Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co mogło paść: ładowarka czy body?

misiek1928
8.05.09, 14:06
Witajcie. Wszystkie siły sprzysięgają się przeciwko mnie... dopiero co kupiłem aku na naszym olyklubie bo ktoś mi ... podwędził oryginalny aku, a tutaj kolejne problemy.
Dwa akumulatory wysłałem na gwarancję, bo po jednej nocy w aparacie schowanym w plecaku komunikat "Bateria rozładowana". A tutaj okazuje się, że to nie wina baterii! Oryginalny aku i ta sama sytuacja.
Aparat dopiero co wrócił z serwisu, był czyszczony. ładowarka nigdy nie sprawiała problemów i generalnie dobrze ładuje, bo zdjęcia po ładowaniu można robić i robić...
Czyżby coś skaszanili w serwisie? Grzebali w FirmWare, coś się stało z aparatem? Ehhh :(

Ktoś się orientuje jak zresetować FirmWare i czy można np. wgrać na nowo ten sam?

Pozdrawiam.

droplet
8.05.09, 14:20
Witajcie. Wszystkie siły sprzysięgają się przeciwko mnie... dopiero co kupiłem aku na naszym olyklubie bo ktoś mi ... podwędził oryginalny aku, a tutaj kolejne problemy.
Dwa akumulatory wysłałem na gwarancję, bo po jednej nocy w aparacie schowanym w plecaku komunikat "Bateria rozładowana". A tutaj okazuje się, że to nie wina baterii! Oryginalny aku i ta sama sytuacja.
Aparat dopiero co wrócił z serwisu, był czyszczony. ładowarka nigdy nie sprawiała problemów i generalnie dobrze ładuje, bo zdjęcia po ładowaniu można robić i robić...
Czyżby coś skaszanili w serwisie? Grzebali w FirmWare, coś się stało z aparatem? Ehhh :(

Ktoś się orientuje jak zresetować FirmWare i czy można np. wgrać na nowo ten sam?

Pozdrawiam.

Po naprawie lampy w E-510 aparat rozładowywał baterię w ciągu doby. Pojechał znowu do serwisu i teraz jest OK.

misiek1928
8.05.09, 14:26
Kur..ak :/ Na szczęście serwis Olka to najlepszy i najszybszy serwis jaki w życiu widziałem. Dobre przynajmniej to, że nie będę musiał czekać nie wiadomo ile...
Pytanie, czy wysyłać z baterią i ładowarką? Zresetowałem właśnie FirmWare przez menu serwisowe, może jakimś cudem to pomoże. Tak czy inaczej wysyłka dopiero w poniedziałek.

Dzięki za info droplet, szkoda że nie pomyslałem o tym żeby zapytać, zanim wysłałem Hahnela na gwarancję :|

dobas
19.01.10, 15:47
hehehe

jakaś stała przypadłość ?

mój E-510 wrócił z serwisu bo ciężko chodził przełącznik.
powrócił z komunikatem że wymieniono płyte główną ( brzmi groźnie)

tylko teraz dokładnie po dobie rozładowywuje baterię
wcześniej bateria mogła leżeć i tydzień albo i dłużej w aparacie wyjmowałem i działało. a Tu naładuję wieczorem żeby mieć na rano i w południe już nie ma prądu...

Oczywiście nei muszę wspominac że aparat jest wyłączony i rozładowywuje beterie

sprawdzam już trzecią z rzędu oryginalną baterię Olympusa i jest dokładnie to samo.

Co było w Waszym przypadku przyczyną usterki ?

Rozumiem że znów pozostaje Mi tylko serwis ??
szkoda bo przed Zlotem i wyjazdem w góry nie zdąży do mnie wrócić :/

MicSzu
19.01.10, 16:00
Tylko serwis, coś widocznie zpaprali.

dominius
25.01.10, 09:00
Po naprawie lampy w E-510 aparat rozładowywał baterię w ciągu doby.

Dokładnie miałem to samo. Po powrocie z serwisu (czyszczenie, doklejenie gumy, naprawa lampy wbudowanej) E-510 w ciągu nocy rozładowywał akumulatorek do zera (pozycja na OFF oczywisćie) . Działo się tak zarówno z oryginalnym jak i zamiennikiem"Hahnel". Co zauważyłem to, że w momencie wkładania aku do komory apatatu to na jakieś 0,5 sek. zamigała czerwona dioda od odczytu/zapisu na karcie. Czy u Ciebie też tak się działo?

Pozdrawiam.

dobas
25.01.10, 11:36
czy dioda mrugała to nei zwróciłem uwagi
zapakowałem i własnie zamawiam kuriera.

Jakiś punkt zahaczenia dla serwisantów powinien byc ze sytuacja odsyłania z serwisu aparatów które rozładowywuja baterie zdarza się częściej niz raz :/

Adamss68
25.01.10, 12:28
czy dioda mrugała to nei zwróciłem uwagi
zapakowałem i własnie zamawiam kuriera.

Jakiś punkt zahaczenia dla serwisantów powinien byc ze sytuacja odsyłania z serwisu aparatów które rozładowywuja baterie zdarza się częściej niz raz :/Jesteś pewien,że to ta sama bateria z którą wysłałeś aparat do serwisu?

Bodzip
25.01.10, 13:42
Jesteś pewien,że to ta sama bateria z którą wysłałeś aparat do serwisu?

chodzi o to że nie pierwszemu dobasowi się tak stało. Już kilku klubowiczów pisało, że po powrocie z serwisu bateria pada.

dzemski
25.01.10, 14:12
Jesteś pewien,że to ta sama bateria z którą wysłałeś aparat do serwisu?

W instrukcji opisującej co powinna zawierać przesyłka do serwisu jest napisane, żeby nie wysyłać baterii chyba, że usterka jest z nimi związana. Więc poprzednio dobas nie musiał jej wysyłać. Teraz natomiast bym ją wysłał.

dobas
25.01.10, 14:34
no wiem, ale stwierdziłem że nie wysyłam.
Sprawdzałem 6 różncyh ogniwach ładowanymi różnymi ładowarkami

więc nie będe wysyłał tego wszystkiego.

no nic zobaczym mam nadzieję że sobie poradzą bez baterii