Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do Olympusa SP-560UZ
Witam Wszystkich Użytkowników!
Proszę o poradę o jakiej średnicy mogę zastosować filtry do Olympusa SP-560UZ, tak aby zabezpieczyć obiektyw przed zarysowaniami. W pewnym markecie doradzono mi zakup tulejki redukcyjnej i odpowiedniego do niej filtra chyba fi 58 mm, zresztą to samo znalazłem na allegro. Natomiast mój znajomy zwrócił mi uwagę, że przecież w obiektywie jest gwint (chyba fi 38 lub 37 mm) i twierdzi, że do niego mógłbym dokupić filtry.
Dziękuję z góry za pomoc!
Najpierw musisz się zaopatrzyć w tulejkę przykręcaną do aparatu koszt jakieś 25 zł.
A potem to chyba filtr o gwincie 58mm.
filtry do Olympusa SP-560UZ, tak aby zabezpieczyć obiektyw przed zarysowaniami. W pewnym markecie doradzono mi zakup tulejki redukcyjnej i odpowiedniego do niej filtra chyba fi 58 mm,
A ja bym sobie odpuścił taki zakup do kompakta, chyba, że fotografujesz w jakiś skrajnych warunkach. Ludzie fotografują latami "gołymi" obiektywami i nie mają problemów z zarysowanymi obiektywami, na pewno nie w stopniu istotnym dla zdjęć... Takie gadżety to zawsze wydatki, niewygoda...
Takie gadżety to zawsze wydatki, niewygoda...
Ale też nauka obchodzenia się z filtrami, ich zastosowań, i w ogóle, tego z czym i jak się te filtry je.
Jak zastosujesz redukcję do filtra, bez tulejki, to (tak mi się wydaje) nie będziesz miał możliwości zmiany ogniskowej.
tego z czym i jak się te filtry je.
OMG!, tym bardziej nie polecam ;-)
Witam Wszystkich Użytkowników!
Proszę o poradę o jakiej średnicy mogę zastosować filtry do Olympusa SP-560UZ, tak aby zabezpieczyć obiektyw przed zarysowaniami. W pewnym markecie doradzono mi zakup tulejki redukcyjnej i odpowiedniego do niej filtra chyba fi 58 mm, zresztą to samo znalazłem na allegro. Natomiast mój znajomy zwrócił mi uwagę, że przecież w obiektywie jest gwint (chyba fi 38 lub 37 mm) i twierdzi, że do niego mógłbym dokupić filtry.
Dziękuję z góry za pomoc!
A jesteś pewien, ze to gwint? Zresztą jeżeli nawet, to montowanie bezpośrednio spowoduje winietę i może uszkodzic silniczki AF - zwiększy się masa obiektywu.
w sumie jedyne co ma cens do kompakta, to rynox do makro.
montowanie bezpośrednio spowoduje winietę
Zamontowanie tulejki na obiektywie spowoduje winietę na krótkim końcu. O szerokim kącie z tulejką można zapomnieć.
Dzięki Wam serdeczne za wszystkie porady! Chyba faktycznie dam sobie spokój na razie z tymi filtrami.