PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obowiązkowy osprzet do e-520?

sylwekpi
8.04.09, 12:36
Na początku witam wszystkich serdecznie. Za klika dni stanę się posiadaczem e-520, po wielu przemyśleniach i lekturze wielu testów (d60, a300, K-m, K200d, e-420) zdecydowałem się na Olympusa E-520 mimo jego kilku wad.
Jestem raczej początkujący (miałem parę kompaktów), mam zamiać fotografować wycieczki, rodzinkę, jakieś imprezy rodzinne itp. Kupię zestaw z 14-42 i 40-150. W czerwcu wyjeżdzam na wczasy do grecji, mam też ślub u bliskiej rodziny. Jaki osprzęt powinienem zakupić pod kątem szczególnie wyjazdu do grecji? jakieś filtry? jeśli tak to jakie? Prosze o porady. Prosze profesjonalistów aby nie proponowali mi obiektywów i lamp po kilka tysięcy bo na razie nie mam zamiaru w to za dużo inwestowac, chodzi mi raczej o drobiazgi takie które mimo niewysokiej ceny mogą być istotne i przydatne.

Peter1976
8.04.09, 12:45
Koniecznie polaryzacyjny a i szara połówka by nie zaszkodziła ;) a przede wszystkim pojemną kartę pamięci-Jest co focić :D

Pozdrawiam !!

Peter

P.S. W mojej galerii jest parę fotek z Krety przy użyciu polarka :)

Agulka
8.04.09, 12:59
Może jeszcze zapasowa bateria.

Magnesus
8.04.09, 13:10
Może jeszcze zapasowa bateria.

Ale czy to "obowiązkowe"? Akumulator z e-5x0 ciężko wypstrykać za jednym zamachem. Dodatkowa bateria przyda się na dłuższym wyjeździe, ale na krótki wystarczy podładować wcześniej tą oryginalną.

dreptak
8.04.09, 13:13
Oczywiście karta i dodatkowa bateria to priorytet.
Pomyśl jeszcze o statywie no pewnikiem jakaś torba by się też przydała . J

Ggrzesiek
8.04.09, 13:13
Ja polecę statyw. Dla mnie to absolutnie obowiązkowe akcesorium. Znaczenie może mieć fakt, ze posiadam korpus bez stabilizacji. Choć bez wątpienia stabilizacja statywu nie zastąpi (zdjęcia nocne, panoramy, łączenie ekspozycji czy rodzinny autoportret).
Jeśli wczasy to dodatkowe karty pamięci bardzo się przydadzą, i raczej markowych producentów.

Z resztą myślę, że własną opinię na temat dodatkowego osprzętu wyrobisz sobie po niedługim obcowaniu z nowym aparatem.

Agulka
8.04.09, 13:23
Jeszcze dodam, że mam na stałe nakręcony na obiektyw filtr uv, dla ochrony szkła.

latimer
8.04.09, 14:35
Polecam w takiej kolejności:

1. Karta pamięci - oczywiście CF.
2. Plecak lub torbę na cały zestaw (body + szkła).
3. Futerał na aparat z podpiętym szkłem - przydatny na wypady, w czasie których będziesz używał tylko jednego szkła.
4. Zapasowy akumulator.
5. Filtr polaryzacyjny.
6. Filtr połówkowy.
7. Statyw.
8. Pilot zdalnego sterowania.

droplet
8.04.09, 14:40
Statyw jest dla mnie bardzo dyskusyjny. Jak się wędruje samemu to pewnie ma się czas na zabawę z rozkładaniem ale w grupie to raczej jako substytut laski co mogłem na własne oczy zobaczyć na zlocie na Jurze ;-)

Mnie ciekawi, że nikt nie potrzebuje ani szmatki, pędzelka, czy gruszki do czyszczenia zapaskudzonego szkła.

Magnesus
8.04.09, 14:49
Wszystko jest dyskusyjne. Lepiej kupować co NAM jest potrzebne, a nie co zdaniem INNYCH jest obowiązkowe.

sylwekpi
8.04.09, 15:11
Wszystko jest dyskusyjne. Lepiej kupować co NAM jest potrzebne, a nie co zdaniem INNYCH jest obowiązkowe.

Zgadzam się z kolega. Zadając pytanie miałem na myśli głównie filtry, bo na tym się nie znam. Co do karty pamięci to ze jest potrzebna to "oczywista oczywistość" :wink:. Ale jaka karta? To już nie takie oczywiste. Myślę o Lexar 233x 4 lub 8GB. czy taka prędkość jest mi potrzebna i czy ją wykorzystam? Czy może wystarczy jakaś tańsza CFka ?

latimer
8.04.09, 15:21
Zgadzam się z kolega. Zadając pytanie miałem na myśli głównie filtry, bo na tym się nie znam. Co do karty pamięci to ze jest potrzebna to "oczywista oczywistość" :wink:. Ale jaka karta? To już nie takie oczywiste. Myślę o Lexar 233x 4 lub 8GB. czy taka prędkość jest mi potrzebna i czy ją wykorzystam? Czy może wystarczy jakaś tańsza CFka ?

Zamiast szybkiej karty lepiej kupić pojemniejszą, a zamiast jednej dużej dwie mniejsze - jak się jedna wysypie to nie tracisz wszystkich zdjęć.

Bo.
8.04.09, 15:26
czyli najlepiej mniej pojemne, ale szybsze :-P

latimer
8.04.09, 15:29
Statyw jest dla mnie bardzo dyskusyjny. Jak się wędruje samemu to pewnie ma się czas na zabawę z rozkładaniem ale w grupie to raczej jako substytut laski co mogłem na własne oczy zobaczyć na zlocie na Jurze ;-)

Ale kolega Sylwekpi jedzie na wczasy a nie na wycieczkę objazdową i statyw może się przydać, choćby podczas zdjęć nocnych.

Mnie ciekawi, że nikt nie potrzebuje ani szmatki, pędzelka, czy gruszki do czyszczenia zapaskudzonego szkła.

Ja nie posiadam żadnych szmatek, gruszek i pędzelków - wystarczy świeżo wyprany, bawełniany t-shirt i wilgotne powietrze wydobywające się z ust ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

czyli najlepiej mniej pojemne, ale szybsze :-P

Najlepiej i pojemne i szybkie :D

droplet
8.04.09, 16:52
Ja nie posiadam żadnych szmatek, gruszek i pędzelków - wystarczy świeżo wyprany, bawełniany t-shirt i wilgotne powietrze wydobywające się z ust

nie zawsze, kiedyś kapnęło mi coś z drzewa i dopiero płyn pomógł

Wieprz
8.04.09, 17:16
w temacie statywu - do takich zastosowań może coś supermini? Jakiś gorilla albo coś w tym rodzaju? W wielu sytuacjach może uratować okazję do zdjęcia.

latimer
8.04.09, 17:30
nie zawsze, kiedyś kapnęło mi coś z drzewa i dopiero płyn pomógł

No właśnie, płyn i ... t-shirt :D

Yegr
8.04.09, 18:38
Moje 3 grosze nt. możliwych rozwinięć E-520:

1. Jeśli wczasy będą w Grecji to sądzę, że statyw sobie można darować- chyba że coś bardzo małego i lekkiego. Po prostu będzie prawdopodobnie takie słońce, że praktycznie wszystko będzie można cykać z ręki- jak nie to zawsze można położyć aparat na kamieniu i tak robić zdjęcia, wymagające dłuższych czasów...

2. Z pewnością przyda się torba najwygodniejsza będzie mała trójkątna torba przypinana do paska do tego mały futerlik przypinany do pasana na drugi obiektyw (można też w kieszeni nosić!). Wtedy nic się nie majta tak jak w wypadku torby na ramię. Oczywiście jest więcej zachodu przy przypinaniu odpinaniu- ale coś za coś.

3. Filtry- wymienione już szare połówkowe i jakiś polaryzacyjny mogą się przydać. Wyżej stawiałbym filtry połówkowy, niż polaryzacyjny przy wyjeździe nad morze.

4. Dodatkowa bateria? Nawet lecą w none-stop live-view ze stabilizacją, czego przy słonecznej pogodzie raczej nie będziesz robił, zrobisz co najmniej 400 zdjęć.
To z górką wystarcza na dzień pstrykania- a po prostu co wieczór należy naładować baterię.
Zapasowa bateria przydaje się jak jedziesz w jakąś dzicz i wiesz, że na przykład przez 3 dni nie będziesz w stanie doładować.

5. Karta do Aparatu, oczywiście CF a nie xD;
jeśli bierzesz ze sobą komputer to 4GB wystarczą- jest to wielkość którą jak zapełnisz jpegami najwyższej jakości to bateria będzie prawdopodobnie zbliżała się do rozładowania. 8GB wystarczy, żeby robiąc zdjęcia w RAWach (a warto IMHO), wyładować baterię zanim zapełnisz kartę.
Jeśli nie planujesz robić długich serii zdjęć, to nie musi być to jakaś szczególnie szybka karta, Extreme II lub III spokojnie powinna wystarczyć.
2 karty zamiast jednej to z pewnością bardziej bezpieczne rozwiązanie.

Ja zaczynając od początku dobierałbym dodatki, w tej kolejności od najważniejszych, a na początek i tak nie potrzebujesz wyszystkiego;
1. 1 Karta
2. Futerał na aparat z obiektywem przypinany do paska, w te większe da się nawet dwa obiektywy wcisnąć.
3. Szmatka jak do okularów (cóż to właśnie swojej od okularów używam)
4. Filtr połówkowy (może być typu cokin)
5. 2 Karta
6. Futerał na 2 obiektyw
7. Filtr polaryzacyjny
8. 2 bateria
9. Statyw

latimer
8.04.09, 19:04
4. Dodatkowa bateria? Nawet lecą w none-stop live-view ze stabilizacją, czego przy słonecznej pogodzie raczej nie będziesz robił, zrobisz co najmniej 400 zdjęć.
To z górką wystarcza na dzień pstrykania- a po prostu co wieczór należy naładować baterię.
Zapasowa bateria przydaje się jak jedziesz w jakąś dzicz i wiesz, że na przykład przez 3 dni nie będziesz w stanie doładować.

Dużo zależy od charakteru pobytu - wystarczy całodniowa wycieczka (Ateny, Meteory, Santorini itp.), po niej całonocna imprezka i... można nie mieć czasu, siły albo świadomości aby naładować baterię.

k@czy
8.04.09, 19:11
xD bym tak na wstepie nie odrzucal.
niech podniesie reke ten, ktory nigdy nie zapomnial wziac karty....
mam jako zapas i juz nie raz mi zycie uratowala. poza tym mozna w razie czego jakiemus sluzbiscie oddac mala pusta xD zamiast pelnej CF :)
bez filtra i futeralu zrobisz zdjecie. bez karty moze byc trudniej... ;)

rocco
8.04.09, 19:16
Słusznie.
Mimo iż zapisywałem domyslnie zawsze na CF to xD kilka razy się przydała.
Fajnie jest mieć taką rezerwę, wkłada się w slot na stałe i nigdy nie wiadomo, kiedy okaże się, że to był jednak właściwy pomysł ;)

epicure
8.04.09, 19:18
niech podniesie reke ten, ktory nigdy nie zapomnial wziac karty....

Ok, podnoszę rękę :)

k@czy
8.04.09, 19:24
Ok, podnoszę rękę :)

zboczeniec....
;)

droplet
8.04.09, 19:26
z kartą xD można robić panoramy

epicure
8.04.09, 19:28
Panoramy można robić zawsze, bez względu na kartę :)

dobas
8.04.09, 19:29
zapasową baterię bym dokupił
nie oryginał ale zamiennik. Jak Cie przyciśnie bo spotkasz na przykład jakąś fajną greczynkę i nie naładujesz wieczorem baterii to zawsze będziesz mieć zapas.

jak by sie okazało że prądu zeszło dużo. jedną ładujesz drugą włożysz w aparat

i XD tak jak pisze Kaczy. już miałem raz CF na biurku :) wtedy xd w aparacie rauje sytuację.

nie wiem na ile jesteś obeznany z fotografią ? bo może jako niezbędny dodatek jakąś dobrą książkę o fotografii ;)

droplet
8.04.09, 19:38
Panoramy można robić zawsze, bez względu na kartę :)

chodzi o robienie zdjęć w trybie programu Panoramy. Da się tylko z kartą xD. Są tacy, którym to bardziej odpowiada niż składanie zdjęć na kompie.

Kaz de Wro
8.04.09, 19:45
Była mowa o staytwie, poleciłbym jak najbardziej. Wystarczy składany, teleskopowy + pilot lub wężyk spustowy. W ciepłym klimacie , wieczorne lub nocne fotki zabytków, tętniąca życiem ulica itp. zawsze są niezłą pamiątką.

Ania_
8.04.09, 19:48
Nie używam zapasowej baterii, nigdy nie miałam, ale czasami bywało na granicy wyczerpania. :wink:
Karta nr 2? Zależy ILE fotografujesz. Ja się mieszczę na jednodniowym wyjeździe w 4GB spokojnie, ale pewnie lepiej mieć niż nie mieć. ;) Ja nie mam, bo na dłuższe wyprawy zgrywam foty na laptopa.
Statyw - tak. I nie chodzi o zdjęcia na długim czasie, co na to, aby na zdjęciach byli wszyscy, co przy fotkach rodzinnych się przydaje, a eliminuje konieczność szukania ławki, murka itp. do postawienia. ;)
Filtry - zdecydowanie tak. Szara połówka + polar przydadzą się zwłaszcza latem.
Dobra torba lub plecak. Ja ostatnio preferuję ten drugi, zdecydowanie wygodniejszy.

Bo.
8.04.09, 20:02
futerał do paska ? na wakacje - nie. Jak z czymś takim siadać w knajpie ? na plaży ? itp. itd. a gdzie portfel, dokumenty, klucze, filtry ? ... te do ciała :-0 i inne duperele ? nosić kilka futerałów, toreb plus trend/zik/owy plecaczek ? jeszcze raz nie. Zdecydowanie najlepszy plecak lub torba ... dopasowana do potrzeb, uniwersalna. Bez logo nawet 4/3 można wakacje przeżyć ;-).

latimer
8.04.09, 22:03
xD bym tak na wstepie nie odrzucal.
niech podniesie reke ten, ktory nigdy nie zapomnial wziac karty....)

I ja podnoszę :D

Jako rezerwę mam 4GB CF schowaną w kieszonce w plecaku.

A za cenę 2GB karty xd można mieć 8GB CF.

Morlok
8.04.09, 22:52
Bateria to jest fajna sprawa. Jak masz jedną, to Ci padnie tylko wtedy gdy masz szansę na foty życia.
Motopod też jest pożyteczny, choć niedoceniany.
A, bym zapomniał filtry połówkowe i polaki. Kanieszno. :)
Pozdr.

k@czy
9.04.09, 03:53
I ja podnoszę :D

Jako rezerwę mam 4GB CF schowaną w kieszonce w plecaku.

A za cenę 2GB karty xd można mieć 8GB CF.
jak zaczniesz chodzic w miejsca, gdzie nie wpuszczaja/nie da sie wejsc z plecakiem (np rower, koncert), to zrozumiesz o czym mowie.
poza tym za cene jednego plecaka mozna miec ze 6 kart pewnie... ;)

sam13
9.04.09, 07:54
Kiedyś byłem w Słowackim Raju. Miejsce przednie, zdjecia robiłem i robiłem do momentu aż kartę szlag nie trafił i drugą połowę wycieczki już spacerowałem choc w nienajlepszym humorze. Teram zawsze mam dwie i Tobie też polecam. Jedziesz na wycieczke nie 10 km od siebie wiec raczej powtórkowy wypad nie bedzie wchodził w grę.

Co do baterii zdania są podzielone - ja uważam że jest niezbedna - wyrąbiesz sie po całym dniu, nie będzie prądu itd. Później pożałujesz że nie masz drugiej. Tak jak pisałem to wyjazd dość odległy wiec warto pamiętać o takich detalach a bateria zamiennik to nie majątek.

Filtry - mam tylko polara ale ostatnio dojrzałem sens połówki przy ostrym świetle na zlocie w Jurze. W końcu niebo było niebieskie :)

Statyw to fajna rzecz - warto mieć na uwadze jak nie chcesz się prosić czy rozglądać za kamieniem, ławką, śmietnikiem itp.

I na koniec torba/plecak. Jak idę na imprezę czy gdzieś blisko (na godzine czy dwie) to biorę torbę na ramie ale jak juz gdzieś wyjeżdzam, gdzie będzie trochę łążenia i to w różnym terenie to tylko plecak.

latimer
9.04.09, 08:03
jak zaczniesz chodzic w miejsca, gdzie nie wpuszczaja/nie da sie wejsc z plecakiem (np rower, koncert), to zrozumiesz o czym mowie.

Wydaje mi się, że na rower to tylko plecak.

poza tym za cene jednego plecaka mozna miec ze 6 kart pewnie... ;)

Albo za cenę jednej karty - 6 plecaków :D
Wszystko zależy od tego jaka karta i jaki plecak.
Poza tym, plecak i tak trza mieć.