Zobacz pełną wersję : co doradzacie?? - ZD 17,5-45 czy 14-42mm
planuje kupno e420 tylko nie wiem z jakim obiektywem 17,5-45mm czy 14-42mm. Co doradzacie?
14-14,ten pierwszy to raczej kiepskie szkło.
Zdecydowanie 14-42mm - po pierwsze lepszy optycznie, po drugie znacznie bardziej atrakcyjniejsza ogniskowa na szerokim końcu.
tylko z 14-42. Do 17,5-45 to się Olympus nawet nie przyznaje ;)
dziekuje wszystkim za pomoc:wink: mam jeszcze 1 pytanko. Zastanawiam sie nad kupnem mojej 1 lustrzanki i nie wiem ktora wybrac e420 czy e510. Znacie miejsca gdzie mozna tanio dostac e510?
Moim zdaniem E-5x0, po prostu wolę miec stabilizację.
e-510 zdecydowanie
używany na allegro
http://allegro.pl/item625889390_olympus_e_510_zd_14_42_ed_jak_nowy.h tml
http://allegro.pl/item628528440_e510_ed_14_45mm_fl_36_dodatki_okazja .html
dziekuje:) a mozecie mi jeszcze powiedziec dlaczego e510 a nie e420?
Bo E5x0 ma stabilizację i (podobno, E4x0 nigdy nie używałem) lepiej się trzyma w dloni.
dziekuje:) a mozecie mi jeszcze powiedziec dlaczego e510 a nie e420?
jak dla mnie to dlatego że ma:
-stabilizację
-większe i wygodniejsze body
Mam E-510 i jak dla mnie, to:
- stabilizacja
- większe body (lepiej się trzyma z dłuższymi szkłami)
- lepsza możliwość chwycenia (w E-420 jest tylko takie jakieś "byle co" tylko do oparcia koniuszków palców :wink: )
- bateria pojemniejsza (1500mAh zamiast 1100mAh)
- i nawet mocowanie paska IMHO jest lepsze :)
:grin:
Stabilizacja - tak. Cała reszta - to tylko pierdółki, bardziej wynikające z indywidualnych upodobań. Natomiast ważną zaletą E-5xx jest szybki dostęp do zmiany WB, iso, AF itp. dzięki bezpośrednim przyciskom. I mimo, że panel sterowania w E-4xx jest dobrze zorganizowany, to jednak im mniej się w nim grzebie, tym lepiej.
Wszystko praktycznie zostało napisane z tą różnicą że może dla niektórych małe body to plus a nie minus. Jeśli chcesz mieć bardziej wakacyjny zestaw to 4xx jest praktyczniejszy. Po prostu łatwiej go nosić.
Jak sam napisałem:
Mam E-510 i jak dla mnie, to:to są moje argumenty "za". :grin:
Stabilizacja - tak. Cała reszta - to tylko pierdółki, bardziej wynikające z indywidualnych upodobań. Natomiast ważną zaletą E-5xx jest szybki dostęp do zmiany WB, iso, AF itp. dzięki bezpośrednim przyciskom. I mimo, że panel sterowania w E-4xx jest dobrze zorganizowany, to jednak im mniej się w nim grzebie, tym lepiej.
Może i pierdółki, ale często bardzo istotne. Ciężko mi sobie wyobrazić łażenia z 420+ZD35-100 przez choćby kilkadziesiąt minut w ręce... Żeby tylko łażenia. Nie wyobrażam sobie porządnego przymierzenia się takim zestawem do zrobienia fotki! Bałbym się, że mi to wszystko wyleci z rąk! :wink:
Ale ta reszta to faktycznie racja. Łatwiejszy dostęp do regulacji to wielka zaleta :)
Wszystko praktycznie zostało napisane z tą różnicą że może dla niektórych małe body to plus a nie minus. Jeśli chcesz mieć bardziej wakacyjny zestaw to 4xx jest praktyczniejszy. Po prostu łatwiej go nosić.
Ja noszę swój zestaw praktycznie codziennie i jakoś nie przeszkadza mi to, że mam 510 :wink: Jak się chce, to można :grin:
Ale jak to zawsze się mówi: trzeba samemu iść do sklepu i przymierzyć, pomacać, przespać się i zdecydować co dla "mnie" jest lepsze :grin:
Mam qmpla który kupił swojego czasu 410, pod wpływem impulsu być może, i do dzisiaj żałuje, że nie wziął 510... A fotografuje tylko dla siebie, w zasadzie tylko rodzinkę i wakacje, ma tylko kitowy obiektyw i FL-36... A sam mówi, że dzisiaj brałby TYLKO E-5x0, żadnego E-4x0...
Zastanów się dobrze...
:grin:
Do tej pory bardzo mi się e420 podoba - szczególnie Komanchi kit. Ale z rozsądku wybrałem e520. Pasuje jak rękawiczka i wszystko można przestawić nie odrywając oka od wizjera. Moim zdaniem jako 2 body, albo do "happy pstyku" 4x0 jak najbardziej. Jeśli jedno body i chęć rozwoju to raczej 5x0.
Heh, 17,5-45mm to ja używam zamiast dekielka
Heh, 17,5-45mm to ja używam zamiast dekielka
Szacunek :eek:
slyszalam ze e-510 szumi
cos tam szumi jak właczona jest IS i czasy są długie powyżej 2 sekund wyraźnie słychać szumienie z puszki.
Ale przy tak długich ekspozycjach wyłacza sie IS i robi zdjęcia z statywu. Wówczas nie słychać szumienia z puszki.:mrgreen:
kowalikster
11.05.09, 13:20
slyszalam ze e-510 szumi
"Szumią jodły na gór szczycie, kocham Olka ponad życie"
Tak bardziej poetycko...