Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kolor czerwony w Olympus Studio a Camera Raw

droplet
8.04.09, 13:34
Witam,
nie podoba mi się kolor czerwony uzyskany bez kombinowania z Camera Raw z ORF-a z E-3. Z OS kolory wychodzą bardziej soczyste.

Camera RAW 5.0
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=14921.jpg

Olympus Studio 2.21
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=14922.jpg

Mam co prawda ustawione w aparacie Picture Mode na VIVID ale po przestawieniu na NATURAL obraz jest mniej nasycony ale dalej kolory dla mnie ładniejsze :-).

Czy jest jakiś prosty sposób aby uzyskać podobne kolory w CR co w OS, czy muszę bawić się suwakami?
Mnie by odpowiadał jakiś profil, który mógłbym sobie wgrywać do CR.

krzysiekz
8.04.09, 14:20
Tak, musisz sie 'bawic' suwakami. OS/OM maja wbudowany profil kolorow z olkow i dlatego na nich ladniej kolory wychodza, acr nie ma i trzeba sobie ustawic.

diveata
9.04.09, 11:51
No to już rozwiązał się mój problem, dlaczego kolory na zdjęciach wychodzą mi takie nijakie ;) Teraz będę wywoływać w Olympus Studio :)

Wieprz
9.04.09, 12:21
OIDP jakiś człowiek na forum dpreview trudni się procederem dorabiania olympusowych profili do ACR.
Można do niego napisać i przysyła swoje dzieła mailem. Chyba zbierały dobre opinie. Może ktoś spróbuje?

Syd Barrett
9.04.09, 19:12
hej!
wraz z camera raw 5.3 pobrałem CameraProfiles.exe (34mega). W szopie wyświetla mi ACR 4.5 podczas gdy z innych aparatów wyświetla inne wersje ACR. Interpretuję to jako m.in odpowiednie dobranie kolorów.
Nie używam OM, prawie zawsze Camera Raw. Z tych przykładowych, wyżej wymienionych w wątku zdjęć bardziej przemawia do mnie wersja z C. Raw. Ot kwestia gustu. Nie lubię ostrej czerwieni. A swoją drogą można raz skalibrować kolory w C. Raw i zapisać, żeby interpretował je jako domyślne. Problem może być jedynie wtedy, kiedy ktoś używa kilku aparatów - wtedy musi odpowiednio przestawiać ustawienia. No ale dla szukający problemów zawsze go znajdą. Tak już w życiu jest i już. pozdro

droplet
9.04.09, 20:35
faktycznie, po aktualizacji ACR do do 5.2 kolory z E-3 wydają się być lepsze.

EDIT: Wersji ACR 5.3 nie znalazłem. Dla ORF z E-3 wyświetla się Camera Raw 5.2 - Olympus E-3 w pasku tytułowym.

gibberpl
10.04.09, 09:07
Wole te z ACR. Sa bardziej stonowane, jak ktos chce soku z kolorow to jest magiczny pasek Saturation.