PDA

Zobacz pełną wersję : podwójna ekspozycja

dobas
19.04.09, 22:38
Swego czasu w analogach była opcja wykonania podwójnej ekspozycji
a więc dwukrotnego naświetlenia tej samej klatki.

Po pierwszym zdjęciu naciągało się tylko migawke bez przesuwania filmu.
W cyfrówkach tej opcji nie ma zbyt często. wydaje mi się że w niektórych DSLRach juz to jest ale nie sprawdzałem.

Zawsze ta funkcja wydawała mi się zbędna do wczoraj.
Byłem na Mistrzostwach Polski w Kajakrastwie Górskim.
i plan zdjęcia był taki - długi czas i rozmyta woda, a na tym, kajakarz tylko ostry a nie rozmyty.

Pierwsze podejście polegało na długiej ekspozycji 1/8 sekundy tak aby rozmyć wodę. Natomiast kajakarza chciałem "zamrozić" błyskiem lampy.

Teoretycznie powinno to zadziałać ale potrzeba by do tego wielkiego źródła światła chyba...
pierwszy plan mimo kilku prób nie powiódł się

przeszedłem zatem do podwójnej ekspozycji. Nie da się tego zrobić naświetlajac jedną klatkę więc ay uzyskać taki sam efekt jak w analogu należało wykonać dwa zdjęcia składowe i skleić je w programie.

Pokusiłem się o "emulację" podwójnej ekspozycji

tak tez spróbowałem co mi wyszło pokazuję.
I poprosze o szczere opinie, co sądzicie o takim zabiegu ?

grizz
19.04.09, 22:53
Dobre!

Efekt ciekawy - wreszcie jakieś sensowne zastosowanie podwójnej ekspozycji :D

... ale nie nadużywaj, bo się znudzi.

irek50
19.04.09, 23:00
Jeszcze bardziej sensowna będzie podwójna ekspozycja dla HDR w aparacie (przy jednym podniesieniu lustra) ,,, Tutaj należałoby (chyba) zrobić bardziej ostro kajak --pozdrawiam

a_wykrota
19.04.09, 23:00
Jak dla mnie trochę sztucznie wyszło - właśnie przez zupełnie nie ostry kajak. Jestem na nie:)

K_Puchatek
19.04.09, 23:03
Zobaczyłem to zdjęcie najpierw w galerii Alt - kapitalny efekt - nawet chciałem w komentarzu zapytać ja to zrobione - a tu proszę - pełen opis - dzięki wielkie...
Pozdrawiam

Mirek54
19.04.09, 23:04
I bardzo ciekawie Ci sie to udalo.

dzemski
19.04.09, 23:04
podwójna exp ma co innego na celu niż takie focenie ;P Ja jakoś nie widzę użycia tej opcji na tej focie, mimo, że jest ciekawa.

mariush
19.04.09, 23:06
Wg mnie pomysł jest genialny w swej prostocie, a zdjęcie powyżej jest jego doskonałym przykładem.

dobas
19.04.09, 23:08
mam jeszcze jedno z ostrzejszym kajakiem.
Dzemski - wiem, ale podręcznikowe zdjęcia z podwójną ekspozycją jakie znam
to jedno zdjęcie księżyca w pełni a drugie suchego drzewa :)

sam nie wiem co o tym myśleć dlatego pytam o zdanie i oceny.

za chwilkę wrzucę drugie ujęcie - w moim odczuciu ciekawsze

wykrecik - sztuczność jest nieunikniona :) takiej wody jak wata nigdzie się nie uświadczy miękka woda sugeruje długi czas a kajak w akcji z kolei krótki. Więc na jednym ujeciu jest krótki i długi czas

irek50
19.04.09, 23:11
Sklejanie dwóch zdjęć w programie jest znane "od zawsze"... Nie ma w tym nic genialnego --najwyżej można dyskutować o uzyskanym efekcie :)

mariush
19.04.09, 23:14
Pisząc o genialności, pisze oczywiście o odwiecznym problemie połączenia ruchu i "mrożonki".
I chyba mam nawet pomysł jak to wykorzystać... niech tylko chmurki jakieś nadejdą!!!

epicure
19.04.09, 23:22
Wyszło świetnie. Aż sam popróbuję :)

dobas
19.04.09, 23:26
no to wrzucam to drugie ujęcie

irek50
19.04.09, 23:27
To bardzo mi się podoba --pozdrawiam

dzemski
19.04.09, 23:36
Pisząc o genialności, pisze oczywiście o odwiecznym problemie połączenia ruchu i "mrożonki".
I chyba mam nawet pomysł jak to wykorzystać... niech tylko chmurki jakieś nadejdą!!!

odwieczny problem ;) LOL, lampa i długi czas ekspozycji, kazde dziecko to wie ;)

Podwójna exp powinna dać prześwit tła, wykonuje się ją tak by miejsca mało naświetlone w 1 exp naświetlać jaśniejszymi na 2 exp, przy czym obrazy się nakładają. Dodatkowo trzeba stosować reżim czasów naświetlania i korygować czas by nie poprześwietlać klatki. To co zrobiłeś jest nałożeniem zdjęcia na zdjęcie. Wygląda praktycznie tak jakbyś zrobił jedną exp na dłuższym czasie, a kajakarz w jednym miejscu na chwilkę zwolnił ;)

HrabiaMiod
19.04.09, 23:38
A mi się efekt podoba. Wydaje mi się, że mistrzowsko wybrnąłeś z sytuacji:)

a_wykrota
19.04.09, 23:38
Drugie mi się widzi :)

mariush
19.04.09, 23:40
odwieczny problem ;) LOL, lampa i długi czas ekspozycji, kazde dziecko to wie ;)

Podwójna exp powinna dać prześwit tła, wykonuje się ją tak by miejsca mało naświetlone w 1 exp naświetlać jaśniejszymi na 2 exp, przy czym obrazy się nakładają. Dodatkowo trzeba stosować reżim czasów naświetlania i korygować czas by nie poprześwietlać klatki. To co zrobiłeś jest nałożeniem zdjęcia na zdjęcie. Wygląda praktycznie tak jakbyś zrobił jedną exp na dłuższym czasie, a kajakarz w jednym miejscu na chwilkę zwolnił ;)Ciekawe w jaki sposób przetransportuję lampę do zdjęcia, które zrobię "metoda dobasa". Prawdopodobnie półcięzarówka wystarczy :-)

dobas
19.04.09, 23:41

[...]

To co zrobiłeś jest nałożeniem zdjęcia na zdjęcie. Wygląda praktycznie tak jakbyś zrobił jedną exp na dłuższym czasie, a kajakarz w jednym miejscu na chwilkę zwolnił ;)

Zgadzam się, ale LP lampy musiała by być jakaś kolosalna chyba aby w "biały dzień" rozmyć wodę i zamrozić kajakarza. Dysponowałem tylko FL36

fakt jest faktem, że moim celem było uzyskanie podobnego efektu stosując lampę ale nad tym będę jeszcze pracował :)

dzemski
19.04.09, 23:41
łączyłeś strefowo czy całość ?

Obiekt nie był daleko, ogniskowa to 80mm (już po przeliczeniu), więc lampa dała by radę (oczywiście nie FL36, ale FL50tka powinna już być ok) ;P

ch4rlie
19.04.09, 23:46
Nie wiem, ale kłóci mi się rozmyta woda z wodą "zamrożoną" z drugiego ujęcia, jakoś tak sztucznie. Pierwsze ujęcie mimo braku ostrości bardziej mi podchodzi.

wanilia
19.04.09, 23:47
efekty naprawdę świetne:grin:

dr_feelgood
19.04.09, 23:55
NIezła sztuka :) moim zdaniem dobra robota, bardzo. i tyle.

taztaz
19.04.09, 23:59
Fajny pomysł i nieźle wygląda.:)

grizz
20.04.09, 00:08
Drugie mi nie podchodzi, zbytnio na wklejke wygląda - rózniece w wodzie.

droplet
20.04.09, 00:43
zdjęcia mi się podobają. Super pomysł na dobrą zabawę z aparatem w Krakowie na torze kajakowym :-)
Czy to się skleja?

wujek.samo.h
20.04.09, 01:00
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko pochwalić:)

herbie_mp
20.04.09, 09:08
Ja jestem na tak :grin:
Faktycznie, na drugim zdjęciu zestawienie wody rozmytej i zamrożonej wygląda trochę pokrętnie, ale nie razi mnie to aż tak bardzo.
IMHO fotki są OK :grin: