PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie złożone z innych zdjęć.

diveata
26.03.09, 20:22
Czy jest może jakiś tool to robienia takich zdjeć jak to w załączniku?

Agulka
26.03.09, 20:38
Jeśli można to podepnę się pod to pytanie, bo również byłabym takim tutorialem zainteresowana.
Widziałam tylko na allegro aukcje, gdzie oferowano wykonanie takiej mozaiki. Nie były to chyba aukcje od jednego sprzedawcy, także kilka osób zna przepis na takie fotki, ale ciekawe czy dużym nakładem pracy je się wykonuje no i czy nie wymagają jakichś specjalnych programów.

dzemski
26.03.09, 20:40
proszę oto zestawienie takiego oprogramowania:
http://www.aolej.com/mosaic/compare.htm

używałem AndreaMosaic program 3.13, nawet fajnie się w tym robi :)

znając nazwę szukamy w necie do zassania ;)

rocco
27.03.09, 00:04
Świetny jest program Mazaika: http://mazaika.tripod.com/ ale niestety płatny.
Próbki możliwości: http://mazaika.tripod.com/gallery.html

Bawiłem się nim trochę ale wtedy wybrałem zbyt mały format miniaturek do składania: https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=284756&postcount=830
Mam zamiar jeszcze pobróbować :)

diveata
27.03.09, 00:25
A tam trzeba wgrać własne biblioteki zdjęć? Nie ma takich programów z wbudowanymi bibliotekami?

rocco
27.03.09, 00:30
Do Mazaiki możesz sobie załadowac parę baz: http://mazaika.tripod.com/postcard01.html
Większość to pocztówki ale czy masz tak mało własnych fotek na dysku?

RadioErewan
27.03.09, 00:33
Nie spotkałem takiego z biblioteką gotową. Darmowy jest Tyler i działa całkiem sprawnie.

Pozdrawiam

diveata
27.03.09, 00:35
Nie no bałam się, że będę musiała komponować bibliotekę fotka po fotce :P Ale okazało się, że program sam zczytał wszystkie zdjęcia z dysku.. A jest ich nie mało :D

Zaraz będzie pierwsza próba! :D

rocco
27.03.09, 00:41
Nie no bałam się, że będę musiała komponować bibliotekę fotka po fotce :P Ale okazało się, że program sam zczytał wszystkie zdjęcia z dysku.. A jest ich nie mało :D

Zaraz będzie pierwsza próba! :D
Tak jest, robi to automatycznie.
Zajrzyj sobie do opcji i ustaw odpowiadającą Ci wielkość "cegiełek".
Warto popróbowac kilka razy. No i ilośc fotek po której program może się powtórzyć czyli użyć ponownie tej samej fotki.

diveata
27.03.09, 00:46
Ale wypas! Super zabawa :) I jakie to proste! Nie mogę uwierzyć, że ktoś brał za to kase na allegro!

Przerabiałam swój portret, wyszło super, poza tym, że oczy się trochę rozjechały, chyba muszę powiększyć bazę obrazków (trzeba będzie sięgnąć do starych zasobów). Ale w ogóle super sprawa przerobić swoje zdjęcie na kilkaset innych zdjęć które się zrobiło :)

Jutro będę walczyć dalej, a narazie idę się uczyć do kolosa (jak zwykle zadziałało prawo, ze człowiek ma najwięcej pomysłów jak ma się uczyć na kolosa :P). Dzięki wszystkim za pomoc!

Dobranoc :)

kateb
27.03.09, 10:28
Ale wypas! Super zabawa :) I jakie to proste! Nie mogę uwierzyć, że ktoś brał za to kase na allegro!

Przerabiałam swój portret, wyszło super, poza tym, że oczy się trochę rozjechały, chyba muszę powiększyć bazę obrazków (trzeba będzie sięgnąć do starych zasobów). Ale w ogóle super sprawa przerobić swoje zdjęcie na kilkaset innych zdjęć które się zrobiło :)

Jutro będę walczyć dalej, a narazie idę się uczyć do kolosa (jak zwykle zadziałało prawo, ze człowiek ma najwięcej pomysłów jak ma się uczyć na kolosa :P). Dzięki wszystkim za pomoc!

Dobranoc :)
tak.. .przed egzaminem dom posprzątany, półki przykręcone, stare gry zainstalowane i jeszcze mozaiki ze zdjęć zrobione ;D

Musze się zapisać na jakiś egzamin, to może uda mi się posortować zdjęcia z ostatniego półrocza.

MeWash
28.03.09, 00:29
Przerabiałam swój portret, wyszło super, poza tym, że oczy się trochę rozjechały, chyba muszę powiększyć bazę obrazków (trzeba będzie sięgnąć do starych zasobów). Ale w ogóle super sprawa przerobić swoje zdjęcie na kilkaset innych zdjęć które się zrobiło
Ale pokażesz jak już zacznie wychodzić?

diveata
28.03.09, 11:57
Pokaże, pokaże ;) Tylko narazie muszę gruntowanie przejrzeć biblioteke zdjęć, czy tam przypadkiem nie ma jakiś kompromitujących :D

diveata
30.03.09, 02:19
No wyszło coś takiego, nie wiem czy będzie dobrze widać płytki, bo musiałam zmniejszyć zdjęcie, żeby je tu wgrać. Pewnie jak się ma większą bibliotekę różnorodnych zdjęć to efekt wychodzi lepiej.. Ale w sumie jestem zadowolona :) Robilam to programem AndreaMosaic.. Niestety w Mazaice narazie nie udało mi się rozkminić jak dodać więcej niż jeden folder zdjęć do biblioteki, ale pracuję nad tym, bo fajna zabawa :)

rodia
30.03.09, 04:36
Nie no, wyglada to jak zwykle foto z iso 25600 w olku :)
Wrzuć może crop samego oka to zobaczymy jak to wygląda jak się "bardziej" zajrzy.

Ramzes_II
30.03.09, 07:01
Nie no, wyglada to jak zwykle foto z iso 25600 w olku :)
Wrzuć może crop samego oka to zobaczymy jak to wygląda jak się "bardziej" zajrzy.
Kliknij zdjecie, poczekaj az sie powiekszy, nastepnie prawym klawiszem myszki na nim daj: zapisz jako..
I otwórz w przegladarce np ACDSee - zdjęcie nie jest takie małe. Na forum wyświetla sie tylko zmniejszone.

P.S. Fajna fotka :) Znalazłem na niej tylko bilet miesieczny lub inna legitymacja ? Ale niestety nic wiecej:-P :( :-P

rocco
30.03.09, 07:38
Fajnie Ci to wyszło, chyba dobrałaś wielkośc cegiełek jak należy.
Chociaż po namyśle dochodzę do wniosku, że mogłyby byc troszkę wieksze ;)

Ja nie mogę z tym utrafić, albo obrazek wydaje mi się mało czytelny albo (gdy zmniejszam miniaturki) wygląda jak pikseloza :roll:

diveata
30.03.09, 15:50
Kliknij zdjecie, poczekaj az sie powiekszy, nastepnie prawym klawiszem myszki na nim daj: zapisz jako..
I otwórz w przegladarce np ACDSee - zdjęcie nie jest takie małe. Na forum wyświetla sie tylko zmniejszone.

P.S. Fajna fotka :) Znalazłem na niej tylko bilet miesieczny lub inna legitymacja ? Ale niestety nic wiecej:-P :( :-P

To legitymacja studencka z Niemiec ;)

MeWash
30.03.09, 16:53
Nie no - super ;) Jak długo składał to zdjęcie? Albo pewnie jak długo analizował Twoją bibliotekę?

diabolique
30.03.09, 17:32
Ta w topless na jednej fotce to ty? :mrgreen:

diveata
30.03.09, 17:58
Ta w topless na jednej fotce to ty? :mrgreen:

Wiedziałam, że coś musiałam przeoczyć :P

Teraz wszyscy będą się pół godziny lampić w monitor i szukać tej cegiełki :D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Nie no - super ;) Jak długo składał to zdjęcie? Albo pewnie jak długo analizował Twoją bibliotekę?

Zdjęcie składał kolo 5 minut, a biblioteke analizował 10 min (wgrałam około 10 000 obrazków)

MartinP
30.03.09, 20:05
rozkminiłem ten temat :) i powiem jakie są efekty bo może ktoś będzie zainteresowany.
wykonałem także takie "zdjątko" (8100 x 11700 (94.8 MP :) 300dpi)), składało się z 1872 maleństw z których każda miała rozmiar kwadratu o boku 1,92 cm i wydrukowałem to w formacie 70/100 cm i efekt jest niezły, wisi juz w antyramie na ścianie :) pzdr

diveata
30.03.09, 20:10
Efekt chyba wychodzi najlepiej jak się ma idealnie skomponowaną bibliotekę zdjęć, bo ostatnio przerabiałam coś i nagle się kazało, że w źrenicy mam zdjęcie z chrztu siostrzeńca, a na policzku kostkę brukową spod garażu :D

Teraz pracuję nad jakimś pamiątkowym zdjęciem z wakacji i chciałabym to złożyć z wszystkich pozostałych zdjęć z tego wyjazdu. Pomysł fajny, ale nie wiem czy wypali, bo może się okazać, że jest za mało kolorów :/

robertt
9.04.09, 09:53
Raz w Komputer Świecie na płycie był jakiś badziew do mozaik. Było to chyba Serif Montage Plus o ile dobrze pamiętam. Nie wiem czy dobre.