PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy gość.. E-520?

Fiemka
22.03.09, 04:41
Witam wszystkich serdecznie..
Od jakiś 2 lat robię zdjęcia, do tej pory moim pomocnikiem był fuji s9600.
Co prawda nie jest to lustrzanka z wymiennym obiektywem, ale również dobrze sobie radził.
Czas przesiąść się na coś profesjonalnego, na jakieś dobre szkła.
Od 2 miesięcy śledzę przeróżne fora jak i pytam po ludziach w co najlepiej zainwestować.
Co ogólnie skupia mojej uwadze podczas zdjęć? Często fotografuje ludzi, czasami widoki, zdarza się również macro gdy natchnie jakas inspiracja.. Jedynymi słowy mam różne upodobania.
Od znajomego usłyszałem iż Olympusy mają dobre szkła, a do tego nawet z przystępną ceną. Polecił mi olympusa e520. Bardzo dobrze leży mi w dłoni, naprawdę, chyba jedyny aparat który dobrze sie trzyma i jest lekki co upraszcza sprawe z jego noszeniem.

Myślę że prawdopodobnie go kupie, co prawda jeszcze nie wiem jakie do niego wezme obiektywy... Bogaty nie jestem.
Jestem naprawde pozytywnie nastawiony na ten wybór, ale czasami mąci w głowie taki canon d40, sony.a300 czy nikon d80.
Widziałem z nich zdjęcia i naprawde robią wrażenie.. Niestety nie udało mi się zobaczyć wielu zdjęc z olkae520 i tutaj mam do waś prośbę.
Czy mogł by mi ktoś, może to być kilka osób.. - wysłać kilka zdjęć na poczte, albo podać jakieś namiary..
Bardzo mi na tym zależy.

Myslę nad robieniem sesji fotograficznych i zastanawiam sie po prostu czy olek e520 nadaję się do tego, czy jego jakoś w sam raz wystarcza.

Czekam na wasze odpowiedzi
Pozdrawiam. T.

Magnesus
22.03.09, 08:36
Jeśli e-520, to tanim rozwiązaniem byłby dual kit + Raynox DCR-250. Masz chyba wszystko pokryte, później możesz pokombinować czego ci jeszcze brakuje i dokupić w razie potrzeby jakieś obiektywy.
Zdjęć z Olka jest mnóstwo na internecie, w recenzjach (zobacz na dpreview recenzję).

Miałem 6500, więc mogę trochę porównać. W stosunku do 9600 powinieneś odczuć ZNACZNY skok ostrości (mimo że e-520 uchodzi za miękkie ze względu na filtr AA albo jakieś dziwne odszumianie) i co najmniej 2EV zysku na jakości wyższych ISO. Zniknie robienie z trawy kaszki, co było typowe dla Fuji. DR chyba także jest wyższy w RAWie na ISO100, a na wyższych ISO jest znacznie, znacznie wyższy.
Kolory jeśli będziesz robić zdjęcie JPG są domyślnie bardziej nasycone i cieplejsze - to może cię najpierw zdziwić, bo Fuji raczej ma skłonność do zimnych barw i mniejszego nasycenia. Efekt podobny do Fuji uzyskasz zmniejszając saturację o 1 i kontrast o 1 (na E-520 u mnie daje to najbardziej naturalny wygląd zdjęć).
Wielkość i sposób trzymania bardzo podobne, Fuji wydaje się być z miększego, tańszego plastiku. Co tu jeszcze... Ostrzenie jest oczywiście znacznie szybsze w dobrych warunkach, chyba że kupisz 70-300 (jak potrzebujesz długiego zasięgu), ten czasem może być wolniejszy w niektórych sytuacjach. Ogólnie wszystko jest szybsze, obsługa wygodniejsza, aczkolwiek 9600 był chyba znacznie bardziej ergonomiczny od 6500, więc nie wiem.

Qben
22.03.09, 10:44
Przyłączam się do prośby, zastanawia mnie fakt jak 40-150 kitowy sprawdza się przy fotografowaniu ptaków.

lekar
22.03.09, 11:13
Przyłączam się do prośby, zastanawia mnie fakt jak 40-150 kitowy sprawdza się przy fotografowaniu ptaków.

Strusi jak najbardziej :), a tak na poważnie to tak i nie, jak uda Ci się podejść blisko to tak, ale generalnie to jednak 70-300 ew. 50-200 (tylko ta cena).
Życzę powodzenia.

Magnesus
22.03.09, 12:57

Strusie i kury, to tak. :) O wróblach nawet nie myśl, z 70-300 jest trudno, ale już się da, jak podejdziesz odpowiednio blisko.

Koriolan
22.03.09, 13:02
Z 70-300 może być ciężko o fotografowanie ptaków w locie.
Przyznam, że efekty w trybie C-AF tandemu E30 i 50-200 też nie zachwycają.
Ja namierzam się na konwerter 1,4 do 50-200 ale obecnie cena sklepowa obiektywu i konwertera to ponad 5 kPLN... Obiektyw już mam.
Wczoraj jeden z kolegów miał na Pomorskim plenerku Sigmę zdaje się 135-400. Próbował zrobić kormorana w locie - może coś pokaże.

Peter1976
22.03.09, 13:12
Strusie i kury, to tak. :) O wróblach nawet nie myśl, z 70-300 jest trudno, ale już się da, jak podejdziesz odpowiednio blisko.

Wróble i inne też się da,nawet z 50-200 a może i z 40-150, trzeba tylko schować się w czatowni :) albo dobrze zamaskować.
Bez tego nie wyobrażam sobie fotografowania ptaków nawet z 300 mm

Qben
22.03.09, 13:25
No dobra, a ptaki siedzące, z odległości 10 m powiedzmy? Jak to wygląda na tym 40-150?:-P

heyahero
22.03.09, 13:28
No dobra, a ptaki siedzące, z odległości 10 m powiedzmy? Jak to wygląda na tym 40-150?:-P

O 10m to raczej zapomnij. Ale da się z 40-150mm podczłapać. Tylko dzisiejsze wróble jakoś takie nieufne ;)
http://fc90.deviantart.com/fs42/f/2009/061/9/3/no_title_17_by_heyahero.jpg

Pozdrawiam

slawek
22.03.09, 13:29
Witam wszystkich serdecznie..
Od jakiś 2 lat robię zdjęcia, do tej pory moim pomocnikiem był fuji s9600.
Co prawda nie jest to lustrzanka z wymiennym obiektywem, ale również dobrze sobie radził.
Czas przesiąść się na coś profesjonalnego, na jakieś dobre szkła.
Od 2 miesięcy śledzę przeróżne fora jak i pytam po ludziach w co najlepiej zainwestować.
Co ogólnie skupia mojej uwadze podczas zdjęć? Często fotografuje ludzi, czasami widoki, zdarza się również macro gdy natchnie jakas inspiracja.. Jedynymi słowy mam różne upodobania.
Od znajomego usłyszałem iż Olympusy mają dobre szkła, a do tego nawet z przystępną ceną. Polecił mi olympusa e520. Bardzo dobrze leży mi w dłoni, naprawdę, chyba jedyny aparat który dobrze sie trzyma i jest lekki co upraszcza sprawe z jego noszeniem.

Myślę że prawdopodobnie go kupie, co prawda jeszcze nie wiem jakie do niego wezme obiektywy... Bogaty nie jestem.
Jestem naprawde pozytywnie nastawiony na ten wybór, ale czasami mąci w głowie taki canon d40, sony.a300 czy nikon d80.
Widziałem z nich zdjęcia i naprawde robią wrażenie.. Niestety nie udało mi się zobaczyć wielu zdjęc z olkae520 i tutaj mam do waś prośbę.
Czy mogł by mi ktoś, może to być kilka osób.. - wysłać kilka zdjęć na poczte, albo podać jakieś namiary..
Bardzo mi na tym zależy.

Myslę nad robieniem sesji fotograficznych i zastanawiam sie po prostu czy olek e520 nadaję się do tego, czy jego jakoś w sam raz wystarcza.

Czekam na wasze odpowiedzi
Pozdrawiam. T.
Ponad 90% zdjęć to zdjęcia wykonane Olkiem https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=6

yac
22.03.09, 13:37
Z 70-300 może być ciężko o fotografowanie ptaków w locie.
Przyznam, że efekty w trybie C-AF tandemu E30 i 50-200 też nie zachwycają.
Ja namierzam się na konwerter 1,4 do 50-200 ale obecnie cena sklepowa obiektywu i konwertera to ponad 5 kPLN... Obiektyw już mam.
Wczoraj jeden z kolegów miał na Pomorskim plenerku Sigmę zdaje się 135-400. Próbował zrobić kormorana w locie - może coś pokaże.

a nie pokaże ;)
Kariolan ,jak chcesz, to prześlę ci plik może Tobie się uda coś z tego wyciągnąć, moja znajomość obróbki jest raczej mizerna

Qben
22.03.09, 13:42
O 10m to raczej zapomnij. Ale da się z 40-150mm podczłapać. Tylko dzisiejsze wróble jakoś takie nieufne ;)
http://fc90.deviantart.com/fs42/f/2009/061/9/3/no_title_17_by_heyahero.jpg
Pozdrawiam

Z jakiej odległości zrobiłeś zdjęcie?

lekar
22.03.09, 14:38
Strusi jak najbardziej :), a tak na poważnie to tak i nie, jak uda Ci się podejść blisko to tak, ale generalnie to jednak 70-300 ew. 50-200 (tylko ta cena).
Życzę powodzenia.

Jednak muszę zweryfikować swoje zdanie, bo oprócz strusi też i wróble (ale tylko wróble bułgarskie :grin:)

Fiemka
22.03.09, 23:41
Przejrzałem zdjęcia w galerii, robią wrażenie, kolorystyka, ostrość.. Nieźle.

Jedyne jeszcze co mnie przeraża to typowy rozmiar zdjęci w olkach.
Duzy będzie probelm z wywoływaniem zdjęć?

Nadaje się e520 do sesji zdjęciowych?
Jaka do niego była była by dobra lampa błyskowa?

st3j4
22.03.09, 23:55
Ja bym Ci jeszcze polecił
http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_520
+
http://www.flickr.com/search/?q=olympus+e-520&m=text
+
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14412&highlight=%B3adne+foty (ale tu bardziej o wszystkich Olkach w stajni)

Pozdrawiam,
J.

Ania_
23.03.09, 00:28
Ja bym zaczęła +70-300 i 14-42 i git. :wink: Nie wiem czy nie lepsza e-510 od e-520, tj IMHO różnica nie będzie powalająca.

Fiemka
23.03.09, 01:42
Dzieki wielkie :)
Jeszcze sie odezwę w tym temacie zapewne z kolejnymi pytaniami.
Jak ma ktoś jeszcze jakieś rady to prosze..

I jeszcze jezeli chodzi o lampe błyskowa... ?

Magnesus
23.03.09, 09:18
Wróble i inne też się da,nawet z 50-200 a może i z 40-150, trzeba tylko schować się w czatowni :) albo dobrze zamaskować.
Bez tego nie wyobrażam sobie fotografowania ptaków nawet z 300 mm

No właśnie z 70-300 można spokojnie pokusić się o amatorskie zdjęcia np. sikorek z ręki bez maskowania się. Wystarczy cierpliwość, stonowane ubranie i łut szczęścia (dokarmianie także się przydaje). Nie wszyscy mają taką ambicję (i wolny czas), żeby budować czatownię i robić zdjęcia orłom. :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Metz 48?

Darekw1967
23.03.09, 09:52
Dzieki wielkie :)
Jeszcze sie odezwę w tym temacie zapewne z kolejnymi pytaniami.
Jak ma ktoś jeszcze jakieś rady to prosze..

Witaj !

Przejdz sie do sklepu gdzie masz tez i inne systemy i sprawdz
inne aparaty i popstrykaj sobie i zobacz co Ci najbardziej lezy.
Pogadaj sobie z uzytkownikami roznych systemow co
widza za... a co za przeciw...

Zbierz sobie niezaleznie... Informacje o danym systemie i
dopasuj sobie to co Ci najbardziej pasuje i co daje
najlepsze efekty.

DOBRA RADA ! NIE SPIESZ SIE ;)

Popatrz sobie na zdjecia robione roznymi sprzetami

http://www.pbase.com/

Pozdrawiam

Fiemka
23.03.09, 10:03
Przez ten etap już przedzieram sie od 3 miesiecy.
Ale dzieki :) Strona sie przyda.

Peter1976
23.03.09, 13:01
No właśnie z 70-300 można spokojnie pokusić się o amatorskie zdjęcia np. sikorek z ręki bez maskowania się. Wystarczy cierpliwość, stonowane ubranie i łut szczęścia (dokarmianie także się przydaje). Nie wszyscy mają taką ambicję (i wolny czas), żeby budować czatownię i robić zdjęcia orłom. :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Metz 48?

Witam !!
Ja akurat jestem zapracowanym przedsiębiorcą więc wiem coś o braku czasu :/ Przerobiłem jednak wszystkie opisywane szkła i wiem że to nie łatwa sprawa :/ Oczywiście sikorkę na kawałku słoniny to i 40-150 się da ale czy o takie fotki tu chodzi ??
Teraz używam tylko jednego tele 50-200 i bez maskowania, uwież nie da się zbyt blisko podejść.
Wcześniej używałem 70-300 i parę razy, ot tak na zwykłym spacerku bez podchodów zrobiłem dosłownie kilka zadowalających ptasich fotek:(
Jeśli ktoś myśli o konkretnych wynikach to tylko czatownia i maskowania tak jak już pisałem !!!

Pozdrawiam!!

Piotrek

Magnesus
23.03.09, 13:05
Oczywiście sikorkę na kawałku słoniny to i 40-150 się da ale czy o takie fotki tu chodzi ??

Niektórym o to właśnie chodzi.

Czatownia wymaga już znacznego poświęcenia się dla hobby. Dla ciebie to super rzecz, ale dla niektórych po prostu coś, czego nigdy pod żadnym pozorem nie zrobią.

Zauważ, że z 70-300 na spacerze kilka zadowalających fotek miałeś. Dla amatora to świetna sprawa.

Peter1976
23.03.09, 13:33
Niektórym o to właśnie chodzi.

Czatownia wymaga już znacznego poświęcenia się dla hobby. Dla ciebie to super rzecz, ale dla niektórych po prostu coś, czego nigdy pod żadnym pozorem nie zrobią.

Zauważ, że z 70-300 na spacerze kilka zadowalających fotek miałeś. Dla amatora to świetna sprawa.

No mi też wystarczało:) , ale apetyt rośnie w miarę jedzenia :) Jestem amatorem ale zapaleńcem marzy mi się więcej, ciekawszych ptaków !!

Pozdrawiam !!

P.S. Przepraszam autora za OT !!