PDA

Zobacz pełną wersję : pentax K-m a Olympus E-510

polon
1.05.09, 12:10
Witam,

jestem już coraz bliżej zdecydowania sie na coś ;) ..ograniczyłem się do wyboru pomiedzy pentaxem K-m (nowym) i Olym 510(używanym). Jeśli ktoś moglby doradzić cos w kwesti wyboru ..będe wdzięczny, pozdrawiam :)

andre77
1.05.09, 13:06
za cenę nowego K-m z niewielką dopłatą masz nowego E-520, a co przemawia za używanym e-510? pewnie to że w cenie nowego K-m z kitem masz e510 w dualkicie
jeszcze jedno K-m to tak jakby odpowiednik e-410 i e-420

polon
1.05.09, 14:05
dzieki za objaśnienia :)

zadałem podobne pytanie na formum pentaxa

dostałem taką odpowiedź

Witam
Miałem e-510, bawiłem się pentaxem k-10 d (czyli ta sama matryca co w k-m). Miałem też Nikona D40x. Na plus dla e-510, lepszy af, w olym nie ma problemów z BF i FF, dobre obiektywy kitowe, zwłaszcza 40-150 jest bardzo ostry, 14-42 też jest dobry. Co do szumów to wolę matrycę z e-510, szum jest drobny, co prawda pojawia się już w niskich czułościach, ale jest o wiele ładniejszy niż w Pentaxie. Użyteczna czułość w Olym kończy się jak dla mnie na 800, czyli tak samo jak w Pentaxie. Duży plus Olego to fajne czyszczenie matrycy, aparat jest lekki, wykonany z dobrych materiałów, jak dla mnie proporcje kadru 4:3 są lepsze, mniej kadrowania przy wydruku. Minusy to chyba mniejszy wizjer, ale jak dla mnie to nie był problem. Druga wada, Oly produkuje dość kontrastowe jpgi, problemem są przepalenia, problem w 90% znika jak robisz w Raw, dodatkowo, można sporo wyciągnąć z cieni. Generalnie jeżeli miałbym kupować ponownie jakąś amatorską lustrzankę cyfrową to wybrałbym teraz Olympusa. Prawdopodobnie e-620.
Pozdrawiam
Piotr

narazie wstrzymam sie w ogóle z kupnem, poczekam na napływ kilku stówek i wtedy podlicze dokładnie na co mnie stać

jedno co mnie troche przekonywało do pentaxa to szersza gama obiektywów, i to tańszych. Do Olego obiektywy troche droższe. Jedyne co to zainteresować sie przejsciowkami.

fotomic
1.05.09, 14:19
Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.

andre77
1.05.09, 15:00
jeśli chcesz pentaxa to raczej pomyśl o k200d a najlepiej używanym k10d, miałem podobny dylemat tylko że ja wybrałem olka i nie żałuję :wink:
kupuj i rób zdjęcia bo tak to zawsze Ci będzie czegoś brakować to w jedny to w drugim :grin:

rumpel
1.05.09, 15:01
Systemu są diametralnie różne. Przedewszystkim wszystko sie rozbija o szkła (to są dwa skrajne systemy). Pomysł czego tak naprawdę oczekujesz.

Powiedziałbym raczej - dwa niszowe systemy z tradycjami .
Pentax jak i Olek jest mi bliski. Wsród cyfrowych korpusów na razie lepsze według mnie ma Olek. Jednak zapowiadany K7 może wyrównać lub przechylić szalę ;) .
Obie firmy maja jednak świetne analogowe, manualne korpusy :
Om1 ,2, 3, 4 vs. Me Super , Super A, MX , LX.

miromat
1.05.09, 21:53
Ze względu tylko na ergonomię wybrałbym Olympusa. W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.

epicure
1.05.09, 22:05
W Pentaxie K-m lewą ręką nie ma zupełnie za co chwycić.

To ten pentax nie ma obiektywu?

qbic
1.05.09, 22:28
Ja powiem tak,

Makro, Tele, (lubisz Zoomy) = Olympus, wszystko inne Pentax.

polon
2.05.09, 13:38
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam

Karol
2.05.09, 13:44
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty.
I tak i nie, zależy jakich szkieł potrzebujesz - dobrego uniwersalnego zooma czy jakiejś konkretnej stałki? W jednej kategorii wygra Olek w innej Pentax. Ułóż sobie listę szkieł, które będziesz chciał mieć i porównaj ich ceny. Weź oba aparaty do ręki, wbrew pozorom to bardzo ważne...

polon
2.05.09, 19:47
jesli kupie Olego to z kitowym 14-42 wiec dalej potrzebowałbym cos ala powiedzmy, ..70-300, z pentaxem w sumie tak samo - kitowy + dokupiony 70-300; tez sie ne oszukuje, nie bede przed długi czas oglądał sie za kolejnymi obiektywami mając takie 2, w tym czy innym systemie, jedyne co mnie przekonywało do pentaxa to to ze można by wyhaczyć dodatkowo jakiś starszy obiektyw o dobrej jakości

epicure
2.05.09, 20:39
...nie bede przed długi czas oglądał sie za kolejnymi obiektywami mając takie 2...

Możliwe, że nie będziesz się rozglądał. Ale gdybym miał się założyć, to jednak o to, że już po kilku miesiącach pocieknie Ci ślinka na samą myśl o ostrzejszym, jaśniejszym, szybszym, dłuższym lub szerszy... :)

qbic
2.05.09, 22:05
jesli kupie Olego to z kitowym 14-42 wiec dalej potrzebowałbym cos ala powiedzmy, ..70-300, z pentaxem w sumie tak samo

Kolejna rada, 300mm w Pentaxie to nie to samo co w 4/3. Do "łowienia" przyrody z dużych odległości 4/3 może być wygodniejsze.

Gundi
2.05.09, 23:36
dzięki za rady, zdaje sie ze bede sie skłaniał w strone pentaxa jednak, można dostać tansze obiekty. Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś porady to bede wdzieczny, pozdrawiam

Zrób sobie rachunek ekonomiczny według potrzeb.

Darekw1967
3.05.09, 22:46

Witaj !

A jakie tansze obiektywy do Pentax-a masz na mysli ?

Pozdrawiam

polon
4.05.09, 20:41
tansze znaczy jakies manualne używki na poczciwy bagnet k, ale konkretnie nie wiem co i jak jeszcze

..i dokładnie - zrobie rachunek na co mnie stać i tyle, i tak musze przełożyć kupno do nastepnej wypłaty, może coś stanieje :P