Zobacz pełną wersję : E-1 + Filtr IR Hoya
Witam !
Od kiedy znów słonce zawitało na nasze polskie ziemie postanowiłem nauczyć sie fotografii IR, w tym celu pożyczyłem od kolegi filtr HOYA R72 po przerobieniu srednicy filtra umieściłem go na kitowym obiektywie od mojego E-1 tj. 14-45, f-3,5.
Porobiłem trochę zdjęć w jpg :
Iso 100
WB (wszystkie możliwości)
Czas 1 sek
f 3,5
wszystkie wychodzą w odcieniach czerwieni, niektóre wychodzą prawie fioletowe ale po wrzuceniu tego na photoshopa i po zabawie z miksowaniem kanałów ( w kolorze nie w monochromatic) fotki wychodzą strasznie zaszumione a drzewa i trawa nie wychodzi biała...
Czy powodzenie w robieniu zdjec IR zalezy od pory ? (wszystkie zdjecia robilem godzine przed zachodem slonca)
Czy strzelanie fotek w RAWach ma sens ?
W tym temacie jestem poczatkujacy...
E-1 kupiony od Hrabiego M jeszcze ma filtr IR, ale szyba 18 x 23 już się przycina;
filtry to Hoya 720 nm, PZO 810 nm i heliopan 1000 nm, chcę kupić międzymordzie Oly-obiektywy N i użyć mir'a 25 mm/2,0
E-1 kupiony od Hrabiego M jeszcze ma filtr IR, ale szyba 18 x 23 już się przycina;
filtry to Hoya 720 nm, PZO 810 nm i heliopan 1000 nm, chcę kupić międzymordzie Oly-obiektywy N i użyć mir'a 25 mm/2,0
kompletnie nie mam pojecia o czym piszesz kolego...
moze jakies sprostowanie ?
piszę o przystosowaniu E-1 do IR:
a) zastąpienie filtru IR-cut zwykłym szkłem
b) użycie obiektywu szklanego, bez powłok, z MF - skorygowanego na IR, sprawdzonego już z D-70:
http://fotogalerie.pl/fotka/2631861144776346425,deltaphots,Wiosna%20idzie!.htm
http://fotogalerie.pl/fotka/2631861144776949478,deltaphots,wyssane.htm
c) różne bandbassy filtrów w celu porównania efektów
a) czyli mam robic foty IR bez filtra IR ? i zamiast tego robic fotki przez szybke ?!
b) mama pare obiektywow szklanych np. Auto revuenon 55mm 1.4 (z MF czyli z manual focusem?) i co to znaczy skorygowany na IR ?
c) co to sa badbassy filtrow ?!?
czyli mam robic foty IR bez filtra IR ? i zamiast tego robic fotki przez szybke ?!
na matrycy jest taka zielona szybka która odcina IR, zamienia się ją na zwykłe szkło 18 x 23 x 3 mm, z fazą 1 mm. Dla mnie robi to nasz szlifierz mikroskopowy.
b) mama pare obiektywow szklanych np. Auto revuenon 55mm 1.4 (z MF czyli z manual focusem?) szkło organiczne znacznie bardziej tłumi IR niż krzemionkowe, stąd lepiej używać szklanych
i co to znaczy skorygowany na IR ? taka kropka na skali odległości - jest inna odległość ogniskowania dla widzialnego oraz IR
c) co to sa badbassy filtrow ?!? progi które odcinają np 720, 810 etc...
więcej na:
www.imagone.de
www.edmund-optics.com
a) czyli mam robic foty IR bez filtra IR ? i zamiast tego robic fotki przez szybke ?!
b) mama pare obiektywow szklanych np. Auto revuenon 55mm 1.4 (z MF czyli z manual focusem?) i co to znaczy skorygowany na IR ?
c) co to sa badbassy filtrow ?!?
icelander dobrze napisał, ale użył skrótu myślowego.
Chodziło o usuniecie filtra IR z wnętrza aparatu (nie o filtr IR który nakręca się na obiektyw). Zamiast niego wstawia sie odpowiedniej grubości przycięta szklana płytkę.
Natomiast o justowaniu obiektywów nie miałem pojęcia - jak widać forum jest skarbnica wiedzy ;)
Syd Barrett
3.04.09, 12:35
Po raz kolejny czytam o fotografii IR, nie wiedziałem, że odległości ostrzenia są inne!! (jak sprawdzić jakie?)
Bardzo bym prosił o wstawienie zdjęcia bez obróbki. Wszystko, na co natknąłem się w necie zawsze miało dopiskę w stylu "niewielka ingerencja" itp.
pozdro
bo nie trzeba tylko czytać- trzeba robić!
bo nie trzeba tylko czytać- trzeba robić!
jak sie nie wie jak robic to z robienia nic nie wyjdzie dlatego warto czasem sie przygotowac czytajac nie ?
a wlasnie... czy pora dnia ma znaczenie w fotografii IR ?
jaki balans bieli ustawiac aby otrzymac najlepsze efekty (gdzies przeczytalem ze najlepiej na swiatlo zarowe)
mam dostep do aparatow : nikon d200 i canon 40d ktory "fabrycznie" lepiej nadaje sie zdjec tego typu ?