Zobacz pełną wersję : Zakup ZD14-54...
Witajcie,
dojrzałem do zakupu szkła "klasyka" do korpusu E-510 :esystem:. Czy możecie polecić jakiś dobry (czyt. tani) sklep, może komis? Na Allegro ceny używek są przystępne (ok. 1200-1300PLN), z tym że jest b.mało tego sprzętu no i kupuje się troche kota w worku...
Byłbym skłonny podjechać do 200 km od Poznania.
No i jeszcze jest opcja poczekania na 14-54 II, podobno mają sie pokazać bardziej masowo w detalu za ok. 1-2 miesiące (informacja z jednej z dużych sieci handlowych). Polityka cenowa Olympusa niestety nieznana.
Pozdrawiam
MichuP
Wg mnie masz 2 opcje.
1.Kupić od kogoś na tym forum uzywany.Ja mam tylko pozytywne doświadczenia jesli chodzi o zakupy na forum.
2.jezeli masz kasę to poczekaj na nową wersję.
Uważam, że skapiec.pl twoim przyjacielem :)
Jak znajdziesz gdzieś okazję za 1300 to bierz, ceny idą w górę a wersję II w tej chwili już za mniej niż 2000 to nie kupisz.
Czemu mówisz o dojeździe? Wysyłka nie wchodzi w grę? Przy nowym obiektywie chyba nie trzeba macać wcześniej?
Myślę, że przy zakupie używki za ok. 1200 - 1300 a taka kwota wchodzi w grę, raczej trzeba sprawdzić sprzęt organoleptycznie. Stąd ten odbiór osobisty. Poza tym trochę słychać o awaryjności 14-54...to tak z opinii na różnych forach.
Może ktoś z Szanowych Klubowiczów chciałby odsprzedać swojego 14-54?
Poza tym trochę słychać o awaryjności 14-54...to tak z opinii na różnych forach.
link poproszę. Znałem jeden przykład padniętego, czytaj dosłownie słowo padnięty.
link poproszę. Znałem jeden przykład padniętego, czytaj dosłownie słowo padnięty.
Tak na gorąco - opinie dot. 14-54 na optyczne.pl Może trochę przesadziłem z tą awaryjnością, bo tam jest 1 taka opinia na wszystkich 28. Jednak, ktoś to podkreśłił jako wadę.
dog_master
12.04.09, 17:31
To poczytaj sobie opinie o innych szkłach, np. Tamrony czy Sigmy... Skoro 1 przypadek powoduje, że chcesz odebrać osobiście, to takiej Sigmy nigdy byś nie kupił ;)
Akurat w Olku możesz spokojnie kupować używki / przez sieć etc.
A o to,czy ktoś sprzedaje to szkło, zapytaj w dziale Giełda. :]
RadioErewan
12.04.09, 18:00
Kupowanie z drugiej ręki to zawsze loteria i chyba rodzaj sportu (dla obu stron transakcji). 14-54 to bardzo sprawne i trwałe szkło. 12-60 było na początku produkcji pechowe.
Wracając do kupowania z drugiej ręki, to hazard i tyle. Po 14-54 którego używam, nie poznał byś, że glebnęło z aparatem bardzo mocno kilka lat temu. Wpadłem do ostrogi rowu melioracyjnego, a aparat ze szkłem za mną. Wziął na pasku wieeeelki zamach zanim przygrzmocił w betonową ścianę. Nie widać tego po tubusie, nie widać tego na zdjęciach... Ale już nigdy nie będę pewny, że nie mogło by być lepiej.
Pozdrawiam
Polityka cenowa olympusa jest raczej znana... co miesiąc ceny są coraz wyższe, więc jak znajdziesz jakąś dobrą cenę ta raczej KUPUJ ! :)
Polityka cenowa olympusa jest raczej znana... co miesiąc ceny są coraz wyższe, więc jak znajdziesz jakąś dobrą cenę ta raczej KUPUJ ! :)
To nie ma nic wspólnego z polityką cenową Olympusa. Tak jest ze sprzętem każdej marki z powodu słabej złotówki. Jeszcze kilka miesięcy temu ceny leciały w dół z dnia na dzień, kiedy dolar był po 2,5 zł. Szczęśliwy ten, kto się wtedy obkupił...
OK, właściwie to miałem na myśli to że ceny rosną i raczej nie ma co liczyć by było nagle taniej....
A ja jednak licze na jakiś ruch Olka w dół. Pamiętacie jak 1,5 roku temu spadły ceny lustrzanek? Z moich znajomych zainteresowanych fotografią wielu przesiadło się z kompaktów na lustrzanki poniżej 2 kPLN. Je zresztą też do nich dołączyłem i do Was :)
Do tego mamy umocnienie PLN/USD, jest wyraźny trend od lutego więc może za niedługo znowu zacznie się opłacać?
własnie poszukuję niską cenę na 14-54, moze być nowy lub używany.
jako nowy znalazłem najtaniej za 1700. znacie lepsze oferty?
Zaglądaj często na forum dział "sprzedam". Ostatnio było troszkę ofert bo co niektórzy pozbywali się sprzętu a ceny były całkiem do rzeczy.