PDA

Zobacz pełną wersję : Małpka z rawami

Pieciek
3.03.09, 12:21
Hej!

Ostatnio spacerując widziałem fajną sytuację - ptaki pluskające sie w kałuży w parku. Miałem swojego olka przy sobie w plecaku - 520 + grip ownuser + 70-200. Zanim ten karabin wyciągnałem - to ptaki sie wystraszyły i odleciały - dlatego myślę czy nie warto by było kupić jakiejś małej (co nie znaczy prostej) małpki którą miałbym cały czas w kieszeni.... dobrze by bylo zeby miała rawy, by ewentualne błędy ustawień poprawic w PS - co byście polecili? oczywiście olka preferowałbym, bo jestem zadowolony ze swojego e-systemu :)

Pozdrawiam,

Pieciek

:esystem::esystem2:

e-510
3.03.09, 12:26
Dlatego dobry fotograf ma zawsze pod ręką swoją giwerę a co najwyżej w kaburze na biodrze. ;)

Tak na serio,wybór jest taki,że głowa boli,musiałbyś bardziej sprecyzowac swoje oczekiwania i budżet.

Pieciek
3.03.09, 23:36
Dlatego dobry fotograf ma zawsze pod ręką swoją giwerę a co najwyżej w kaburze na biodrze. ;)

Tak na serio,wybór jest taki,że głowa boli,musiałbyś bardziej sprecyzowac swoje oczekiwania i budżet.

Szczerze powiedziawszy to cieżko by mi było bo mam plecaczek esystem pro ;) a ze jestem sobie na wozeczku wiec kabura na biodrze tez odpada ;) ewentualnie plecak na oparciu ;)

jeśli chodzi o budżet to cięzko określić, chce poprostu mały aparat, który będzie miał możliwość wyłączenia lampy (nie taki do konca idioten aparat) i będzie robił w rawach fotki (mam oryginalnego PS z racji prowadzonej działalności, więc z "wywołaniem" rawów nie będzie problemu). Chodzi mi poprostu o to by nie marnować fajnych momentów na tarabanienie sie ze zdejmowaniem plecaka olkowego i wyciaganiem sprzeta... :)

aga_piet
3.03.09, 23:53
Kompakty z serii SP robią w rawach.

Pieciek
4.03.09, 00:07
Kompakty z serii SP robią w rawach.

Szczerze powiem ze zamienić e410 np. na SP565 UZ to tak jak to w tym powiedzeniu "zamienił stryjek siekierke na kijek". Moja siostra ma SP570-ke więc miałem ją w ręku - niezbyt dla mnie wygodna zamiana niestety :( czy tylko większe kompakty mają rawy?

tank_driver
4.03.09, 00:15
Sprawdź C5060 - jeden z lepszych kompaktów Olka, ma RAW-y i dodatkowo uchylny i obrotowy LCD.
http://www2.olympus.pl/consumer/29_C-5060_WideZoom_Details.htm

Rafał Czarny
4.03.09, 00:20

Wbrew pozorom wybór wcale nie jest duży. Jeśli chcesz mieć szeroki, jasny obiektyw, rawy, szybki af, sanki na lampę to wybór jest niewielki. Ja polecam Ricoha GX 100, bo go mam i jestem bardzo zadowolony. Teraz na rynku rządzi Lumix Lx3, który niebawem zagości w mojej torebce.

piotrek204
4.03.09, 02:11
Sporo kompaktow Canona po wgraniu dodatkowego firmware robi w rawach.
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Pieciek
4.03.09, 09:54
Wbrew pozorom wybór wcale nie jest duży. Jeśli chcesz mieć szeroki, jasny obiektyw, rawy, szybki af, sanki na lampę to wybór jest niewielki. Ja polecam Ricoha GX 100, bo go mam i jestem bardzo zadowolony. Teraz na rynku rządzi Lumix Lx3, który niebawem zagości w mojej torebce.

Panasonic-a funkcje mi sie bardziej podobają, poza tym swoją zabawę w fotografowanie zaczynałem od lumixa fz-8, wiec jakoś mam sentyment do panasonic-a ;)

King
26.05.09, 21:19
kup coś ze stajni sony ericsonna
np.
http://www.youtube.com/watch?v=_Mhd0rRDbLE&eurl=http%3A%2F%2Fwww.telepolis.pl%2Fnews.php%3Fid %3D14451&feature=player_embedded

powinieneś złapać gołębie w odpowiednim momencie...

pozdro

Ramzes_II
26.05.09, 21:36
Panasonic-a funkcje mi sie bardziej podobają, poza tym swoją zabawę w fotografowanie zaczynałem od lumixa fz-8, wiec jakoś mam sentyment do panasonic-a ;)
Ten panasłoik ma fajną jasną optykę. Znajoma go uzywa. Jedno co mnie w nim drażni to menu i dostep do poszczególnych funkcji typu pomiar światła, WB, ISO, AF.
Ale mozna sie przyzwyczaić do tego mini-joysticka. Zdjęcia wypluwa fajne i ma zapis w Tiff.

Jerry_R
27.05.09, 00:39
A czy przypadkiem nie ma zaraz wyjsc u43 Oliego wielkosci kompaktu?
I nastepnie podobna - kompaktowych rozmiarow - puszka u43 Panasonica (ktory ma ja wlasnie wypuscic, zamiast nastepce LX3)?

W obu przypadkach mialbys kompaktowe rozmiary, wymienna optyke, wiekszy sensor niz w typowych kompaktach, itd.

A jeszcze jak nalozysz pancake'a ;-)