Zobacz pełną wersję : filtr UV a trudne warunki
wielokrotnie przewijał się wątek dotyczący filtra UV.
Jak wiadomo są dwi szkoły - Warszawska i Otwocka :)
Jedna mówi że to zbędny element psujacy jakość obrazu - druga mówi że to bardzo cenny i wartościowy przedmiot.
Ja jakoś długo nie mogłem się zdecydować czy tak, czy tak :)
Do czasu. Dziś mieliśmy szkolenia ze współpracy ze śmigłowcem. Sokół przyziemił nad wydeptaną ścieżką, która okazał się być źródłem burzy piaskowej.
I wtedy stałem się zwolennikiem teorii, że filtr UV warto jest mieć zakręcony na obiektyw. piasek troszkę zmatowił filtr a nie soczewkę :)
Wniosek z tego krótkiego wywodu jest taki : Lepiej popsuc filterek niźli obiektyw ;)
Innymi słowy, doświadczyłeś 0,1 procenta sytuacji, kiedy UV potwierdza swoją przydatność :)
I w zasadzie zwolennicy teorii UV dzielą się na tych, którzy wierzą, że cały czas doświadczą 99,9% sytuacji bezproblemowych i tych, którzy wierzą, że ten 0,1% problemowych też jest możliwy :)
Nie kumam ani jednych zwolennikow ani drugich. Nikt nie mówi, żeby albo nosić UVke cały czas albo nigdy. Przecież można miec UVkę i zalożyć tylko na okoliczność fotografowania w złych warunkach.
NightCrawler
17.04.09, 06:51
Nie kumam ani jednych zwolennikow ani drugich. Nikt nie mówi, żeby albo nosić UVke cały czas albo nigdy. Przecież można miec UVkę i zalożyć tylko na okoliczność fotografowania w złych warunkach.
Mądrze mówi - polać mu.
Sam tak robię. UV leży w plecaku, jak boję się, że coś może się stać z obiektywem to wyciągam i nakręcam, jak nic na to nie wskazuje to leży na swoim miejscu.
Witaj
B.dobry UV Filtr tak caly czas.
Tani tylko jako ochrona w trudnych sytacjach
Pzd
Ja mam UV cały czas, różnicy nie zauważyłem a czuję sie pewniej.
Wolę stracić 180zł niż ponad tyś - oczywiście fotografuję hobbistycznie więc w innych sytuacjach może to coś zmienić :P
Znam zwolenników i przeciwników UV-ki więc myślę że jest ich jest 50/50. Jeszcze się nie dowiedziałem czy UV dobre czy złe :P
na prawde uv-ka wplywa na jakosc obrazu??
mam uv hoya - chyba moge jej zaufac?
Kurcze daliscie mi teraz do myslenia :)
kowalikster
8.05.09, 07:29
Może, aczkolwiek nie musi wpływać. Zależne jest to od jakości stosowanej UV. Przekonałem się sam na sobie, że różnica jest widoczna jak jest to UV'ka za 20 zł - błąd amatora. Jest to kolejna "przeszkoda" dla światła w drodze do matrycy.
na prawde uv-ka wplywa na jakosc obrazu??
mam uv hoya - chyba moge jej zaufac?
Kurcze daliscie mi teraz do myslenia :)
Witam !
Wplywanie na jakosc obrazu jest znikome, wiec
nie masz co sie martwic.
Jedynie zdjecia pod swiatlo lub ostrymi katami moga miec
rozna forme blikow i to zalezy od wypadkowej
ukladu szklo + filtr + oslona przeciwsloneczna.
Wole czyscic filtr niz cackac sie ze szklem obiektywu i jego powlokami.
Moza czasem niechcacy zahaczyc o wystajace elementy typu: galazka...
i inne drobiazgi... Lub dziecko Ci wsadzi zabawke w obiektyw ;)
to lepiej jednak... zarysowac filtr niz szklo.
Pozdrawiam.
Nosząc właściwie w 90% sytuacji 24-70/f2.8 czyli szkło w tej chwili za 6,5k raczej nie wyobrażam sobie ryzykowania focenia bez filtra UV. Zakładanie go w sytuacjach podwyższonego ryzyka w moim wypadku często kończyło się oświeceniem w domu iż mimo że ryzyko było filtr leżakował w torbie. Po porostu czasem sytuacje wokół są tak absorbujące że można zapomnieć o tym drobnym szczególe a potem to już tylko włosy z głowy można rwać.
Swoją drogą zastanawiam się nad możliwością ewentualnego ubezpieczenia wszystkich swoich klamotów bo z dwoma kolejnymi szkłami jakie mam zamiar kupić w tym roku zrobi się już cena nowego samochodu, corsy bo corsy ale szkoda by było np zgubić plecak...
Swoją drogą zastanawiam się nad możliwością ewentualnego ubezpieczenia wszystkich swoich klamotów bo z dwoma kolejnymi szkłami jakie mam zamiar kupić w tym roku zrobi się już cena nowego samochodu, corsy bo corsy ale szkoda by było np zgubić plecak...
Daj znać jak Ci sie uda.
Tak bardzo wstępnie dowiedziałem się ze mogę ubezpieczyć sprzęt warunkiem prowadzenia działalności gospodarczej i to mi właściwie wystarcza. Przy najbliższej okazji wypytam o szczegóły swojego agenta.