PDA

Zobacz pełną wersję : Do fotografii ślubnej

Julita_2
22.03.09, 22:49
Szanowni Państwo,

Proszę o kolejna poradę. Jak już pisłam mam OL. E10 9-36mm 1:2-2.4. Wacham się czy ten aparat poradzi sobie z fotografią śłubną. Zastanawiam się czy:
a) bardziej opłacalne będzie dokupić do E10 inny obiektyw i lampę błyskową i pozwolić mojemu Olkowi trochę zarobić na siebie,
czy
b)sprzedać mojego wiernego przyjaciela E10. Kupić inny urzywany aparat z dwoma obiektywami 14-42mm i 40-150mm i dokupić do niego jedynie lampkę. Myślałam tu nad Olciem E-500, E-510, E-520 lub E-420, E-400.

Drodzy Parafianie, podpowiadajcie bo już sama nie wiem.

ksb
22.03.09, 22:54
Jeżeli chcesz usłyszeć szczerą odpowiedź to nic innego ze stajni olka niż E3 z kompletem dobrych szkieł sie nie nadaje:(
Mowie tu o zarobkowym!!! robieniu ślubów. Chyba że jesteś czarodziejką i poradzisz sobie z szybkimi kadrami i słabym światłem.
Jeśli uparłaś się na śluby to proponuje IMHO minimum Canona 20D z 580EX, 50 1.8 i Tamronem 17-50 2.8. To naprawdę jest minimum.

alastor
22.03.09, 23:42
Witam

Co do opcji a to raczej niewykonalna E-10 ma niewymienny obiektyw.

Julita_2
23.03.09, 00:00
A toś mnie zdziwił!!!!!!! Czyli opcja a odpada :shock:
I bądź tu blondynką:roll:

W ramach wyjaśnień... Póki co e3 jest dla mnie niewykonalny. Narazie chce się uczyć f.ślubnej. Planuje być tzw drugim fotografem. Chcę zbadać czy w tym temacie dobrze się będę czuła. Jeśli szczęście mi dopisze może za jakieś kilka set ujęć coś uda się sprzedać potem jeszce coś i jakoś pójdzie i w tedy pomyślę o bardziej profesjonalnym Olku.

zibi1303
23.03.09, 00:26
ksb a E30 ??
to nowy aparat, ale z tego co widziałem nie odstaje od E3, jakością obrazowania, a i szybkość AF jest bliska E3

Ania_
23.03.09, 00:30
Zostaje jeszcze kwestia ceny E-30, ale o tym Zibi wiesz. :)
W sumie ja bym nie inwestowała w E-3 jeśli nie jestem pewna do czego i w jakim zakresie ją wykorzystam. Możesz stwierdzić, że to nie to, a 4k piechotą nie chodzą.

Mirek54
23.03.09, 00:46
Aparat poradzi sobie kazdy.Tylko czy Ty sobie poradzisz z oswietleniem,kompozycja,sprzedaniem fotek.Zalezy wszystko od tego co kupuje i placi.

Bzyku
23.03.09, 00:47
Muszę z teściem porozmawiać. On tyle ślubów zrobił analogiem, później sony A100(którym zarobił na A700) nieświadomy, że się nie da...
A podobno to fotograf robi zdjęcie, nie aparat.

luc4s
23.03.09, 00:48
Nie karmic trola !

PS. W pierwszej kolejności bym radził kupić dobry słownik ortograficzny.

ksb
23.03.09, 00:49
ksb a E30 ??
to nowy aparat, ale z tego co widziałem nie odstaje od E3, jakością obrazowania, a i szybkość AF jest bliska E3

Nie miałem go w ręku ale też wchodzi w grę:)

irek50
23.03.09, 00:52
Ja poradzę w tym wypadku używany E-1 z ZD14-54 (oby nie był zarżnięty). Mimo słabego AF robiłem nim z powodzeniem śluby przez długi czas. Białe suknie są podatne na przepały, a E-1 radzi sobie z tym bardzo dobrze. --pozdrawiam

jungli
23.03.09, 08:18
Ze wzgledu wlasnie na przepaly sukni slubnej, polecam Fuji S3 Pro lub S5 Pro, takiej rozpietosci tonalnej i czarow, ktore mozna robic z przepalow, nie ma zaden inny korpus, D3 wymieka.
Niestety jest to system nikona.

pozdrawiam
jungli

krasus500
28.11.09, 07:23
wg mnie E-10 nadaje sie do ślubów bo zakres ogniskowych po przeliczeniu na 35mm to ok.35-140mm. Można to zwiększyć lub zmniejszyć dokupując dedykowane konwertry np. WCON x 0,8 lub TCON x 1,4. Jedynym problemem może być niskie iso, ale lampa rozwiąże ten problem. E-10 to profesjonalny aparat z najwyższej półki (stan z przed kilku lat), z super jasnym obiektywem 2.0 i naprawde robi świetne zdjęcia nawet przy jego 4 mpix matrycy

Darekw1967
28.11.09, 09:11
Aparat poradzi sobie kazdy.Tylko czy Ty sobie poradzisz z oswietleniem,kompozycja,sprzedaniem fotek.Zalezy wszystko od tego co kupuje i placi.

Witam !

O to wlasnie chodzi !

Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Ze wzgledu wlasnie na przepaly sukni slubnej, polecam Fuji S3 Pro lub S5 Pro, takiej rozpietosci tonalnej i czarow, ktore mozna robic z przepalow, nie ma zaden inny korpus, D3 wymieka.
Niestety jest to system nikona.

pozdrawiam
jungli

Jak dobrze pomierzysz swiatlo to nie bedzie przepalow
nawet na E-410 ;) Rok temu slub tym robilem.

Chce powiedziec, ze wiele da... sie zrobic znacznie
prostrzym sprzetem
.
Zdaje sobie sprawe, ze zawodowiec potrzebuje
wytrzymalszych konstrukcji jak i preferowanie
lepszej pracy na wyszym ISO + szybszy i czulszy AF.

Misiaczek51
28.11.09, 11:26
Nie karmic trola !

PS. W pierwszej kolejności bym radził kupić dobry słownik ortograficzny.

Przecież ludzie lubią sobie o sprzęcie porozmawiać. A ten post napisany przez półanafabetę fotograficznego jest świetnym pretekstem!

Karol
28.11.09, 11:38
Ludzie - to jest post sprzed ładnych kilku m-cy, odgrzewanie tego ma chyba średni sens - sądzę, że rozterki autora(rki) wątku już dawno zostały rozwiązane.
Poza tym szanujmy się nawzajem - ortografia w pierwszym poście wątku tak daje po oczach, że IMHO ktoś sobie jaja robi.

jungli
28.11.09, 12:02
Witam !

O to wlasnie chodzi !

Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Jak dobrze pomierzysz swiatlo to nie bedzie przepalow
nawet na E-410 ;) Rok temu slub tym robilem.

Chce powiedziec, ze wiele da... sie zrobic znacznie
prostrzym sprzetem
.
Zdaje sobie sprawe, ze zawodowiec potrzebuje
wytrzymalszych konstrukcji jak i preferowanie
lepszej pracy na wyszym ISO + szybszy i czulszy AF.

Ale s3 to nie jest zadna rewelacja, koszt z 1300zl i archaiczna konstrukcja, zalety - matryca. Oczywiscie, masz racje, kazdym sprzetem da sie robic, jedne czy drugie maja po prostu predyspozycje do pewnych zastosowan

pozdrawiam

Darekw1967
29.11.09, 01:48
Witam !

Rozmawialem z zawodowym fotografem slubnym to
mi tak przeliczal... Ze on na 1 Slub wykonuje okolo 2000 zdjec
z tego wybiera te najlepsze z momentami i odpowienim klimatem
aby jak najlepiej wszystko wypadlo w albumie.

Na miesiac ma okolo 8000 zdjec a na 10 miesiecy pracy okolo 80000 ekspozycji.

To jak by spojrzec na to, mechanicznie przecietny aparat
by zajezdzil - stad sprzet do Slubow musi byc niezawodny i bardzo
wytrzymaly mechanicznie.

Pozdrawiam

Alleg_pl
29.11.09, 02:36
2 k ze slubu i wesela to przesada ale z 1300 sie przynosilo czasem

ksb
29.11.09, 09:36
Ja sie rozszalałem ale przygotowanie, slub, wesele to przeważnie ponad 3000 zdjęc.

MicSzu
29.11.09, 10:42
Ja sie rozszalałem ale przygotowanie, slub, wesele to przeważnie ponad 3000 zdjęc.

Ho Ho.. nie był bym w stanie aż tyle napstrykac xD

ja robie w okolicach 700-1200.

Pozdrawiam.