Zobacz pełną wersję : Jak policzyć ilość zrobionych fotek?
Mam takie pytanko. Jak policzyć ile do tej pory zrobiłem fotek z aparatu? Czy w c4000z jest możliwe sprawdzenie z odczytu jakichś danych, czy może z fotki?
hmm... chyba ta liczba jest w nazwie fotki, ale nie jestem pewna na pewno ;))
Jest, jest...:) jeśli u mnie np. nazwa pliku jest P9011520.JPG, tzn, że zrobiłem 1520 fotek (kurcze, mało coś, nie?...)
Jest, jest...:) jeśli u mnie np. nazwa pliku jest P9011520.JPG, tzn, że zrobiłem 1520 fotek (kurcze, mało coś, nie?...)
no tak ale to chyba nie funkcjonuje jak sie sformatuje karte albo ja wyczysci do 0 - hmmm??? Moze jest faktycznie jakis sposob jak Kolega pisze, zeby sprawdzic - moze podlaczajc aparat do kompa, jest jakas mozliwosc - sam jestem ciekaw, ile zrobilem moim C 725 w ciagu ostatnich 3 miechow, pewnie ok. 3000-3500
Pozdrawiam!
Formatowanie ani całkowite kasowanie karty nie kasuje licznika, gdyż pamiętany jest przez aparat:)
Natomiast pomyślałem sobie, że pewnie licznik kasowany jest po wyjęciu baterii na ponad godzinę co powoduje przywrócenie domyślnych ustawień aparatu. Ze dwa razy mi się już to zdarzyło, więc pewnie mam już więcej fotek niż licznik pokazuje.
Ja moim olkiem w 3 miesiące ok 10000, bo magazynuje na dysku w jednym miejscu i biorę sprawdzam liczbę plików.
@mayonez formatowanie kasuje licznik, ktory nadaje odpowiednie nazwy, ale tylko wtedy, gdy jest aktywna opcja FILENAME - RESET.
Właśnie miałem włączoną opcję reset i w nazwie jest miesiac, dzien i nr fotki w danym dniu. Czy jak zmienie na auto to aparat będzie pamiętał ile tych fotek trzasnąłem, czy już musztarda po obiedzie?
No bedzie liczyl od dzisiaj. Jak dojdzie do 999 (albo 9999 - nie pamietam) to stworzy nowy katalog na karcie DCIM101 i tak w kolko.