PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup ZD14-54...

MichuP
10.04.09, 21:50
Witajcie,
dojrzałem do zakupu szkła "klasyka" do korpusu E-510 :esystem:. Czy możecie polecić jakiś dobry (czyt. tani) sklep, może komis? Na Allegro ceny używek są przystępne (ok. 1200-1300PLN), z tym że jest b.mało tego sprzętu no i kupuje się troche kota w worku...

Byłbym skłonny podjechać do 200 km od Poznania.

No i jeszcze jest opcja poczekania na 14-54 II, podobno mają sie pokazać bardziej masowo w detalu za ok. 1-2 miesiące (informacja z jednej z dużych sieci handlowych). Polityka cenowa Olympusa niestety nieznana.

Pozdrawiam
MichuP

voovoo2
10.04.09, 22:06
Wg mnie masz 2 opcje.
1.Kupić od kogoś na tym forum uzywany.Ja mam tylko pozytywne doświadczenia jesli chodzi o zakupy na forum.
2.jezeli masz kasę to poczekaj na nową wersję.

salvadhor
10.04.09, 22:13
Uważam, że skapiec.pl twoim przyjacielem :)

andre77
10.04.09, 22:21
Jak znajdziesz gdzieś okazję za 1300 to bierz, ceny idą w górę a wersję II w tej chwili już za mniej niż 2000 to nie kupisz.

rodia
12.04.09, 01:39
Czemu mówisz o dojeździe? Wysyłka nie wchodzi w grę? Przy nowym obiektywie chyba nie trzeba macać wcześniej?

MichuP
12.04.09, 15:08
Myślę, że przy zakupie używki za ok. 1200 - 1300 a taka kwota wchodzi w grę, raczej trzeba sprawdzić sprzęt organoleptycznie. Stąd ten odbiór osobisty. Poza tym trochę słychać o awaryjności 14-54...to tak z opinii na różnych forach.
Może ktoś z Szanowych Klubowiczów chciałby odsprzedać swojego 14-54?

caymer
12.04.09, 15:24
Poza tym trochę słychać o awaryjności 14-54...to tak z opinii na różnych forach.

link poproszę. Znałem jeden przykład padniętego, czytaj dosłownie słowo padnięty.

MichuP
12.04.09, 15:37
link poproszę. Znałem jeden przykład padniętego, czytaj dosłownie słowo padnięty.

Tak na gorąco - opinie dot. 14-54 na optyczne.pl Może trochę przesadziłem z tą awaryjnością, bo tam jest 1 taka opinia na wszystkich 28. Jednak, ktoś to podkreśłił jako wadę.

dog_master
12.04.09, 17:31
To poczytaj sobie opinie o innych szkłach, np. Tamrony czy Sigmy... Skoro 1 przypadek powoduje, że chcesz odebrać osobiście, to takiej Sigmy nigdy byś nie kupił ;)

Akurat w Olku możesz spokojnie kupować używki / przez sieć etc.

A o to,czy ktoś sprzedaje to szkło, zapytaj w dziale Giełda. :]

RadioErewan
12.04.09, 18:00
Kupowanie z drugiej ręki to zawsze loteria i chyba rodzaj sportu (dla obu stron transakcji). 14-54 to bardzo sprawne i trwałe szkło. 12-60 było na początku produkcji pechowe.
Wracając do kupowania z drugiej ręki, to hazard i tyle. Po 14-54 którego używam, nie poznał byś, że glebnęło z aparatem bardzo mocno kilka lat temu. Wpadłem do ostrogi rowu melioracyjnego, a aparat ze szkłem za mną. Wziął na pasku wieeeelki zamach zanim przygrzmocił w betonową ścianę. Nie widać tego po tubusie, nie widać tego na zdjęciach... Ale już nigdy nie będę pewny, że nie mogło by być lepiej.

Pozdrawiam

Waldbrum
12.04.09, 18:12
Polityka cenowa olympusa jest raczej znana... co miesiąc ceny są coraz wyższe, więc jak znajdziesz jakąś dobrą cenę ta raczej KUPUJ ! :)

epicure
12.04.09, 20:40
Polityka cenowa olympusa jest raczej znana... co miesiąc ceny są coraz wyższe, więc jak znajdziesz jakąś dobrą cenę ta raczej KUPUJ ! :)

To nie ma nic wspólnego z polityką cenową Olympusa. Tak jest ze sprzętem każdej marki z powodu słabej złotówki. Jeszcze kilka miesięcy temu ceny leciały w dół z dnia na dzień, kiedy dolar był po 2,5 zł. Szczęśliwy ten, kto się wtedy obkupił...

Waldbrum
12.04.09, 21:51
OK, właściwie to miałem na myśli to że ceny rosną i raczej nie ma co liczyć by było nagle taniej....

MichuP
13.04.09, 09:31
A ja jednak licze na jakiś ruch Olka w dół. Pamiętacie jak 1,5 roku temu spadły ceny lustrzanek? Z moich znajomych zainteresowanych fotografią wielu przesiadło się z kompaktów na lustrzanki poniżej 2 kPLN. Je zresztą też do nich dołączyłem i do Was :)

Do tego mamy umocnienie PLN/USD, jest wyraźny trend od lutego więc może za niedługo znowu zacznie się opłacać?

maryo
23.04.09, 11:57
własnie poszukuję niską cenę na 14-54, moze być nowy lub używany.
jako nowy znalazłem najtaniej za 1700. znacie lepsze oferty?

marecki
23.04.09, 13:36
Zaglądaj często na forum dział "sprzedam". Ostatnio było troszkę ofert bo co niektórzy pozbywali się sprzętu a ceny były całkiem do rzeczy.