Zobacz pełną wersję : "adapter" i filtr czy "filtr i adapter"
Filtr (np szara polowka lub polar) wkrecac pomiedzy aparat i konwerter czy na konwerter? wiem, ze to moze zabrzmiec dziwinie, ale mam dosc niestandardowe srednice (40,5 i 70) i zdaje sie jest latwiej z kupnem tej pierwszej. zreszta planuje dokupic jeszcze jakis konwerter (moze nawet dwa:) i napewno jego srednica bedzie jeszcze inna a ja nie chce nosic 20 filtrow w plecaku:)
Pozdrawiam serdecznie
Ale o co chodzi? Tu jest miejsce na zdjęcia początkujących...
Kurde - jaki konwerter, jaki aparat, jaki filtr? Tak najogólniej to filtry z reguły się wkręca do gwintu w obiektywie...
Sprecyzuj o co chodzi, przeniosę wątek gdzie trzeba, inaczej wyląduje na wysypisku...
rozumiem
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ok moj blad. jezeli to mozliwe to prosze moderatora o przeniesienie tego watku do odpowiedniago dzialu.
konwerter typu wide x0.7, fitry takie jak napisalem - glownie szara polowka i polar (zapewne marumi), aparat kompakt (nie olympus)
dzieki za pomoc
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
sorry ale nie nabijam sobie postow:) rozumiem, ze filtry nakreca sie na obiektywy i konwertery - ale mam obiektyw o srednicy 40,5 a konwerter ma gwint pod filtr 70. zamierzam dokupic tych konwerterow jeszcze kilka (tele, rybie oko) a nie wszystkie maja ten sam rozmiar pod filtr. zwyczajnie nie chce miec tylu filtrow w kieszeni a tak zwyczajnie kupie sobie paczke filtrow o jednej srednicy
konwerter typu wide x0.7, fitry takie jak napisalem - glownie szara polowka i polar (zapewne marumi), aparat kompakt (nie olympus)
Jeżeli chodzi o filtry nakręcane to jedyna sensowna metoda ich zastosowania to nakręcenie na konwerter. Nawet jakby się to udało wkręcić pomiędzy aparat a konwerter to byłby problem z przekręcaniem ich do odpowiedniej pozycji. Podaj link do konwertera, którego chcesz użyć...
wlasnie te obrotowe historie sklonily mnie do napisania tego posu.
link do konwertera
http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&cat_id=&id=6104