Zobacz pełną wersję : Olympus fe-20 prośba o opinie
Witam, jak widać jestem nowy na forum i proszę was o opinie, przymierzam się do zakupu kompakta fe-20, poczytałem troche opinii w necie na jego temat, ale są różne, dlatego zwracam się do was abyście napisali co o nim sadzicie, szukalem na forum, i znalazlem zaledwie 4 tematy na jego temat, z czego 3 to nowosci, a jeden o problemie z bateria. chce kupic aparat do 400 zl lacznie z karta i pokrowcem, i ten akurat sie miesci, jeśli nie ten model to moze jakis inny w poruwnywalnej cenie?? prosze o wasze opinie. aha, mam jeszcze jedna sprawe, ten fe-20 jest na karte xD, szukalem i znalazlem tylko 2Mb karte xD, ale sa dostępne adaptery kart microSD na xD, i moje pytanie co wybrac ?? czytalem ze karty xD sa dosc szybkie, nie wiem jak to bedzie wygladalo z adapterem, czy straci to na predkosci, poza tym karty microSD sa o wiele tansze i o wiele pojemniejsze, ale mnie bardziej interesuje predkosc zapisu podczas robienia zdiecia, anie predkosc kopiowania na kompa, chodzi mi o to ze chce kupic karte, ktora bedzie szybciej zapisywana przez aparat, z gory dzieki za wasza pomoc :)
Nie znam tego aparatu ale ja bym poszukał jakiegoś modelu Fuji
szukalem i znalazlem tylko 2Mb karte xD, ale sa dostępne adaptery kart microSD na xD, i moje pytanie co wybrac ?? czytalem ze karty xD sa dosc szybkie,
W porównaniu do czego?
Karty typu M to 2.5Mb/s (zapis)
poza tym karty microSD sa o wiele tansze i o wiele pojemniejsze,
Sam sobie odpowiedziałeś.
Chcesz mieć szybką kartę to kup szybką kartę microSD.
microSD ma przed sobą przyszłość a karty xD?
Karty typu M to 2.5Mb/s (zapis)zgadza sie, ale karty typu "H" maja zapis do 5Mb/s, a mi dokladnie chodzi o adapter z microSD na xD, czy on nie spowolni zapisu na karcie microSD?
zgadza sie, ale karty typu "H" maja zapis do 5Mb/s,
Ale gdzie taką kupisz?
a mi dokladnie chodzi o adapter z microSD na xD, czy on nie spowolni zapisu na karcie microSD?
Sam adapter to chyba taka sama mechaniczna (zero elektroniki) przejściówka jak z microSD na normalną SD a obsługę kart SD zapewnia sam aparat.
Dlatego te przejścówki działają z tylko z wybranymi modelami aparatów.
Juz wiem jaka karte wybrac, ale nadal nie znam waszych opini na temat tego modelu, jak cos ktos wie to prosze o opinie...
Karty typu H można jeszcze znaleźć :wink:
na przykład tutaj http://www.subasta.pl/item-71937_fujifilm_karta_pami%C4%98ci_xd__typ_h_.html
albo tu http://www.allegro.pl/item583684785_fuji_xd_2_gb_typ_h_high_speed_olympu s.html
ie taką kupisz?
Nie warto. W tym sezonie kompakty Olympusa jak i pozostałych producentów prezentują się nad wyraz kiepsko. Wybierz cokolwiek ze stajni Panasonica a nie pożałujesz np. DMC-LS80
popieram. sprzet nic nie wart straszne szumy bardzo sie zawiodlem na tym aparacie.
Również chciałem kupić żonie jakiegoś małego kompakta z Olympusa, jednak z uwagi na fakt , że wywołujemy zdjęcia na papier (10x15) a olympus wycofał się z formatu 3:2, musiałem czegoś szukać u konkurencji i wybór padł na Sony DSC-W130, dość uniwersalny zoom x4 (32 - 128 ), dość przyjemny aparacik. Kupiłem na www.mojecyfrowe.pl (http://www.mojecyfrowe.pl) obecna cena to 445zł. Za tę cenę szczerze polecam.
Z tym, że to lepiej już brać W-120 1MP mniej nikogo nie zrani a cena niższa ;)
Ja posiadałęm Fe-210 i powiem, że super szybko się wyładowywuje..tzn, pokazuje brak baterii, ale baterie są OK.
fotoamator2891
26.04.09, 08:22
Ja posiadałęm Fe-210 i powiem, że super szybko się wyładowywuje..tzn, pokazuje brak baterii, ale baterie są OK.
Moje siostry mają te aparaty... To ich wada fabryczna.