Zobacz pełną wersję : pentax K-m a Olympus E-510
Witam,
jestem już coraz bliżej zdecydowania sie na coś ;) ..ograniczyłem się do wyboru pomiedzy pentaxem K-m (nowym) i Olym 510(używanym). Jeśli ktoś moglby doradzić cos w kwesti wyboru ..będe wdzięczny, pozdrawiam :)
za cenę nowego K-m z niewielką dopłatą masz nowego E-520, a co przemawia za używanym e-510? pewnie to że w cenie nowego K-m z kitem masz e510 w dualkicie
jeszcze jedno K-m to tak jakby odpowiednik e-410 i e-420
dzieki za objaśnienia :)
zadałem podobne pytanie na formum pentaxa
dostałem taką odpowiedź
Witam
Miałem e-510, bawiłem się pentaxem k-10 d (czyli ta sama matryca co w k-m). Miałem też Nikona D40x. Na plus dla e-510, lepszy af, w olym nie ma problemów z BF i FF, dobre obiektywy kitowe, zwłaszcza 40-150 jest bardzo ostry, 14-42 też jest dobry. Co do szumów to wolę matrycę z e-510, szum jest drobny, co prawda pojawia się już w niskich czułościach, ale jest o wiele ładniejszy niż w Pentaxie. Użyteczna czułość w Olym kończy się jak dla mnie na 800, czyli tak samo jak w Pentaxie. Duży plus Olego to fajne czyszczenie matrycy, aparat jest lekki, wykonany z dobrych materiałów, jak dla mnie proporcje kadru 4:3 są lepsze, mniej kadrowania przy wydruku. Minusy to chyba mniejszy wizjer, ale jak dla mnie to nie był problem. Druga wada, Oly produkuje dość kontrastowe jpgi, problemem są przepalenia, problem w 90% znika jak robisz w Raw, dodatkowo, można sporo wyciągnąć z cieni. Generalnie jeżeli miałbym kupować ponownie jakąś amatorską lustrzankę cyfrową to wybrałbym teraz Olympusa. Prawdopodobnie e-620.
Pozdrawiam
Piotr
narazie wstrzymam sie w ogóle z kupnem, poczekam na napływ kilku stówek i wtedy podlicze dokładnie na co mnie stać
jedno co mnie troche przekonywało do pentaxa to szersza gama obiektywów, i to tańszych. Do Olego obiektywy troche droższe. Jedyne co to zainteresować sie przejsciowkami.
Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.
jeśli chcesz pentaxa to raczej pomyśl o k200d a najlepiej używanym k10d, miałem podobny dylemat tylko że ja wybrałem olka i nie żałuję :wink:
kupuj i rób zdjęcia bo tak to zawsze Ci będzie czegoś brakować to w jedny to w drugim :grin:
Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.
Powiedziałbym raczej - dwa niszowe systemy z tradycjami .
Pentax jak i Olek jest mi bliski. Wsród cyfrowych korpusów na razie lepsze według mnie ma Olek. Jednak zapowiadany K7 może wyrównać lub przechylić szalę ;) .
Obie firmy maja jednak świetne analogowe, manualne korpusy :
Om1 ,2, 3, 4 vs. Me Super , Super A, MX , LX.
Ze względu tylko na ergonomię wybrałbym Olympusa. W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.
W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.
To ten pentax nie ma obiektywu?
Ja powiem tak,
Makro, Tele, (lubisz Zoomy) = Olympus, wszystko inne Pentax.
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty.
I tak i nie, zależy jakich szkieł potrzebujesz - dobrego uniwersalnego zooma czy jakiejś konkretnej stałki? W jednej kategorii wygra Olek w innej Pentax. Ułóż sobie listę szkieł, które będziesz chciał mieć i porównaj ich ceny. Weź oba aparaty do ręki, wbrew pozorom to bardzo ważne...
jesli kupie Olego to z kitowym 14-42 wiec dalej potrzebowałbym cos ala powiedzmy, ..70-300, z pentaxem w sumie tak samo - kitowy + dokupiony 70-300; tez sie ne oszukuje, nie bede przed długi czas oglądał sie za kolejnymi obiektywami mając takie 2, w tym czy innym systemie, jedyne co mnie przekonywało do pentaxa to to ze można by wyhaczyć dodatkowo jakiś starszy obiektyw o dobrej jakości
...nie bede przed długi czas oglądał sie za kolejnymi obiektywami mając takie 2...
Możliwe, że nie będziesz się rozglądał. Ale gdybym miał się założyć, to jednak o to, że już po kilku miesiącach pocieknie Ci ślinka na samą myśl o ostrzejszym, jaśniejszym, szybszym, dłuższym lub szerszy... :)
jesli kupie Olego to z kitowym 14-42 wiec dalej potrzebowałbym cos ala powiedzmy, ..70-300, z pentaxem w sumie tak samo
Kolejna rada, 300mm w Pentaxie to nie to samo co w 4/3. Do "łowienia" przyrody z dużych odległości 4/3 może być wygodniejsze.
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam
Zrób sobie rachunek ekonomiczny według potrzeb.
Witaj !
A jakie tansze obiektywy do Pentax-a masz na mysli ?
Pozdrawiam
tansze znaczy jakies manualne używki na poczciwy bagnet k, ale konkretnie nie wiem co i jak jeszcze
..i dokładnie - zrobie rachunek na co mnie stać i tyle, i tak musze przełożyć kupno do nastepnej wypłaty, może coś stanieje :P