Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie akumulatory NiMH do lampy?

Iwo
18.03.09, 19:52
Witam
Właśnie rozszerzyłem swój dobytek o lampę zewnętrzną. Czyli szykuje się duży pobór mocy.
Kiedyś pytałem o to już na innym forum, ale chętnie zobaczyłbym, jak to wygląda tutaj i czy się coś zmieniło na rynku.
Sam używałem Sanyo 2700mAh. Po ponad roku mierzone bc-700 miały ponad 2600 każdy.
Ponoć Sony Stamina i HFR są jeszcze niezłe, ale ponieważ nie ma ich dostepnych, to nie będzie w ankiecie.
Zobaczymy jak to wygląda statystycznie.

marecki
18.03.09, 19:56
Z moich doświadczeń Duracell'e i Sanyo Eneloop najlepsze. Te pierwsze kupione jakieś 3 latka temu 1800 mAh hulają prawie jak nowe. Prawie bo na BC900 wykazują ok 1700 mAh. Nowsze 2500 mAh od roku pokazują ok 2600 mAh. Eneloopy mam od 4 miesięcy i wykazują się największą trwałością podczas pracy. Po naładowaniu i włożeniu do Metz 58af1 straciłem rachubę ile fotek można na nich zrobić. Od kiedy je mam wogóle się nie przejmuję że braknie mi prądu.

Ramzes_II
18.03.09, 20:29
A ja znów Energizer-y 2600 chwale przy współpracy z Metz 58AF1.
Mam 2 kpl zawsze naładowane. W najbliższym czasie zakupie Eneloopy - i porównam z Energizer-ami.

clorox
18.03.09, 20:45
W sumie to tak naprawdę ważne, żeby akumulatory były markowe, bo będą miały pojemność zbliżoną do znamionowej i będą trwalsze. Jeżeli lampa używana rzadziej to lepiej kupić Eneloopy lub GP Recyclo - nie rozładowują się tak szybko gdy nie są używane. Przy częstym wykorzystywaniu lepiej brać "zwykłe" bo mają z reguły większe pojemności. No i jeszcze warto zainwestować w porządną ładowarkę, bo szkoda ogniwa zarżnąć szybko ładując 15-to minutówką.

Dar-i-jush
18.03.09, 20:48
Zdaje się, że nie jest tu dobrym pomysłem wrzucanie do jednego worka aku o zminimalizowanej utracie energii i 'normalnych'. Różnią się pojemnością i właściwościami utraty/zachowania energii. Jeśli chcemy zużyć komplet baterii podczas jednej sesji, to pewnie jakieś Duracell, czy Energizer 2700. Natomiast jeśli błyskamy co kilka dni na tym samym ładowaniu kompletu aku, to Eneloop i im podobne lepiej się sprawdzą.

HrabiaMiod
18.03.09, 21:10
A magiczne HFR? ;)

clorox
18.03.09, 21:14
Jak to się mówi po anglijsku? "Urban legend"? :wink:

grizz
18.03.09, 21:23
Jak to się mówi po anglijsku? "Urban legend"? :wink:

e tam. HFR wymiatają. Nie piszę, ze sa naj. ale są bardzo dobre.

clorox
18.03.09, 21:30
e tam. HFR wymiatają. Nie piszę, ze sa naj. ale są bardzo dobre.

W porównaniu do...

Też nie piszę, że są złe. Wystarczy, że są dobre jakościowo i trzymają parametry - czyli są dobre. W to, że zapewniają magicznie krótszy czas ładowania, albo oddają magicznie więcej energii niż magazynują - nie wierzę.

S4INT
19.03.09, 18:19
Ja właśnie kupiłem pare kompletów Sanyo 2500 do lampy i gripa.
Miałem takie same kupione z 5 lat temu i do dzisiaj są w użytku, jestem bardzo zadowolony.
Do odtwarzacza mp3 kupiłem Eneloopy, ze względu na to że (podobno) wolniej się rozładowywują...

rodia
29.03.09, 03:33
Ja się mogę wypowiedzieć o GP i HFR.

HFR użytkowalem kolo 2 lat i po tym czasie z 2500 średnio pojemność spadła do 2000-2100.
GP użytkowałem 1 rok. Po tym czasie z 2500 pojemność spadła do 1500-1900 - zależnie od egzemplarza.

Na razie najlepsze doświadczenia mam z Energizerami. Nie testowałem jeszcze Enelopów.

ziemia01
1.04.09, 09:15
Ja używam zamiennie enlopy i recyko i jestem zadowolony. Jak narazie ładowarka wskazuje, że ładują się ponad wskazaną pojemność używam ok. roku.

kali999
18.04.09, 21:22
Używa ktoś GP 2700? Ja właśnie dzisiaj po długim czasie chciałem naładować, a tu mi padły 4 baterie z 8. Co prawda często mi się zdarzało, że ładowałem je, a później nie zużywałem, bo jak nie muszę unikam lampy. Według starej zasady to właśnie ładowanie i nie rozładowywanie mogło sprawić że padły, ale przecież czasy się skończyły i te baterie nie mają pamięci, a 1000 razy na pewno ich jeszcze nie ładowałem. Czytam i widzę w ankiecie, że wszyscy polecają Sanyo Enlop jednak widzę, że największa pojemność to 2000.

Dar-i-jush
18.04.09, 21:53
GP2500 przestały mi działać od leżenia. Nie pamiętam, czy były naładowane, czy nie. Po dłuższym czasie włożyłem je do lampy, trochę pobłyskałem, a później już ładowarka zgłaszała uszkodzone akumulatory.

Akumulatory typu Eneloop (mam także Panasonic Infinium, równie dobre) mają mniejszą pojemność, ale zwykle wychodzi się na tym lepiej, chyba, że po naładowaniu wyssiesz całą energię podczas jednego dnia. Chodzi o zminimalizowany efekt uciekania energii.

kali999
18.04.09, 23:10
Ok chyba spróbuje tych Eneloop teraz jeszcze tylko do nich chcę kupić ładowarkę MQR02 niestety ciężko ją znaleźć, może ktoś ma jakieś doświadczenie ze sklepem fotomarket bo tylko tam znalazłem.

Puch4
29.04.09, 12:51
Witam

Wszyscy polecacie Sanyo Eneloop a co z Sanyo Advanced (2700mAh)?
Wie ktoś może jak się sprawdzają te Advancety

rodia
29.04.09, 13:26
Witam

Wszyscy polecacie Sanyo Eneloop a co z Sanyo Advanced (2700mAh)?
Wie ktoś może jak się sprawdzają te Advancety

Oprócz świetnej charakterystyki prądowo napięciowej Eneloopow, ich podstawową zaletą jest praktycznie brak zjawiska samorozładowania.

A co do SANYO ADVANCED to to są chyba baterie alkaiczne, a nie akumulatory?

marecki
29.04.09, 13:41
Są i baterie i akumulatory o tej nazwie.

droplet
29.04.09, 13:44
ja mam ładowarkę

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/ladowarka_bc700-3.jpg
źródło (https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=1640)

dzięki temu mogę sobie testować każdy akumulatorek osobno. Muszę przyznać, że żywotnością Sanyo Eneloop przewyższają zwykłe NiMH a mam ich mnóstwo :-). Jest jeszcze Varta Ready2use R6/AA 2100mAh, jeden aku tej firmy mi się rozleciał.

@kali999 czy naprawdę warto się pakować w ładowarkę Sanyo, skoro ta jest wielokanałowa, sprawdzona i ma podobną cenę :-?

kali999
30.04.09, 20:19
Już za późno zakupiłem Sanyo, a dlaczego dobre parametry ładowania, a głównie chodzi o szybkość bo 4 Eneloop będą ładować mi się 140min.

polusso
7.05.09, 18:16
i ja w końcu się dorobiłem lampy.
temat jak znalazł bez szukania :wink:

Skoro tak zachwalacie Sanyo Eneloop to podajcie jeszcze namiary na sprawdzony sklep online/sprzedawcę alledrogo czy cuś w ten deseń.

http://www.allegro.pl/search.php?string=Sanyo+Eneloop&from_showcat=1&category=19974&country=1

z góry dziękuję.

kali999
7.05.09, 19:46
Ja kupiłem od qbok najtaniej plus do każdych czterech sztuk pudełko. No i uczciwy sprzedawca zrobiłem przelew większy o parę złotych i zostawiłem o tym poinformowany, a nawet bym nie zwrócił na to uwagi. Takich sprzedawców należy chwalić.

droplet
8.05.09, 12:40
...
Skoro tak zachwalacie Sanyo Eneloop to podajcie jeszcze namiary na sprawdzony sklep online/sprzedawcę alledrogo czy cuś w ten deseń.
..

[/B]

ale ceny sam sobie sprawdź :-)
https://www.hurt.com.pl/