Zobacz pełną wersję : filtr szary połówkowy
Pytanie do osób używających szarych połówek:
Firma B+W oferuje dwa typy tych filtrów: o współczynniku przepuszczalności 50%, która umożliwia przyciemnienie części kadru o jedną działkę przysłony i o współczynniku przepuszczalności 25%, która umożliwia przyciemnienie części kadru o dwie działki przysłony - który filtr wg Was lepiej kupić, jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii.
Będe zobowiązany za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Nie kupować nakręcanych połówek! Nie, nie, nie, nie, nie!
A co do siły - wszystko wg potrzeb, generalnie najprzydaniejsze sa filtry 0,9 ND (3 działki przesłony) i 0,6 ND (dwie działki).
Nie kupować nakręcanych połówek! Nie, nie, nie, nie, nie!
Masz jakieś inne argumenty oprócz tego, że sam je rozprowadzasz?
Masz jakieś inne argumenty oprócz tego, że sam je rozprowadzasz?
W nakręcanej polówce linia podziału tego filtra jest określona i nie można jej przesuwać tak jak w filtrach systemu Cokin. Robiąc zdjęcia horyzont umieszcza się w różnej wysokości kadru a nakręcana połówka z góry definiuje kadr, stąd ich użyteczność jest znacznie mniejsza niż filtrów, które można przesuwać... Ja nie rozprowadzam niczego a też nie polecam tych nakręcanych...
W nakręcanej polówce linia podziału tego filtra jest określona i nie można jej przesuwać tak jak w filtrach systemu Cokin. Robiąc zdjęcia horyzont umieszcza się w różnej wysokości kadru a nakręcana połówka z góry definiuje kadr, stąd ich użyteczność jest znacznie mniejsza niż filtrów, które można przesuwać...
Zastanawiałem się kiedyś nad tym. Ale czy szybka jest na tyle duża, że po przesunięciu jej gora/dol to dolna lub gorna krawędź szybki nie wejdzie w obszar widziany przez obiektyw? Jaki jest zapas? Ile na takim 14-54 można w gorę i dół przesunąć filterek?
Zastanawiałem się kiedyś nad tym. Ale czy szybka jest na tyle duża, że po przesunięciu jej gora/dol to dolna lub gorna krawędź szybki nie wejdzie w obszar widziany przez obiektyw? Jaki jest zapas? Ile na takim 14-54 można w gorę i dół przesunąć filterek?
Mam akurat pod ręką Cokin P 121S i ZD 14-54. Ten zapas jest na tyle duży, że można dopasować praktycznie do każdej sytuacji zdjęciowej - można tak przysłonić/odsłonić żeby pozostało nie więcej niż 1/4 kadru a nawet mniej.
Mam akurat pod ręką Cokin P 121S i ZD 14-54. Ten zapas jest na tyle duży, że można dopasować praktycznie do każdej sytuacji zdjęciowej - można tak przysłonić/odsłonić żeby pozostało nie więcej niż 1/4 kadru a nawet mniej.
Dokładnie tak , ja mam połówkę prostokątną i nie mam żadnego problemu z dopasowaniem, jest duża rezerwa.
Masz jakieś inne argumenty oprócz tego, że sam je rozprowadzasz?500 razy było o tym na forum, 3476 razy w innych miejscach... sam używam prostokątów i nigdy nie użyję nakręcanych, nie ma żadnego (ani jednego) powodu przemawiajacego na za nakręcanymi.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Przy filtrze o średnicy 67 nie mam żadnego problemu. Jesli mówimy o połówkach Hitech oczywiście - maja one bowiem 110 cm, wysokości (w przeciwieństwoe do COkinów i chińskiego badziewia, które ma 85 cm - tam możliwości manupulowania góra-dół są dużo mniejsze).
Za to przy 82 mm, na których używam tych filtrów, robi się czasem problem...
Przy filtrze o średnicy 67 nie mam żadnego problemu. Jesli mówimy o połówkach Hitech oczywiście - maja one bowiem 110 cm, wysokości (w przeciwieństwoe do COkinów i chińskiego badziewia, które ma 85 cm - tam możliwości manupulowania góra-dół są dużo mniejsze).
W kwestii formalnej - pomyliłeś jednostki, po drugie wszystkie filtry Cokin P, które mam mają równo 10 cm wysokości (100mm) a nie 85 mm...
W kwestii formalnej - pomyliłeś jednostki, po drugie wszystkie filtry Cokin P, które mam mają równo 10 cm wysokości (100mm) a nie 85 mm...Racja - sorry, oczywiście, tylko niektóre filtry sa kwadratowe.
Warto jeszcze dodać, ze seria P Cokin ma ograniczenia do 24 mm, do szerszych obiektywów raczej Z Pro Cokin. Ja używam Z Pro z canonem 10-16mm i przy 10mm tez już minimalnie widać ramki holdera, mogę powiedzieć ze przy 12 mm (tj. 19mm) jest ok.
a co do długości szybki to 15 cm, także jest co przesuwać :)
Warto jeszcze dodać, ze seria P Cokin ma ograniczenia do 24 mm, do szerszych obiektywów raczej Z Pro Cokin. Ja używam Z Pro z canonem 10-16mm i przy 10mm tez już minimalnie widać ramki holdera, mogę powiedzieć ze przy 12 mm (tj. 19mm) jest ok.
Słuszna uwaga ale to zależy nie tylko od kąta widzenia obiektywu ale i średnicy jego mocowania filtrów. Taki Zuiko 9-18 (18-36) spokojnie pracuje z Cokinem P, nic nie winietuje, przy założeniu, że mamy holder na 1 filtr (slim).
a co do długości szybki to 15 cm, także jest co przesuwać :)Ja używam zwykłego (szerokokątnego) holdera na Sigmie 20 mm (w 5D) - i nie ma problemu (o ile holder jest w pozycji pionowej - bo przy przekręcaniu o 45 stopni zaczyna byc go widać).
Ja używam zwykłego (szerokokątnego) holdera na Sigmie 20 mm (w 5D) - i nie ma problemu (o ile holder jest w pozycji pionowej - bo przy przekręcaniu o 45 stopni zaczyna byc go widać).
Tak, zgadzam się, ale miałem na myśli pełną używalność filtra, w pionie i w poziomie.
Ja też polecę i wsuwane i Hitechy. Mam 0.6 i swoje zadanie spełnia (choć na jako jedyny to wolałbym 0.9 mieć), teraz będę dokupywał 0.9. Regulacja miejsca przejścia jest nieocenioną zaletą... zwłaszcza jeśli potrzebujesz filtrów z twardym przejściem.
Co do szerokich kątów - ja mam ten najzwyklejszy holder (nie oryginał) i po spiłowaniu jednego, ostatniego slota nie mam winiety przy 10mm (15 w DX), przy dobrze ustawionym holderze (w sensie nie po skosie, czy jakoś inaczej, tylko tak... no normalnie).
IMO nakręcane ND (pełne) mają jedynie sens przy długich czasach naświetlania coby się bliki nie robiły z powodu wpadającego światła na bok filtra wsuwanego. Ale to się tyczy raczej filtrów od 1.2 w górę.
Słuszna uwaga ale to zależy nie tylko od kąta widzenia obiektywu ale i średnicy jego mocowania filtrów. Taki Zuiko 9-18 (18-36) spokojnie pracuje z Cokinem P, nic nie winietuje, przy założeniu, że mamy holder na 1 filtr (slim).
Tego nie wiedziałem.
Czyli można założyć, ze średnica filtra poniżej 72 mm i włącznie, z holderem Cokin serii P jest całkowicie używalna?
z holderem na 1 filtr
Tego nie wiedziałem.
Czyli można założyć, ze średnica filtra poniżej 72 mm i włącznie, z holderem Cokin serii P jest całkowicie używalna?
Tak, jak wspomniałem wcześniej. Zuiko 9-18 (średnica mocowania 72 mm) i holder slim - nie ma żadnej winiety na najszerszym ustawieniu, nawet jak dowolnie kręcimy tym holderem. Winieta pojawia się przy klasycznym holderze mieszczącym 3 filtry, szczególnie jak przekręcimy ten holder na skos (nie jest prostopadle do podłoża)... Pisałem już o tym TU
(https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=293700#post293700)
dziękuje wszystkim za informacje i cenne uwagi , jednym słowem zdecydowanie lepiej , z większymi mozliwościami system cokin niż filtry kołowe w tej materii;
czas na zakupy...:) tylko w takim razie co? do 14-54 i 50-200 - średnice mocowań te same (67mm) , popatrzyłem w allegro i jak rozumiem potrzebuję dwóch rzeczy, adaptera/pierścienia mocujacego, oraz samego uchwytu/uchwytów ( na jeden, lub kilka filtrów) czy tak?
podpowiecie jeszcze troszkę ?:)
pozdrawiam
dziękuje wszystkim za informacje i cenne uwagi , jednym słowem zdecydowanie lepiej , z większymi mozliwościami system cokin niż filtry kołowe w tej materii;
czas na zakupy...:) tylko w takim razie co? do 14-54 i 50-200 - średnice mocowań te same (67mm) , popatrzyłem w allegro i jak rozumiem potrzebuję dwóch rzeczy, adaptera/pierścienia mocujacego, oraz samego uchwytu/uchwytów ( na jeden, lub kilka filtrów) czy tak?
podpowiecie jeszcze troszkę ?:)
pozdrawiam
dzizas, a ja jak głupi pisałem super poradnik dla początkujacych na forum - i nawet zdjęcia robiłem.... a szukałeś?
1. pierścień mocujący 67mm
2. holder systemu Cokin P, gdybyś kupił ZD 9-18 to lepiej w wersji slim
3. filtr(y) - Cokin, Hitech czy co tam chcesz ale koniecznie systemu Cokin P
Pkt 1 i 2 - mogą być tanie odpowiedniki z Allegro - nie mają wpływu na zdjęcia, pkt 3 - zależnie od uznania i stanu kieszeni. Są jeszcze osłony p. słoneczne, dekielki itp. bajery ale nie kupowałem tego - IMHO mało przydatne rupieci...
Co prawda było - jak wspominał Mariush, ale poznaj moje dobre serce... ;-), skoro już zacząłem pisać...
dzizas, a ja jak głupi pisałem super poradnik dla początkujacych na forum - i nawet zdjęcia robiłem.... a szukałeś?
szukałem i czytałem Twój mini poradnik, niemniej jednak dobrze czasem dopytać - pewnie jeszcze zapukam na PW - pewnie wiesz czemu?
Ktotek, serce masz wielkie:grin: - naprawdę doceniam poswięcenie