PDA

Zobacz pełną wersję : Zuiko Digital 14-42 - nieudana aktualizacja firmware



mcmaczek
9.05.09, 19:26
Witam,
Mam pytanie w kwestii technicznej dotyczące ZD 14-42 mm. Robiłem aktualizację firmware w obiektywie i przyznaję, zagapiłem się, nie spojrzałem na wyświetlacz aparatu i za wcześnie go odłączyłem. Błąd fotograficznego żółtodzioba... Teraz obiektyw niby działa, ale aparat nie pokazuje wartości przysłony, w żadnym trybie. Olympus Master pokazuje, że sprzęt korzysta z najnowszej wersji firmware, więc nie ma potrzeby ponownej aktualizacji.
Wie ktoś z Was może jak ten problem rozwiązać, czy skończy się wizytą w serwisie? :???: Jeśli to ma znaczenie to model aparatu to E-510.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Karol
9.05.09, 19:33
Nie wiem ale ktoś już miał podobny problem:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/fcfce97dda54d964?pli=1

mcmaczek
9.05.09, 19:37
Dzięki za odpowiedź. Czyli jednak serwis, bo mój przypadek jest identyczny. Przy aktualizacji 40-150 mm już pomyślałem i zrobiłem wszystko na spokojnie...

Pozdrawiam,
Marcin

Bodzip
9.05.09, 19:42
Tylko przekalkuluj - nowy 14-42 kosztuje ok 300 zł a standardowa usługa wiesz ile.

Karol
9.05.09, 19:44
Tylko przekalkuluj - nowy 14-42 kosztuje ok 300 zł a standardowa usługa wiesz ile.
Przeczytaj ostatni post w wątku, który podlinkowałem:


Naprawili w ramach gwarancji a więc za free, wszystko na ich
koszt, łącznie z przesyłkami tam i z powrotem.

Reguła to być nie musi ale warto spróbować...

mcmaczek
9.05.09, 19:47
No od razu wiedziałem, że za błąd będę musiał zapłacić, bo obiektyw jest sknocony z mojej winy. Cóż, zadzwonię do Olympusa w poniedziałek i wszystko się okaże.

Bodzip
9.05.09, 19:47
a :) - mea culpa

mcmaczek
9.05.09, 19:49
Właśnie, a za karę będę się tym dręczył do końca weekendu :)

mcmaczek
11.05.09, 13:14
Witam ponownie,
Dostałem maila z serwisu Olympusa, jak wyresetować ustawienia aparatu. Okaże się wieczorem czy działa, ale zamieszczam poniżej, może komuś się przyda:
Proszę zresetować aparat i obiektyw do ustawień fabrycznych:

1. włączyć aparat
2. otworzyć pokrywę karty pamięci
3. przycisnąć OK i MENU w tym samym czasie, powtórzyć i przytrzymać około 5 sekund.
4. wybrać CAMERA - RESET i przycisnąć OK
5. wyłączyć aparat
6. zamknąć pokrywę karty i włączyć aparat ponownie

kornik50000
14.05.09, 15:00
Ten reset nic nie zadziała... Miałem ten sam problem , zrobiłem ten sam błąd.Obiektyw na gwarancji wiec im wysłałem i po kłopocie w 3 tyg naprawili:)

darkelf
14.05.09, 15:02
A co daje aktualizacja 14-42?

clorox
14.05.09, 15:58
Wersja firmware 1.3 poprawia działanie obiektywu w trybie Imager AF (AF w oparciu o detekcję kontrastu w trybie LV)

mcmaczek
29.05.09, 12:54
Ja odebrałem obiektyw z serwisu po tygodniu. Wgrali mi nowe oprogramowanie i jest ok. A reset faktycznie nie pomógł :-)