Zobacz pełną wersję : panoramy+karta olympusa+E-3
poszukałem na forum, ale nie znalazłem...
jak to jest z kartą xD w puszce e-3 - czy gdzieś w menu aparatu znajdę opcję panorama ? krótko mówiąc jak z wykorzystaniem OM2, i e-3 oraz oryginalnej karty oly zrobić panoramę ???
pozdrawiam
darować sobie OM i karty xD i robić panoramy łącząc fotki w innych programach.
darować sobie OM i karty xD i robić panoramy łącząc fotki w innych programach.
chciałem spróbować z tym co mam, więc jeśli wiesz co & jak będę wdzięczny za info...
Wydaje mi się ze w e3 nie ma takiej opcji jak panorama. Zrobić foty i połączyć w programie na kompie. Karta xD to chyba tylko gadżet. Mała pojemność, mała szybkość :)
chciałem spróbować z tym co mam, więc jeśli wiesz co & jak będę wdzięczny za info...
np. darmowy Hugin
np. darmowy Hugin
nie moge znaleźć darmowego Hugin w e-3:wink:, no dobrze czyli jest taka opcja w puszce czy niet ? - oto jest pytanie
W puszce e3 nie ma takiej opcji.!!!
a Hugin to soft do ściągnięcia z
http://hugin.sourceforge.net/
Taztaz, dzięki za odpowiedź, czytałem o innych programach do robienia panoramy ( przekopałem forum, co by nikt mi nie odpowiadał w stylu "poszukaj"). Trochę jestem zaskoczony brakiem tej opcji...
Jedno z lepszych narzędzi do sklejania panoramy to PTGui.
Taztaz, dzięki za odpowiedź, czytałem o innych programach do robienia panoramy ( przekopałem forum, co by nikt mi nie odpowiadał w stylu "poszukaj"). Trochę jestem zaskoczony brakiem tej opcji...
Eeeej :)
to aparat, nie ma opcji sklejania panoram, wywoływania ORFów, podpisywania zdjęć i przygotowywania do druku.
Zdaj sobie sprawę z tego, że dużo więcej zrobi komputer z procesorem 2 GHz, który na sklejenie zdjęć poświęci minutę czy kilka minut,
niż mały procesorek w aparacie, który musi się ze wszystkim uwinąć tak szybko jak się da aby mogł jeszcze zrobić kolejne zdjęcie serii.
Aparat daje Ci pliki, które posklejasz Huginem czy PTGui w takim odwzorowaniu w jakim chcesz i potrzebujesz
proszę o usunięcie wątku
Jesli wątek zostanie zawsze ktoś poprzez opcje szukaj będzie mógł znaleć informację taką jakiej Ty przed chwilą szukałeś.
zamiast rozwiązań z kompaktów czy telefonów komórkowych - producent wyszedł z założenia, że zdjęcia uzytkownik poskleja sobie sam.
To daje dużo większą dowolność i duzo wieksze możliwości niż funkcja w aparacie
problem w tym, że jeśli wątek zostanie w takim kształcie jaki teraz ma, będzie tylko kolejnym przykładem nabijania postów - no chyba , że zostanie pytanie i jedna odpowiedź traktująca na temat...
pozdrawiam
Eeeej :)
to aparat, nie ma opcji sklejania panoram, wywoływania ORFów, podpisywania zdjęć i przygotowywania do druku.
Aparat może wywoływać ORFy tzn tworzyć z ORFa pliki JPG
oraz drukować bezpośrednio na drukarce.
Aparat może wywoływać ORFy tzn tworzyć z ORFa pliki JPG
oraz drukować bezpośrednio na drukarce.
owszem, ale pliku 25x38 w 200 dpi nie przygotujesz :)
co innego wydrukować a co innego przygotować do druku.
Oczywiście sa pewne rozwiązania ale zmierzam do tego że wyjątkowo niedoskonałe w starciu z aplikacjami komputerowymi
odsyłam
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9458&highlight=nabijanie+post%F3w
pozdrawiam
odsyłam
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9458&highlight=nabijanie+post%F3w
pozdrawiam
To może wcale nie piszmy nic na Forum? Jedno pytanie i jedna odpowiedź i zamykamy wątek ??
Po pierwsze nie widzę aby posty nie były związane z tematem, i były "nabijaniem postów" wręcz przeciwnie.
Po drugie Nie uważam aby wręczanie ujemnej reputacji tym, którzy odpisują na Twoje pytanie było czymś właściwym. Wręcz przeciwnie Jeśli zadajesz pytanie licz się z tym, że ktoś Ci na nie odpowie. taka jest zasada działania forum.....
Natomiast jeśli zadajesz pytanie - ktoś życzliwie Ci na to odpisuje a Ty mu za to dajesz ujemną reputację uzasadniając to nabijaniem postów to coś chyba jest nie tak....