Zobacz pełną wersję : portret w plenerze + zew. lampa metz 36af4
Proszę o porady dot. portretu w plenerze. Lampa jest zamówiona i czekam na dostawę. Interesuje mnie w szczególności jak zrobić zdj. pomiędzy 11 z 16 w słoneczny dzień bez przepaleń i kontrastów (oprócz wejścia w cień) z użyciem lampy? Czy dyfuzor potrzebny? jakie ustawienie lampy (na wprost?) Blenda trzymana przez modelkę?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
mam E510 + zd14-42 i 40-150 ciemne
Blenda trzymana przez modelkę? To może jeszcze potrzyma aparat i będzie w sam raz zdjecie na naszą klasę ;)
Zacznij robić zdjęcia, pobaw się. Wklej efekty, to wtedy będzie można udzielać konkretnych rad... bo obecnie to zadałeś pytanie niesamowicie szerokie.
Jak blenda przez modelkę...? :shock:
Trzeba było sobie 48AF-1 zamówić, po aktualizacji oprogramowania mógłbyś odpalać błyskiem z wbudowanej, dzięki temu miałbyś możliwość ustawiania lampy poza linią obiektywu.
Inna rzecz, po co Ci lampa na aparacie, jeśli chcesz korzystać z blendy? Lampę zostaw, blendą kombinuj, tylko przyda Ci się pomoc, żeby miał kto trzymać.
Widziałem takie foto ze modelka trzymała blendę w rekach (małą)
36 jest ponad 2 x tańsza....
Ja wchodzę w cień i opieram blendę o drzewo aby świeciła w modelkę.
pomysl trochę... jak trzymanie blendy przez modelkę ograniczy Ciebie, trzymającą i jak sztucznie będa ułożenia rak wyglądać... przynajmniej na 99% możliwych ujęc.
Niekoniecznie. Przy zdjęciach samej twarzy to się sprawdza.
Blenda trzymana przez modelkę siedzącą, trzymającą ją na kolanach.
W książce Scotta Kelbyego jest zdjęcie gdzie modelka trzyma blendę, ale wg mnie ten człowiek nie umie robić zdjęć.
no to można zrobić raz czy nawet 2 na silę , ale co na każdym zdjęciu będzie modelka trzymająca blendę? Na miłość boską ludzie myślcie to nie boli :) Są specjalne statywy z uchwytami do trzymania blendy.
może jest 2x tańsza, ale pewnie też 2x mniej światła daje, w słoneczny dzień żeby przebić się przez słońce to potrzeba tego światła całkiem sporo, poza tym musi mieć tryb sync na krótkie czasy, FP w przypadku systemowych lamp Olka, bo inaczej na niewiele się zda ta lampa.
Można używać i lampy i blendy jak najbardziej, tyle ze nie przy lampie o takiej małej sile błysku.
To przecież napisałem, ze w 9% a nie 100% :D
do takich zdjęć to nie potrzeba nawet blendy kupować, wystarczy kawałek styropianu :)
do takich zdjęć to nie potrzeba nawet blendy kupować, wystarczy kawałek styropianu :)
nie chce być niemiły ale styropian nie mieści mi się do plecaka....
pytanie jakią masz blende ?
złoto, srebro , gobo ?
raz robiłem portret w cieniu i miałem 3 bleny jednocześnie :wink:
Interesuje mnie w szczególności jak zrobić zdj. pomiędzy 11 z 16 w słoneczny dzień bez przepaleń i kontrastów (oprócz wejścia w cień) z użyciem lampy
w zależności jak ustawisz modela ,jaki efekt chcesz uzyskać .
z blenda to bedzie kombinacja (prawa -lewa - dół - )
to też jest szeroki temat i mało precyzyjne pytanie ,
model ma byc plecami do słońca , czy twarzą do słonca , cien pada z prawej lub lewej strony .
podaj przykład wtedy uzyskasz większe info .
kolega śiwetnie ci podpowiedział z tym styropianem , warto ten wariant przemyśleć .
Styropian się chyba nie sprawdzi bez samochodu.
nie chce być niemiły ale styropian nie mieści mi się do plecaka....
a dlaczego? bądź niemiły skoro odczuwasz taką potrzebę :)
willow: kurcze Ty mógłbys sie poświęcic i wkleić kilka zdjeć z Twojego warsztatu opisujące co i jak :) Na pewno byłby to miód dla portrecistów :)
Ewentualnie moze w końcu wypalą te Twoje warsztaty na które cały czas z niecierpliwością czekam :)
Też bym chętnie poczytał jakiś artykuł willowa z przykładami jak co jest ustawione.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam tylko małą uwagę co do niektórych... Sprzęt jest na pewno ważny w robieniu dobrych zdjęć, ale jak ktoś potrafi robić zdjęcia to i amatorską lustrzanką z kitowymi obiektywami zrobi lepsze zdjęcia niż laik sprzętem za 15 tys.
Przyłączam się też do prośby o mały wykład dotyczący tematu.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam tylko małą uwagę co do niektórych... Sprzęt jest na pewno ważny w robieniu dobrych zdjęć, ale jak ktoś potrafi robić zdjęcia to i amatorską lustrzanką z kitowymi obiektywami zrobi lepsze zdjęcia niż laik sprzętem za 15 tys.
Przyłączam się też do prośby o mały wykład dotyczący tematu.
a którzy to Ci niektórzy, i do czego przypiąłeś tą oczywistą oczywistość o sprzęcie i umiejętnościach, bo nie bardzo rozumiem?
Ale jak niby miałby wyglądać ten artykuł czy co by to miało nie być? W jakiej formie?
Ale jak niby miałby wyglądać ten artykuł czy co by to miało nie być? W jakiej formie?
Krótki reportaż z pleneru, szeroki plan (statywy, blendy) i ostateczna fota modelki a dla porównania foto bez blend i światła dodatkowego. Na przykład.
Ps. Modelki mogą być nieubrane.
Krótki reportaż z pleneru, szeroki plan (statywy, blendy) i ostateczna fota modelki a dla porównania foto bez blend i światła dodatkowego. Na przykład.
Ps. Modelki mogą być nieubrane.
nie no spoko, takie coś to mógłbym bez problemu przygotować, tylko...mi się nie chce, brak motywacji :)
Syd Barrett
8.05.09, 20:58
Styropian się chyba nie sprawdzi bez samochodu.
nie ma siły! taniej wychodzi blenda, niż styropian + samochód.
nie no spoko, takie coś to mógłbym bez problemu przygotować, tylko...mi się nie chce, brak motywacji :)
zrobimy ściepę żeby była motywacja...:)
zrobimy ściepę żeby była motywacja...:)
też sie do tego dorzuce ;)
No weź napisz. Zdjęcie, opis jak rozstawione światło, dane z EXIF, informacja na co zwrócić uwagę etc :)
Ładnie prosimy:oops:
Może pomysł kolegów z Rybnika da się skopiować?
---------------------------------------------------------
Dom Kultury w Rybniku-Chwałowicach
Rybnik ul. 1 Maja 95 tel. 0324216222
www.dkchwalowice.pl
Zaprasza do udziału w Warsztatach Fotograficznych
"Podstawy pracy w fotograficznym studiu"
w dniu 6 kwietnia (poniedziałek) 2009 r.
od godz. 18.00 do godz. 21.00.
Warsztat prowadzi artysta fotografik, wykładowca
-Maria Śliwa www.mariasliwa.pl
W programie:
- posługiwanie się sprzętem fotograficznym,
- posługiwanie się oświetleniem studyjnym,
- użycie teł,
- praca z modelem.
Cel: zapoznanie i zachęcenie zaczynających
fotografować do korzystania ze studia fotograficznego.
Warsztat odbędzie się w nowo otwartym
Studiu Fotograficznym w DK Chwałowice.
Koszt warsztatu - 80 zł.
Ilość miejsc ograniczona!!!
-----------------------------------------
Odbyło się już kilka takich szkoleń i frekwencja była na maxa.
Podobno nie jednemu się przydał, więc podrzucam:
http://www.olympusclub.pl/sprzet/pierwsze-kroki-ze-swiatlem.html
A tak ogólnie w temacie światła. Z tym trzeba ćwiczyć, kombinować, obserwować itd, inaczej człowiek się nie nauczy, choćby i 100 poradników przeczytał.
dzięki Eddi.tak to jest z co niektórymi że jak nie podstawisz pod dzióbek to nie znajdą.Ja taki byłem:wink: