PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia czarno białe w C-560

pucipuci666
30.03.09, 23:19
Witam
Otrzymalem ostatnio aparat Olympus C-560 ... wielokrotnie przebijalem sie przez instrukcje obslugi ale nie znalazlem funkcji robienia zdjeci czarno bialcyh.czy w tym aparacie wogole jest taka mozliwosc?jesli nie to czy mozna ja jakos uzyskac np. zmieniajac soft?
pozdro

epicure
30.03.09, 23:45
Każda przeglądarka do zdjęć zmieni Ci je na czarno-białe. Nie ma sensu kombinować w inny sposób.

dobas
31.03.09, 01:08
pobierz na przykład darmową picassę (http://picasa.google.pl/) i pozmieniaj sobie zdjęcia w komputzerze

Nie ma sensu robić zdjęć CZ B w aparacie bo

1) duzo lepiej zmiane wykona komputer
2) kolorowe da się łatwo poczarnobielić a czarnobiałe nie da się pokolorowić :)

tyle prywatnie, zaś służbowo :

Nadawaj proszę tytuły postom tak aby coś mówiły i były przyjazne dla uzytkowników i wyszukiwarek.

no i witamy na Forum :)

pozdrawiam

pucipuci666
31.03.09, 18:34
Wybaczcie moje zachowanie ale naprawde nie wiem co mam zrobic... ten aparat nie ma nawet serii zdjec i wogole wydaje mi sie jakis dziwny... moze mi ktos dokladnie okreslic jakie ma funkcje?

RadioErewan
31.03.09, 18:41
Dodatkową funkcją tego aparatu, oprócz robienia zdjęć, jest cena poniżej 400 złotych.
Dodam jeszcze, że program Olympus Master pozwoli Ci zrobic między innymi czarno-białe wersje zdjęć zarejestrowanych przez c-560.
Program dostałeś zapewne razem z aparatem.

Pozdrawiam

J.Graph
31.03.09, 18:43
łosiem znaków...

Dane ogólne
Rozdzielczość 8 mln pikseli
Zbliżenie optyczne 5 x
Ogniskowa (dla 35 mm) 36 - 180 mm
Zbliżenie cyfrowe 4 x
Stabilizator obrazu tak
Nagrywanie filmów z dźwiękiem
Ręczne ustawienie ekspozycji nie
Preselekcja czasu TV nie
Preselekcja przysłony AV nie
Wielkość ekranu LCD brak danych
Menu w języku polskim tak
Zapis na kartach pamięci xD
Wielkość wbudowanej pamięci 48 MB
Funkcje dodatkowe technologia rozpoznawania twarzy
Zasilanie akumulator litowo-jonowy
Kolor obudowy srebrny
Zasilanie na wyposażeniu akumulator litowo-jonowy LI-42B

czapka
2.04.09, 10:20
ten aparat nie ma typowego trybu b&w czy sepia czy innych. możesz przerobić zdjęcie w aparacie wchodząc do menu/edycja i tam wybrać odpowiednią opcję a aparat zapisze przerobione zdjęcie jako nowe (czyli pozostanie ci kolorowy oryginał).

Osobiście od kąd zobaczyłem tutorial S.Kelby'ego dot. przeróbek na B&W polecam ręczną zabawe w Camera Raw czy Photoshopie bo wtedy efekty są najładniejsze (czytaj: nie wyblakłe, szczegółowe i kontrastowe, etc)

pozdro