Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C740 i problemy

luc4s
24.09.04, 13:42
Przedwczoraj przeżyłem horror. W moim 2 miesięcznym OLKU c740 padło oprogramowanie. Zaczęło się od tego, że podczas pracy nacisnąłem przycisk kasowania zdjęcia, a aparat na to przełączył mi podgląd z ekraniku lcd na wizjer. Ponowne naciśnięcie powodowało przełączenie na lcd. Za chwilę już nie działał przycisk do lampy, a naciśnięcie przycisku makro spowodowało zrobienie zdjęcia. Wyłaczyłem go właczyłem, dalej to samo. No to zrobiłem reset w menu serwisowym (chyba tak sie nazywa, to z otwartą klapką pamięci) niestety jeszcze gorzej, teraz przestało działać menu podstawowe. no to jeszcze raz reset, dalej nic. Wyjąłem baterie na ok. godzinę, po godznie właczylem- nie działał tylko przycisk "kasuj". Zostawiłem go na noc bez baterii, rano włączam, przycisk "kasuj" jak nie działal tak nie działa, tzn. dalej przełacza podgląd. No to dałem mu reset, dalej nic. Więc nasisnąłem "kasuj" z 10x- uwaga aparat zaskoczył!!! Do dziś działa bardzo dobrze.
Tutaj moje pytania. Co w takiej sytuacji się robi, update oprogramowania czy odesłać do serwisu? Jak można zrobić update i czy to powoduję utratę gwarancji? Gdzie należy zadzwonić w celu umówienia się z serwesem, napisałem maila do Eurocoloru, ale jacyś nie kumaci są, nie odpisują. Mam Eurogwarancję podbitą w Polsce wraz z fakturą VAT. Myślę, ze nie powinni tutaj robić problemu.

ExploRa
24.09.04, 14:20
Eurocolor na maila Ci nie odpowie, predzej bedzie jak zadzwonisz...
Poza tym prawdopodobnie przyczyna bylo zawilgocenie elektroniki. Stad te wariacje aparatu. Jezeli teraz Ci chodzi bez problemu, to znaczy ze nie jest to oprogramowanie, bo w ogole by nie ruszyl. Pewnie osuszyl sie i jest ok. Juz wielu uzytkownikow pisalo o takim zachowaniu sie i powodem byla wilgoc. Podaj wersje firmware, to sobie zanotuje :)

luc4s
24.09.04, 14:38
wilgoć na 100 % odpada, bo od tygodnia aparat nie był nawet używany poza domem, ja stawiam na elektronikę, bo wiem że takie rzeczy się mogą dziać. Swego czasu przeprogramowywałem telefony Nokia i gdy źle było wgrane oprogramowanie no to działo się podobnie. oprogramowanie v754u2-85

luc4s
24.09.04, 14:41
Zamontowałem dzień wczesniej tuleję z filtrem, moze to miało jakiś wpływ? Ale jaki? Swoją drogą ciekawi mnie gdzie uciaka powietrze podczas wysuwania obiektywu? Obiektyw działa jak tłoczek, z przodu filtr dosyć dobrze uszczelnia i gwint tuleji również, więc jedyna możliwość to do środka aparatu.

ExploRa
24.09.04, 14:54
wilgoć na 100 % odpada, bo od tygodnia aparat nie był nawet używany poza domem, ja stawiam na elektronikę, bo wiem że takie żeczy się mogą dziać. Swego czasu przeprogramowywałem telefony Nokia i gdy źle było wgrane oprogramowanie no to działo się podobnie. oprogramowanie v754u2-85

Od ponad roku sledze tego typu zdarzenia weryfikujac wersje firmware i dziwne przypadki tego modelu c740... Ogolnie rzecz biorac, sporo mankamentow powstaje spowodu wilgoci i uszkodzen mechanicznych, ktore mniej lub bardziej sa powodem uszkodzenia elektroniki. Przypadek jaki opisujesz z moich doswiadczen nie wystepowal w wersjach firmware v754u-83, v754u-82 i tym z PictBridge v754e-85-D01... W tych nowych wersjach OSTATNICH byc moze jest jakis feler, ktory wychodzi przy jakims zachowaniu sie danej funkcji. Wymiana firmware'u moze byc pomocna jednak zazwyczaj na wersje wyzsza a nie nizsza. Najstabilniejsza wersja jest wersja PELNA v754u-83, ktora takze wspolpracuje z CameraControllerem. Jednak prawdopodobnie w Eurokolorze nie beda cofac sprzetu na nizsza wersje. Szczegolnie za np. C745 i nowsze wersje c740 mialy "male" zmiany w elektronice, ktore niby nie powinny wplywac na ich chodliwosc. Co niestety byc moze nie jest takie oczywiste. Swego czasu byl poruszany watek w innym serwisie o wersjach c740 i c745 po serwisowych po ponownym przegladzie z nowa gwarancja... Hmmm

luc4s
24.09.04, 15:44
Na razie chodzi, jak się sytuacja powtórzy to będę go reklamował. Może ktoś jeszcze kto ma 740 opisze jaki ma firmware i czy były jakieś problemy?

ExploRa
24.09.04, 20:05
... Może ktoś jeszcze kto ma 740 opisze jaki ma firmware i czy były jakieś problemy?

Z ciekawosci takze bym zweryfikowal ten temat i tego typu usterke...
Byc moze sie to pokrywac z moimi spostrzezeniami... Coz, poczekamy i zobaczymy komu jeszcze sie to przytrafilo, chyba ze to byl przypadkowy wybryk sprzetu lub moze dana seria tak ma...

vodnik
27.09.04, 18:33
Odnosnie tego, gdzie sie powietrze rozchodzi: Jest tam zastosowany gwint metryczny, a nie jest on z powodow technologicznych gwintem szczelnym. Dodatkowo, nie mysle, zeby strefa miedzy obiektywem a obudowa obiektywu byla hermetyczna. Skoro obiektyw sie wysuwa, to po jego czesci wewnetrznej powstawaloby podcisnienie. Ogolnie wg mnie nie ma problemu z czyms takim jak sczelnosc czy nieszczelnosc tuleji.

Jesli sie myle, niech mnie ktos poprawi.

zyggy
27.09.04, 21:48
tak dla statystyki, ja mam 740 i v754u-84 i jak dotychczas bez problemów

ciapek
28.09.04, 11:03
Mam OLKA 740 firmware v754-2-85 narazie żadnych problemów Aparat wyprodukowany W JAPONI. Mam go od niedawna zobaczymy co będzie dalej

ExploRa
28.09.04, 13:46
a no zobaczymy :) ... w kazdym razie wersje u i u2 sie nieco roznia i tu prawdopodobnie wiaze sie to z poprawkami sprzetowymi czyli czasem z innym detalem na plytce z elektronika lub ukladami mechanicznymi... ale ogolnie niby wszystko ma chodzic tak samo :)

luc4s
28.09.04, 20:32
Tydzień po awarii i na razie wszystko ok, nawet raz byłem z nim w terenie i to dosyć trudnym... na dachu kościoła :)

kerry
28.09.04, 22:04
Ryzykant :) A zdjęcia gdzie? :)

luc4s
28.09.04, 22:09
Nie wiem czy nadają się na forum, bo pogoda była taka sobie i mają dla mnie raczej prywatny charakter, ale skoro nalegasz to jedno zamieszczę, tylko proszę nie oceniać bo jak mówię nie było warunków odpowiednich. Http://members.lycos.co.uk/luc4sbel/inne/55.jpg

Eli
30.09.04, 12:53
Mój 740 jest kupiny w grudniu 2003 w Niemczech. Wyprodukowany w Korei. Jak sprawdzić jakie ma oprogramowanie? Dziękuję za odpowiedź.

ciapek
30.09.04, 13:03
Masz tu linka też byłem ciekaw jak to sprawdzić
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=2362&highlight=

Eli
30.09.04, 13:14
Dzięki za linka

dafni
2.03.05, 23:23
Witam.
Mam olka C-740 od ponad roku i niedawno pojawił mi się podobny problem. Przyciski strzałek zmieniły funkcję i teraz np. strzałka do góry wyłącza/włącza aparat, strzałka w lewo robi zdjęcie :( Przyczyną nie jest napewno zawilgocenie bo aparat był ostatnio używany tylko w mieszkaniu, w którym w sezonie grzewczym jest wyjątkowo sucho. Nie zdażyło mi się również potraktować aparat zbyt brutalnie. Próbowałem go resetować przez wyjęcie baterii oraz resetem w menu serwisowym, nie pomaga. Nie pomogła również wymiana firmware na v754e-85-D01 (wcześniej miałem v754u-84). Czy ktoś rozwiązał podobny problem? Czy zostaje mi tylko drogi serwis?

Pazurek
2.03.05, 23:41
Hmm a skad wziales nowsze firmware?

/EDIT aa juz niewazne, znalazlem. A moze ktos ma zgrane do pliku firmware do C4000?

dafni
3.03.05, 00:20
Ze strony Olympusa: http://www3.olympus-europa.com/consumer/firmware_fl.htm

luc4s
3.03.05, 18:48
Ten model własnie ma ten problem, mi od tamtego czasu juz się to na szczescie nie przydarzyło. Wtedy pomogło bardzo szybkie przyciskanie na przemian przycisków i aparat zaskoczył :D Może sposób dziwny, ale mi pomógł.

Maćko
5.03.05, 21:28
Mam olympusa 750 z oprogramowaniem 753u-84 i dwa razy zdarzylo ze aparat robil co chcial - zdjecia sie same robily, dzialal AF - nic nie dzialalo jak nalezy. Myslicie ze wymiana firmwaru cos da?

dafni
6.03.05, 17:40
Ten model własnie ma ten problem, mi od tamtego czasu juz się to na szczescie nie przydarzyło. Wtedy pomogło bardzo szybkie przyciskanie na przemian przycisków i aparat zaskoczył.
To też próbowałem ale niestety u mnie nie zadziałało :(
Tak się zastanawiam co to w ogóle za dziwne uszkodzenie. Rozumiem, że aparat może się zepsuć bo mu się coś urwie, zablokuje, przestanie działać. Ale żeby zamieniły się funkcje przycisków !? Zwłaszcza, że nie jest to uszkodzenie softu bo wymiana nic nie pomogła. Może ktoś ma jakieś dojścia do serwisu i wie co się psuje?