Zobacz pełną wersję : E-520 - niedoświetlone zdjęcia z lampą - czy to normalne ?
Witam :)
Jestem świeżym użytkownikiem E-520 (i Olympusa w ogóle) i mam pytanie dotyczące zdjęć z użyciem wbudowanej lampy w pomieszczeniach.
Wszystkie zdjęcia wykonane na standardowych, fabrycznych ustawieniach wychodzą niedoświetlone. Problem dotyczy wszystkich programów (PASM), zarówno na szerokim kącie jak i tele, próbowałem też z pomiarem ESP i centralnie ważonym, aparat i obiektyw ma najnowszy firmware.
Przykładowe zdjęcie poniżej (ostrość ustawiona na "16", zachowany EXIF).
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://strony.aster.pl/jukonek/flash.JPG)
We wszystkich przypadkach wymagana jest korekta siły błysku około + 1EV żeby zdjęcie było prawidłowo naświetlone.
Czy to kwalifikuje się do serwisu czy też jest to standardowa przypadłość tego modelu :?:
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź...
Pomiar światła działa tak, że uśrednia cały kadr i ustawia tak ekspozycje, żeby bylo ileś tam procentowa szarość.
W zwiazku z powyższym jak fotografujesz białą ścianę to wyjdzie ona za ciemna. Jak fotografujesz czarną ścianę to wyjdzie ona za jasna.
Dodatkowo przy fotografowaniu z lampą budowaną lub zewnętrzną z palnikiem kierowanym na wprost moze zajść niedoświetlenie jak sie fotografuje prostopadle do płaskich powierzchni. Wynika to z tego, że gładkie światło z lampy błyskowej odbija się od prostopadłych (do osi obiektywu) obiektów i z dość słabym tłumieniem wraca do aparatu - to sprawia że aparat zmniejsza moc błysku aby uniknąć efektu fotografowania z blyskiem lustra na wprost.
Odpowiadając na twoje pytanie: to nie kwalifikuje się do reklamacji. Trzeba wiedzieć kiedy wprowadzać jakie korekty.
To ja się podepnę do tematu. Jakie parametry modyfikować używając wbudowanej lampy w pomieszczeniach by coś takiego nie miało miejsca? W przypadku używania zewnętrznej lampy skierowanej w górę nie ma tego problemu, wszystko ładnie się naświetla. Również w przypadku małpki którą posiadam, gdzie przecież lama "daje na wprost" też nie ma tego problemu.
Misiaczek51
3.04.09, 15:25
Można teoretyzować o średniej szarosci na którą jest korygowany światłomierz aparatu itd. Tak czy owak ja również w praktyce muszę naświetlać z lampą o 0,7 do 1 EV obficiej. Przy użyciu zewnętrznego Metza jest praktycznie tak samo. Myślę że tak sobie programiści wymyślili i nie wiem dlaczego. I - za chwilę sprowadzę gromy na swoją siwą głowę - Nikon D90 i Pentax 200d nie mają tych problemów co mogłem osobiście sprawdzić ( a na pewno nie w takim zakresie jak mój E-510).
A więc jedyna rada to wyczuć Olego i na stałe ustawić poprawkę w lampie. Dyskusji na ten temat było chyba sporo na tym forum.
Stała poprawka się nie sprawdzi.
E510 rzeczywiście ma problemy ekspozycją w stronę niedoświetlenia. Miałem go 2 tygodnie jak mój E520 był w serwisie. W e520 problemu nie mam w ogóle, może to wynika z moich nawyków przy robieniu zdjęć tzn odpowiedniego ustawiania palnika.
Witam :)
Jestem świeżym użytkownikiem E-520 (i Olympusa w ogóle) i mam pytanie dotyczące zdjęć z użyciem wbudowanej lampy w pomieszczeniach.
Wszystkie zdjęcia wykonane na standardowych, fabrycznych ustawieniach wychodzą niedoświetlone. Problem dotyczy wszystkich programów (PASM), zarówno na szerokim kącie jak i tele, próbowałem też z pomiarem ESP i centralnie ważonym, aparat i obiektyw ma najnowszy firmware.
Przykładowe zdjęcie poniżej (ostrość ustawiona na "16", zachowany EXIF).
źródło (http://strony.aster.pl/jukonek/flash.JPG)
We wszystkich przypadkach wymagana jest korekta siły błysku około + 1EV żeby zdjęcie było prawidłowo naświetlone.
Czy to kwalifikuje się do serwisu czy też jest to standardowa przypadłość tego modelu :?:
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź...
.... a może masz załączona funkcję w aparacie sterowania bezprzewodowego lampami ?
Ja odnoszę wrażenie, że on zachowuje się tak jakby za wszelką cenę przy użyciu lampy na wprost nie chciał dopuścić do powstania przepałów, przez co tak mocno nie doświetla zdjęcie, by najjaśniejszy punkt nie był przepalony. Po prostu coś w rodzaju "przepałom mówimy nie", bez względu na to, że reszta będzie czarna.
To zdjęcie zostało zrobione pod pewnym kątem względem ściany, zresztą problem występuje również przy innych kompozycjach i na wszystkich histogram jest po lewej stronie i ucięty w połowie.
Dodam też w innych aparatach (Canon 450D, Fuji S6500, Fuji F30) problemu nie ma.
To zdjęcie zostało zrobione pod pewnym kątem względem ściany, zresztą problem występuje również przy innych kompozycjach i na wszystkich histogram jest po lewej stronie i ucięty w połowie.
Dodam też w innych aparatach (Canon 450D, Fuji S6500, Fuji F30) problemu nie ma.
.... miałem podobny efekt w E-3 :-x
Wszsytkie fotki niedoswietlone. Wczesniej testowałem bezprzewodowe sterowanie lampami i nie wyłaczyłem tej funkcji. To była przyczyna.
.... a może masz załączona funkcję w aparacie sterowania bezprzewodowego lampami ?
Jeśli chodzi o RC MODE to funkcja jest wyłączona.
pisząc o użyciu lampy na wprost miałem na myśli o kierowaniu lampy prosto przed aparat, równolegle do obiektywny, a nie pod kątem do niego
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
.... miałem podobny efekt w E-3 :-x
Wszsytkie fotki niedoswietlone. Wczesniej testowałem bezprzewodowe sterowanie lampami i nie wyłaczyłem tej funkcji. To była przyczyna.
ale w e-510 nie ma takiego sterowanie, a problem jest :(
pisząc o użyciu lampy na wprost miałem na myśli o kierowaniu lampy prosto przed aparat, równolegle do obiektywny, a nie pod kątem do niego
ale w e-510 nie ma takiego sterowanie, a problem jest :(
.... ale temat dotyczy E-520 a tam jest ;)
Jeśli chodzi o RC MODE to funkcja jest wyłączona.
to się pddaję :(
.... ale temat dotyczy E-520 a tam jest ;)
to się pddaję :(
wiem i zastanawiam się jaka jest w takim układzie przyczyna w przypadku 510
wiem i zastanawiam się jaka jest w takim układzie przyczyna w przypadku 510
A jakie masz firmware?
Pierwsze 510/410 miały taki problem było o tym na forum
Mi zmiana softu pomogła.
Miałem E 510 i miałem podobny problem,także w swietle dziennym.Radziłem sobie w prosty sposób:wprowadzałem korektę.
M.in. z tego powodu zmieniłem system.Teraz tego "problemu" nie mam!
Zrobiłem jeszcze jeden test i poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wygląda na to, że przy użyciu lampy aparat mierzy światło w jakiś tam sposób i zmiany sposobu pomiaru nie mają na niego wpływu.
Poniżej 2 zdjęcia zrobione z pomiarem punktowym:
1. zdjęcie zrobione bez lampy (według mnie prawidłowo naświetlony obiekt jak na pomiar punktowy, czyli jasne tło prześwietlone)
źródło (http://strony.aster.pl/jukonek/d_no_flash.JPG)
2. zdjęcie zrobione z lampą (powinno wyglądać podobnie do 1. a obiekt jest niedoświetlony i według mnie tło też lekko za ciemne)
źródło (http://strony.aster.pl/jukonek/d_flash.JPG)
Co ciekawe, drugie zdjęcie wygląda mniej więcej tak samo niezależnie od sposobu pomiaru światła (ESP, centralnie ważony czy punktowy).
Miałem E 510 i miałem podobny problem,także w swietle dziennym.Radziłem sobie w prosty sposób:wprowadzałem korektę.
M.in. z tego powodu zmieniłem system.Teraz tego "problemu" nie mam!
Moja zabawa z E-520 dopiero się zaczęła, ale też już zauważyłem że nawet w słabym świetle dziennym (w cieniu) aparat nie doświetla o jakieś 0,3EV. Natomiast w pomieszczeniach robi to notorycznie o 0,7EV :???:
Wprowadzenie korekty na stałe oczywiście jest jakimś rozwiązaniem, aczkolwiek jest to trochę irytujące że nowa, dobrej klasy amatorska lustrzanka radzi sobie ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi gorzej niż konkurencja (Canon D450) a nawet gorzej niż niejeden kompakt (Fuji S6500, F30) :|
Czytałem na tym forum o podobnych problemach w E-510 i E-410 jeszcze przed zakupem, ale miałem nadzieję że w E-520 ich nie będzie...
No cóż, wygląda na to że ten typ tak ma i pozostaje mi się z tym pogodzić (i chyba tak zrobię bo poza opisanymi problemami Olek przypadł mi do gustu) albo również wybrać inny system (mam 10 dni na zwrot od zakupu).
Ale poczekam jeszcze na odpowiedź serwisu i wypowiedzi innych użytkowników... :esystem:
Specjanie wziąłem słowo problem w cydzysłów bo nie jest to poważny problem:-) Poczekaj na porady innych bardziej doświadczonych forumowiczów.
Ja foce kolo 2 razy w tygodniu po 100 fotek w pomieszczeniach i drugą stowe na dworze przy różnej pogodzie (E520) i problemów takich nie mam. Przez 2 tygodnie używalem 510tke i problemy takie byly, ale e520 pod tym względem chodzi bez zarzutu.
Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu: "W informacjach Exif nie widzę żadnych niewłaściwych ustawień. Zdjęcia są niedoświetlone. Proponuję wysłać aparat do serwisu do sprawdzenia."
Czy ktoś ma doświadczenia, ile może potrwać taka procedura sprawdzania aparatu, bo chciałbym zabrać mojego Olka na długi weekend majowy i nie wiem czy się wyrobię ?
+/- dwa tygodnie. Na weekend majowy może nie wrócić.
Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu: "W informacjach Exif nie widzę żadnych niewłaściwych ustawień. Zdjęcia są niedoświetlone. Proponuję wysłać aparat do serwisu do sprawdzenia."
Czy ktoś ma doświadczenia, ile może potrwać taka procedura sprawdzania aparatu, bo chciałbym zabrać mojego Olka na długi weekend majowy i nie wiem czy się wyrobię ?
Jest prawdopodobne, że nie dostaniesz aparatu z serwisu przed weekendem majowym ( ok 2 tyg ). Dzwoniąc, pisząc do serwisu można się umówić na zamiennik jeśli go mają.
Tak ogólnie po moich doświadczeniach lepiej nie liczyć, że po wizycie w serwisie będzie od razu wszystko OK, czasami zdarza im się coś zepsuć. Warto zostawić sobie pewien zapas czasu przed ważnym wydarzeniem.
Jest prawdopodobne, że nie dostaniesz aparatu z serwisu przed weekendem majowym ( ok 2 tyg ).
Tak, tym bardziej, że zmieniali system operacyjny w centrum serwisowym i czas oczekiwania na naprawę może się przedłużyć o czym jest info na stronie OP (http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm)
jukoenk
Ponieważ kupiłem razem z e-520 lampę zewnętrzną do tej pory nie miałem problemów z oświetleniem. Po Twoim poście postanowiłem sprawdzić to o czym pisałeś. Mój e-520 zachowuje się dokładnie tak jak opisałeś i nie sądzę, żeby to była jakaś wada aparatu. Możesz spokojnie zabrać aparat na majówkę, bo na 99% jest sprawny. Trzeba niestety zrobić na stałe +1EV na lampie wbudowanej i włączyć sumowanie korekty lampy i korekty ekspozycji (bo inaczej korekta ekspozycji nie działa przy robieniu fotki z lampą wbudowaną. Można dać korektę ekspozycji+5EV a kadr wyjdzie tak samo naświetlony jak przy 0EV). Przy takich ustawieniach histogram przesuwa się prawie do prawej strony (oczywiście bez przesady). Jak dozbierasz choćby do Tumaxa, Twoje problemy znikną, a i fotki zyskają.
Mam to samo z Oly E-500 tak przy wbudowanej jak i zewnętrznej Metz 48.
Robiąc zdjęcie w pomieszczeniach musze dawać np ISO 250 i korygować błysk o jakieś 0,7 lub 1 EV na wprost i np 1.3-1,7 EV gdy walę w sufit tylko w zasadzie po co kupuje się lampę błyskową za 700 zł która ma własny czujnik światła i aparat skoro automatyka działa nie prawidłowo ? przy takim działaniu muszę ręcznie korygowac większość zdjęć RAW z aparatu, nie nadaje się taki system do szybkich zdjęć sytuacyjnych..