PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt SX10 vs sp570

Gandalf
27.04.09, 19:30
Witam.
Poszukuję kompaktu w cenie do 1500 zł. Nie może być on używany. Zależy mi na:
-Dobrym obiektywie z szerokim kątem i w miarę dużym zoomem oraz dobrą stabilizacją
-niskich szumach
-dużemu, dobremu wizjerowi
-szybkim i co najważniejsze celnym AFie
-stopce lampy
-solidnym, wygodnym i dużym korpusie(mam dosyć duże dłonie)
-wygodnej obsłudze (rolki, sterowanie itp)
Głównych kandydatów wymieniłem w nazwie tematu. Co o nich sądzicie? Może macie jakieś inne propozycje. Oly wygląda ciekawie. Ma sanki, rolkę, sterowanie jak w lustrze, ale mam do niego parę pytań:
-jak u niego z wizjerem i stabilizacją?
-ile tak około wynosi czas który trzeba poczekać do następnego strzału(także z fleshem)? Długo, krótko? Także jaki jest lag przy przyciśnięciu spustu migawki do zrobienia zdjęcia?
-mam rozumieć, że filtry raynoxy itp. montuje się przez tulejkę? Przy filtrze na szerokim kącie robi się winieta?
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Lailonn
27.04.09, 20:29
Oba są bardzo podobne. Masz gigantyczną listę wymagań, które może co najwyżej stawiać osoba szukająca zaawansowanego lustra(amatorskiego musi liczyć się z cięciami tu i tam) a nie kompaktu...tak to jest jak się naczyta "mądrych" testów i później przekłada to na wszystko.

-Duży dobry wizjer elektroniczny to masz w G1
-Niskie szumy to masz w lustrach, tu i tak max ISO 200-400
-Szybki i celny AF to w lustrach...
-Solidność, wygoda i ergonomia to lustro ^^

Zdefiniuj "krótko" :o
-Nie, nakręcanie filtrów nie zwiększa i tak już istniejącej winiety...

Dziwi, że nie pytasz o aberracje, dystorsje i bokeh :d

Gandalf
27.04.09, 20:47
Chodzi mi o względnie szybki AF, względnie dobry wizjer, itp. Dystorsje i aberracje to są nas szczęście w testach :wink: Dobrze, że nie pisałem, że musi być bardzo mała GO :-P
Krótko to od strzału do strzału bez lampy ok.1 s. Z lampą 2,5-3. Testy sp 560 na dpreview nie wychodzą najlepiej (od strzału do strzału 2.5 s, z lampą nawet 6s, AF ostrzy ok 0,8 s gdzie SX1 ma 0,3 a lag od wciśnięcia przycisku do odpalenia to ok 0.2 s.to jest troszkę za dużo:|) Nie wymagam szybkości AF, szybkostrzelności jak w lustrze ale żeby to nie był muł jak mój poprzedni aparat.:wink:
Chciałbym kupić Fuji S100fs ale jednak cena wynosi 2000 zł i nie wygląda żeby opadła.:|
Dlatego serdecznie proszę użytkowników aparatów (zwłaszcza 570) o opinie:wink:.

Lailonn
27.04.09, 21:36
HA! Zgadłem z tym czytaniem testów. Bez obrazy ale przeczytaj co wypisujesz. Zobacz co chcesz kupić i zastanów się jeszcze raz...

Jojczenia o dziesiąte części sekundy to nawet w przypadku luster nie uświadczyłem :o Nie wymagasz parametrów lustra? Panikujesz z powodu 0.5s !! Ty wymagasz od tego aparatu rzeczy, którymi mogą się poszczycić - i to nie koniecznie w 100% - aparaty typu D90/E-620/450D. S100FS pomimo ceny i lepszych wyników w testach zachowuje się tak samo w codziennym użytkowaniu jak SP 570 czy SX10IS.

Jakość wykonania - Olympus
Szybkość - Canon

Na co dzień handluje sprzętem foto i jak widzę takich ludzi, co kompakta kupują po tygodniowym czytaniu testów/macaniu/lizaniu, bo "aberracje, dystorsje, winietowanie, 0,5s" etc. to aż się boje pomyśleć jak ci ludzie będą kupowali lustrzankę, bo samochód to muszą chyba wpierw zobaczyć fabrykę i zrobić wywiad środowiskowy pracownikom...

Toster_88
27.04.09, 21:37
Chciałbym kupić Fuji S100fs ale jednak cena wynosi 2000 zł i nie wygląda żeby opadła.:|
Dlatego serdecznie proszę użytkowników aparatów (zwłaszcza 570) o opinie:wink:.

To byl jakis nieudany fujik.
Wymieniony przez Ciebie Canon jest dobrym wyborem. Podobnie prezentuje sie Panasonic fz28 (z ktorego fotki wychodza chyba ladniejsze, ale to juz rzecz gustu :wink:)

epicure
27.04.09, 21:52
To byl jakis nieudany fujik.

Nieudany? Nieudaną to on ma tylko cenę. I aberracje chromatyczne ;)

Gandalf
27.04.09, 21:53
Lailonn: Nie wymagam parametrów lustra. Ale ładowanie lampy 4s to przesada jak Canon robi to 2x szybciej. Dlatego się pytam. Opieram się na teście Sp560 więc jestem ciekaw czy poprawili to w modelu SP-570. A nie mam jak to przetestować organoleptycznie.

Lailonn
27.04.09, 22:03
Dopiero SP590 jest wyraźnie usprawniony. Nie bardzo rozumiem kiedy ty chcesz błyskać co 2s lampą wbudowaną, bo ta zazwyczaj daje paskudny efekt na zdjęciu. Skoro chcesz mieć stopkę na lampę to logicznie wydaje się, że planujesz zakup lampy a tam już ładowanie jak i "jakość" błysku jest zdecydowanie lepsza.

Ale jak już napisałem. Prędkość - Canon