PDA

Zobacz pełną wersję : Moje próby z IR

ksb
23.04.09, 00:21
Ostatnio zacząłem bawić się w fotografię IR. Powoli się wdrażam ale załamała mnie jedna rzecz!! Nagrzewanie się matrycy Olka i występowanie mega szumów:((
Zdjęcie zrobiłem, pobawiłem się obróbką ale szumu nie jestem w stanie zlikwidować:(
Może ktoś ma na to sposób?
Jestem lekko załamany - mój Oli E-330 chyba sie do tego nie nadaje. Jeżeli tak będą wyglądały zdjęcia IR to mogę zapomnieć o olku:(

domadm
23.04.09, 09:08
Fantastyczna fotka, tylko rzeczywiście trochę za dużo tych gwiazd na niebie!

Czy usuwałeś jakieś filtry w aparacie żeby rejestrować IR?

heniobe
23.04.09, 09:16
Ostatnio zacząłem bawić się w fotografię IR. Powoli się wdrażam ale załamała mnie jedna rzecz!! Nagrzewanie się matrycy Olka i występowanie mega szumów:((
Zdjęcie zrobiłem, pobawiłem się obróbką ale szumu nie jestem w stanie zlikwidować:(
Może ktoś ma na to sposób?
Jestem lekko załamany - mój Oli E-330 chyba sie do tego nie nadaje. Jeżeli tak będą wyglądały zdjęcia IR to mogę zapomnieć o olku:(

O ile ja się na tym znam, to w Oly. są przed matrycą zamontowane filtry ANTY IR
. Zastosowanie filtra IR powoduje "konflikt interesów" .
pozdrawiam hb

grizz
23.04.09, 09:25
Substrakcja czarnej klatki? Zwqana równiez noise filter'em... ;)

fotomic
23.04.09, 09:26
Jacek o ile dobrze pamiętam przerobił swoje E1 na dedykowany do IR wymieniająć filtr. Może to jest dobre rozwiązanie - sam o takim myśle - zwłaszcza że starsze puszki są tanie jak barszcz.

Dziwne te szumy, masz redukcje włączoną ?

grizz
23.04.09, 09:26
O ile ja się na tym znam, to w Oly. są przed matrycą zamontowane filtry ANTY IR
. Zastosowanie filtra IR powoduje "konflikt interesów" .
pozdrawiam hb

Dlatego trzeba je albo wymontować i wtedy ma się "normalne" czasy naświetlania, albo toeztrzeba naświetlać dłuuugo i stad problemy jak wyżej.

liplitark
23.04.09, 09:29
Mam ten sam problem z 'gwiazdami' w e-300 zwłaszcza przy długich czasach, radzi sobie z tym jakoś 'Noise Reduction'.

ksb
23.04.09, 09:39
Fantastyczna fotka, tylko rzeczywiście trochę za dużo tych gwiazd na niebie!

Czy usuwałeś jakieś filtry w aparacie żeby rejestrować IR?

To jest normalne E-330.Nic nie usuwałem. trochę szkoda mi psuć aparat :( Pyzatym jestem raczej a techniczny. Może niedługo spróbuje z E-400 i Lumixem L-1. Może będzie lepiej.
Do fotografii uzywalem popularnego filtru Hoya IR i kitowego szkła. Czas naświetlania to ok 25-30 sek.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Jacek o ile dobrze pamiętam przerobił swoje E1 na dedykowany do IR wymieniająć filtr. Może to jest dobre rozwiązanie - sam o takim myśle - zwłaszcza że starsze puszki są tanie jak barszcz.

Dziwne te szumy, masz redukcje włączoną ?

Nie wiem czy mam włączoną. Raczej tak. Sprawdzę wieczorem. Pamiętam jak bylem na teneryfie i robiłem zachody E-1 tez miałem podobny szum - przez długie czasy naświetlania.
Szum jest biały bo fotka jest po obróbce- pierwotnie ten szum był kolorowy.

witia
23.04.09, 09:44
Choć nie próbowałem nigdy - msz - całkiem udana próba.
Pewnie jakiś "odszumiacz" poprawił by efekt, ale ... trzeba spróbować.
Pozdrówka.

icelander
23.04.09, 09:49
wczoraj mój szlifierz zrobił serię zamienników IR-cut ze "zwykłego szkła" o ile takowe wogóle istnieje. Te moje są z SL-52. Po weekendzie E-1 idzie do wymiany tegoż na nowe IR - nie - cut.

Lailonn
23.04.09, 10:03
Mam filtr IR i używałem(kupiłem pod koniec lata...)z E-3 wyłącznie, wiec nie mam pełnej wiedzy ale mi nigdy nic takiego się nie pojawiało. A sama fotka w sumie fajna ;)

ksb
23.04.09, 10:28
Mam filtr IR i używałem(kupiłem pod koniec lata...)z E-3 wyłącznie, wiec nie mam pełnej wiedzy ale mi nigdy nic takiego się nie pojawiało. A sama fotka w sumie fajna ;)

Czyli w E-3 mogli rozwiązać problem"gorącej" matrycy. Ja tak jak pisałem powyżej miałem kolorowe kropki na zdjęciach z E-1 i E-330 przy długich czasach. Może muszę pogrzebać w menu i włączyć albo wyłączyć wewnętrzną redukcje szumów.
Dodatkowo przetestuje z E-400 i L1 - bo to mam do dyspozycji.
Próbowałem raz z L1 ale troszkę popełniłem błędów więc nie wszyło dobre IR. Kropek nie widziałem ale po prawej stronie zdjęcia widać dziwne przebarwienia. Pewnie matryca bardziej grzeje się z prawej strony i wyłażą dziwne rzeczy na fotce.
Podsumowując temat IR podoba mi się i muszę w końcu znaleźć najlepszy zestaw i ustawienia, którymi da się robić fajne zdjęcia.

krzysiekz
23.04.09, 11:02
Na szybko podpialem hoye ir72 pod e510 (niestety pod 35/3.5, z racji ze zostal mi filtr 52mm z kompakta). Ponizej pelna klatka, wb ustawiony na trawe przy wywolywaniu, aparat mial ustawiona ekspozycje na +5zeby prawidlowo naswietlil (iso 100).

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/my.php?image=p4230002.jpg)

grizz
23.04.09, 12:50
Czyli w E-3 mogli rozwiązać problem"gorącej" matrycy. Ja tak jak pisałem powyżej miałem kolorowe kropki na zdjęciach z E-1 i E-330 przy długich czasach. Może muszę pogrzebać w menu i włączyć albo wyłączyć wewnętrzną redukcje szumów.

Nie redukcję szumów tylko odejmowanie ciemnej klatki.

ksb
23.04.09, 13:20
Nie redukcję szumów tylko odejmowanie ciemnej klatki.

Gizz: o co chodzi z tym odejmowaniem ciemnej klatki?

grizz
23.04.09, 13:24
Gizz: o co chodzi z tym odejmowaniem ciemnej klatki?

Aparat robi dwa zdjecia. Jedno z zamkniętą migawką - porównuje gdzie są syfy na obrazie i kasuje je z orginalnego zdjecia.

W menu masz OIDP nois reduction i noise filter. Dwie opcje.

dzemski
23.04.09, 13:28
na E300 żadnych kolorowych kropek nie uświadczyłem.

http://digart.img.digart.pl/data/img/15/56/download/824166.jpg

Wg mnie pojechałeś za mocno z saturacja i powyłaziły różne dziwne śmieci.

ksb
23.04.09, 13:28
Giizz: Dzieki
Dodatkowo jeszcze meczy mnie druga sprawa. Zdjęcia prosto z puszki wydaja się być nieostre. Rozumiem że przez tak ciemne szkło AF może mieć problem, ale ustawiam ostrość na ręczenie na nieskończoność i też wydaje mi się że są nieostre.

Lailonn
23.04.09, 23:22
Ja wpierw ustawiałem ostrość normalnie a potem przełaziłem na manualne i nakręcałem filtr. Ostrość byłaby ok gdyby nie fakt, że kupiłem filtr w momencie gdy krajem już dość mocno wiatry targały i cała roślinność była rozmazana ;/

pol189
26.04.09, 20:10
Aparat robi dwa zdjecia. Jedno z zamkniętą migawką - porównuje gdzie są syfy na obrazie i kasuje je z orginalnego zdjecia.

W menu masz OIDP nois reduction i noise filter. Dwie opcje.

Dzięki.
Ja głupi po resecie zapomniałem załączyć i psioczyłem na ten cały IR...

Teraz efekt jest zdecydowanie lepszy. Wciąż mam jednak problem z ustawianiem WB - w E410 nie chce mi zdefiniować balansu bieli na zieleń...

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=15928&stc=1&d=1240769016

RadioErewan
26.04.09, 21:12
Giizz: Dzieki
Dodatkowo jeszcze meczy mnie druga sprawa. Zdjęcia prosto z puszki wydaja się być nieostre. Rozumiem że przez tak ciemne szkło AF może mieć problem, ale ustawiam ostrość na ręczenie na nieskończoność i też wydaje mi się że są nieostre.

Ostrość dla podczerwieni jest w innym miejscu jak dla światła widzialnego (inaczej załamuje się w szkle obiektywu). Stare manualne szkła i niektóre innosystemowe szkła nowoczesne mają zaznaczoną na skali odległości czerwoną kreskę, która jest nieskończonością dla IR (to jest gdzies pomiędzy nieskończonością i największa odległością naniesioną na skali.
Esystemowe szkła tego nie posiadają (a szkoda). Dlatego dobrze mieć przerobiony aparat z LV by móc ewentualnie dokonywać korekt podczas ostrzenia.

Pozdrawiam