PDA

Zobacz pełną wersję : Makro / Super Makro

Pazurek
5.09.04, 15:43
Witam,

Chcialbym sie zapytac co w ogole robia opcje Makro i Super Makro w aparacie? Jaki wplyw na obiektyw ma ich wlaczenie?

Jak to jest ze np. C4000 normalnie lapie ostrosc od kilkunastu (-dziesieciu?) cm do nieskonczonosci a po wlaczeniu Super Makro od 2cm, ale rowniez do nieskonczonosci? Dlaczego w takim razie obiektyw nie moze byc ciagle w trybie SM?

Dlaczego w trybie SM nie dziala zoom? Czy jest to czyms spowodowane, czy to tylko taki wymysl producentow jak w przypadku deaktywacji lampy blyskowej?

No i jak to jest z trybem Makro (nie 'super'), czy w ogole sie z niego korzysta? Kiedy? Czy nie mozna zrobic takiej samej fotki w trybie domyslnym albo SM?

Po co dwa tryby Makro?

??

marecki
5.09.04, 22:29
Witam.
Po pierwsze tryb SM działa tylko w tej konkretnej stałej ogniskowej i już. Nie poradzi się nic na to. Natomiast co do trubu makro to też już się zastanawiałem po co to wogóle jest skoro aparat łapie ostrość z tej samej odległości co tryb normalny. W instrukcji mam napisane że ta odległość jest inna ale jakoś tego nie zauważyłem. Sam osobiście wogóle nie włączam tej opcji bo nie widzę w tym żadnego sensu skoro min odległość jest taka sama. Wydaje mi się że w trybie makro i w trybie normalnym fotka będzie taka sama.

qwerty
5.09.04, 22:37
chyba niezupełnie... parę razy robiłem fotki w których obiekt stał w odległosci mniejszej od ca. 1 metra, no powiedzmy 80 cm i wtedy wyszedł on nieostry... a po właczeniu macro był OK.
Z drugiej strony kilka razy zapomniałem wyłaczyc super macro pstrykając fotki normalne i o dziwo fotki wyszły dobre...

marecki
5.09.04, 22:49
To chyba coś jest nie tak z moim aparatem bo robie foty bez f. makro z odległości 20cm bez żadnych problemów. Manual focus spokojnie można ustawić na 20cm bez trybu makro. W każdym razie w moim c4000z tak właśnie jest.

vodnik
5.09.04, 22:59
Roznica miedzy trybem normalnym a trybemmakro polega na optymalizacji algorytmow dzialania AF po prostu tyle. Jezeli w trybie normalnym w kadrze bedzie obiekt bardzo bliski i relatywnie odlegly, aparat bedzie probowal ostrzyc na ten daleki omijajac obiekt bliski, dopiero jak nie znajdzie obiektu odleglego bedzie ostrzyl na bliski. W trybie macro jest odwrotnie. Zauwaz ze jak zalaczysz tryb macro i wlaczysz MF to tryb MACRO sie wylacza, natomiast w trybie SMacro mozliwy jest i AF i MF.