Zobacz pełną wersję : Do fotografii ślubnej
Szanowni Państwo,
Proszę o kolejna poradę. Jak już pisłam mam OL. E10 9-36mm 1:2-2.4. Wacham się czy ten aparat poradzi sobie z fotografią śłubną. Zastanawiam się czy:
a) bardziej opłacalne będzie dokupić do E10 inny obiektyw i lampę błyskową i pozwolić mojemu Olkowi trochę zarobić na siebie,
czy
b)sprzedać mojego wiernego przyjaciela E10. Kupić inny urzywany aparat z dwoma obiektywami 14-42mm i 40-150mm i dokupić do niego jedynie lampkę. Myślałam tu nad Olciem E-500, E-510, E-520 lub E-420, E-400.
Drodzy Parafianie, podpowiadajcie bo już sama nie wiem.
Jeżeli chcesz usłyszeć szczerą odpowiedź to nic innego ze stajni olka niż E3 z kompletem dobrych szkieł sie nie nadaje:(
Mowie tu o zarobkowym!!! robieniu ślubów. Chyba że jesteś czarodziejką i poradzisz sobie z szybkimi kadrami i słabym światłem.
Jeśli uparłaś się na śluby to proponuje IMHO minimum Canona 20D z 580EX, 50 1.8 i Tamronem 17-50 2.8. To naprawdę jest minimum.
Witam
Co do opcji a to raczej niewykonalna E-10 ma niewymienny obiektyw.
A toś mnie zdziwił!!!!!!! Czyli opcja a odpada :shock:
I bądź tu blondynką:roll:
W ramach wyjaśnień... Póki co e3 jest dla mnie niewykonalny. Narazie chce się uczyć f.ślubnej. Planuje być tzw drugim fotografem. Chcę zbadać czy w tym temacie dobrze się będę czuła. Jeśli szczęście mi dopisze może za jakieś kilka set ujęć coś uda się sprzedać potem jeszce coś i jakoś pójdzie i w tedy pomyślę o bardziej profesjonalnym Olku.
ksb a E30 ??
to nowy aparat, ale z tego co widziałem nie odstaje od E3, jakością obrazowania, a i szybkość AF jest bliska E3
Zostaje jeszcze kwestia ceny E-30, ale o tym Zibi wiesz. :)
W sumie ja bym nie inwestowała w E-3 jeśli nie jestem pewna do czego i w jakim zakresie ją wykorzystam. Możesz stwierdzić, że to nie to, a 4k piechotą nie chodzą.
Aparat poradzi sobie kazdy.Tylko czy Ty sobie poradzisz z oswietleniem,kompozycja,sprzedaniem fotek.Zalezy wszystko od tego co kupuje i placi.
Muszę z teściem porozmawiać. On tyle ślubów zrobił analogiem, później sony A100(którym zarobił na A700) nieświadomy, że się nie da...
A podobno to fotograf robi zdjęcie, nie aparat.
Nie karmic trola !
PS. W pierwszej kolejności bym radził kupić dobry słownik ortograficzny.
ksb a E30 ??
to nowy aparat, ale z tego co widziałem nie odstaje od E3, jakością obrazowania, a i szybkość AF jest bliska E3
Nie miałem go w ręku ale też wchodzi w grę:)
Ja poradzę w tym wypadku używany E-1 z ZD14-54 (oby nie był zarżnięty). Mimo słabego AF robiłem nim z powodzeniem śluby przez długi czas. Białe suknie są podatne na przepały, a E-1 radzi sobie z tym bardzo dobrze. --pozdrawiam
Ze wzgledu wlasnie na przepaly sukni slubnej, polecam Fuji S3 Pro lub S5 Pro, takiej rozpietosci tonalnej i czarow, ktore mozna robic z przepalow, nie ma zaden inny korpus, D3 wymieka.
Niestety jest to system nikona.
pozdrawiam
jungli
wg mnie E-10 nadaje sie do ślubów bo zakres ogniskowych po przeliczeniu na 35mm to ok.35-140mm. Można to zwiększyć lub zmniejszyć dokupując dedykowane konwertry np. WCON x 0,8 lub TCON x 1,4. Jedynym problemem może być niskie iso, ale lampa rozwiąże ten problem. E-10 to profesjonalny aparat z najwyższej półki (stan z przed kilku lat), z super jasnym obiektywem 2.0 i naprawde robi świetne zdjęcia nawet przy jego 4 mpix matrycy
Darekw1967
28.11.09, 09:11
Aparat poradzi sobie kazdy.Tylko czy Ty sobie poradzisz z oswietleniem,kompozycja,sprzedaniem fotek.Zalezy wszystko od tego co kupuje i placi.
Witam !
O to wlasnie chodzi !
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ze wzgledu wlasnie na przepaly sukni slubnej, polecam Fuji S3 Pro lub S5 Pro, takiej rozpietosci tonalnej i czarow, ktore mozna robic z przepalow, nie ma zaden inny korpus, D3 wymieka.
Niestety jest to system nikona.
pozdrawiam
jungli
Jak dobrze pomierzysz swiatlo to nie bedzie przepalow
nawet na E-410 ;) Rok temu slub tym robilem.
Chce powiedziec, ze wiele da... sie zrobic znacznie
prostrzym sprzetem
.
Zdaje sobie sprawe, ze zawodowiec potrzebuje
wytrzymalszych konstrukcji jak i preferowanie
lepszej pracy na wyszym ISO + szybszy i czulszy AF.
Misiaczek51
28.11.09, 11:26
Nie karmic trola !
PS. W pierwszej kolejności bym radził kupić dobry słownik ortograficzny.
Przecież ludzie lubią sobie o sprzęcie porozmawiać. A ten post napisany przez półanafabetę fotograficznego jest świetnym pretekstem!
Ludzie - to jest post sprzed ładnych kilku m-cy, odgrzewanie tego ma chyba średni sens - sądzę, że rozterki autora(rki) wątku już dawno zostały rozwiązane.
Poza tym szanujmy się nawzajem - ortografia w pierwszym poście wątku tak daje po oczach, że IMHO ktoś sobie jaja robi.
Witam !
O to wlasnie chodzi !
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jak dobrze pomierzysz swiatlo to nie bedzie przepalow
nawet na E-410 ;) Rok temu slub tym robilem.
Chce powiedziec, ze wiele da... sie zrobic znacznie
prostrzym sprzetem
.
Zdaje sobie sprawe, ze zawodowiec potrzebuje
wytrzymalszych konstrukcji jak i preferowanie
lepszej pracy na wyszym ISO + szybszy i czulszy AF.
Ale s3 to nie jest zadna rewelacja, koszt z 1300zl i archaiczna konstrukcja, zalety - matryca. Oczywiscie, masz racje, kazdym sprzetem da sie robic, jedne czy drugie maja po prostu predyspozycje do pewnych zastosowan
pozdrawiam
Darekw1967
29.11.09, 01:48
Witam !
Rozmawialem z zawodowym fotografem slubnym to
mi tak przeliczal... Ze on na 1 Slub wykonuje okolo 2000 zdjec
z tego wybiera te najlepsze z momentami i odpowienim klimatem
aby jak najlepiej wszystko wypadlo w albumie.
Na miesiac ma okolo 8000 zdjec a na 10 miesiecy pracy okolo 80000 ekspozycji.
To jak by spojrzec na to, mechanicznie przecietny aparat
by zajezdzil - stad sprzet do Slubow musi byc niezawodny i bardzo
wytrzymaly mechanicznie.
Pozdrawiam
2 k ze slubu i wesela to przesada ale z 1300 sie przynosilo czasem
Ja sie rozszalałem ale przygotowanie, slub, wesele to przeważnie ponad 3000 zdjęc.
Ja sie rozszalałem ale przygotowanie, slub, wesele to przeważnie ponad 3000 zdjęc.
Ho Ho.. nie był bym w stanie aż tyle napstrykac xD
ja robie w okolicach 700-1200.
Pozdrawiam.