraka.
Mam pytanie. Jak reguluje się zoom zarówno optyczny jak i cyfrowy w C4000 (skokowo czy płynnie), jeśli skokowo to z jakim skokiem?
Opinie wskazują że ten aparat jest godny uwagi (niedrogi i z dobrą optyką) ale mogłem coś przeoczyć. Jakie inne modele w zakresie 1500zł mogli byście polecić.
uzywam wyłacznie optycznego (cyfrowy to bajer rzadko przydatny) a reguluje sie go płynnie i łatwo za pomocą "wajchy" ;) Ja jestem zadowolony z aparatu - mogłem zmienic po kradziezy i zmieniłem... na taki sam ;)
Szkoda że obsługuje tylko 128MB (trzeba więcej płacić) ale to chyba jakoś przeboleję.
na tą kartę wchodzi ok 120-150 fotek w maks rozdzielczosci i takiej jakosci ze nie znajdzisz na fotce mankamentu. No a poza tym... mozesz kupic kilka kart... :) Ja przedstawiam zalety które mnie cieszą subiektywnie - nie do- ani nie odradzam... Nie lubie być scigany ani przez rozczarowanych ani przez fanclub :))))))))
C-4000 jest równiez moją pierwszą cyfrówką. Ma naprawdę duże możliwości i własciwie jestem z niego bardzo zadowolona. Czasem (ale naprawdę rzadko) brakuje większego zooma.
No i cena, w jakiej teraz można go kupić jest naprawdę rewelacyjna w stosunku do jego parametrów.
Warto zwróćić uwagę na pewną zaletę kart pamięci o małej pojemności - w przypadku uszkodzenia karty lub błędu zapisu i uszkodzenia struktury plików na karcie, tracimy mniej zdjęć niz przy kartach o dużej pojemności.
Jak wygląda sławna Euro gwarancja Olympusa (graficznie)? Właśnie kupiłem C4000 i chcę mieć pewność że nie dostałem kwitu na ziemniaki :wink:
Czy mając taką gwarancję mogę ten aparat (zakupiony w Niemczech) naprawić w Polsce lub w Czechach?
hej jak ktos chce kupic c 4000 za 1150 zl nowy 24 miesiace gwarancji niech pisze nr GG 2484992
1150 widziałem w sklepie... ale 24 miesiące? na ten sprzet dają 12 miesięcy... pracujesz w Olympusie? ;)
Dałem mniej. Gwarancja 24miesiące (eurogwarancja) - ponoć jeśli sprzęt nie został kupiony w Polsce to polacy go nie przyjmą.
nie orientuję sie dokładnie jak to jest z euro... ja podbijałem w sklepie gdzie kupiłem u nas i powiedziano mi ze na ten model dają w PL 12 miesięcy...
Tak gwarancje wystawiane u nas to 12 miesięcy. Bez problemu :wink: oddajemy do naprawy w Polsce.
1150 zl to nieco duzo. Tutaj jest za 950 http://www.aparaty.ua.pl/
na tą kartę wchodzi ok 120-150 fotek w maks rozdzielczosci i takiej jakosci ze nie znajdzisz na fotce mankamentu. niezgodze sie! wprawdzie wmiescisz ok. 100 zdjec ale przy kompresji HQ czyli zdjecia maja ok. 0,5MB a przy kompresji SHQ zmiescisz ok. 50zdjec ktore maja po 2,5MB. Przeskok w skompresowanych zdjeciach z 2MB na 0,5MB to duzo..... wiec i tez jakos jest gorsza - co widac!
Pozdro
W przypadku studyjnych zastosowan lub wielkoformatowych moze widac roznice ale nie w przypadku normalnych fotek drukowanych w rozmiarze 10x15. Przynajmniej ja roznicy nie zauwazyłem a bawiłem sie tym porownaniem dosyc długo i w roznych warunkach. A co do ilosci fotek to jakim cudem zmiescisz na 128 MB (zapisując do pełna) zaledwie 100? Bo wiadomo ze waga pliku bywa rozna, wahając sie srednio w przedziale +/- 0,1 MB ale spokojnie na karte wchodzi 120. Nie pamiętam zebym zmiescił na karcie mniej a lubie wykorzystywac pojemnosc karty na maxa... Jesli zas stosuje format maksymalny ale 3:2 to fotek wchodziło nawet około 150.
ja jak wlaczam aparat z pusta karta to pisze 48 zdjec przy SHQ. Jak bedziesz robil max kolorowe fotki to beda mialy ok. 2MB jak zaczniesz robic tylko czarne tlo to bedzie mialo o wiele mniej miejsca. Tak czy owak ja tylko robie od pewnego czasu w SQH .... wiec wiem ile moge wmiescic.
A co do tego czy widac pogorszenie to zrob sobie zdjecie jakiegos krajobrazu i zobacz np. na konary drzew itp. Pewnie na 10x15 w wiekszosci przypadkow tego nie widac.
Dobra spox... chyba odbieglismy nie co od tematu topica!
masz racje, nie ma sensu sie spierac o 10 fotek w lewo czy prawo. Kazdy ma swoje doswiadczenia :) a w to co pisze aparat na początku nie wierz za bardzo bo on tylko aproksymuje pozostałe wolne miejsce... wg zadanego algorytmu w którym zakłada sie taka samą wagę kazdej fotki dla danej rozdzielczosci/trybu :) Pzdr.