Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości w C-7xx...?
Rick van Dyke
1.09.04, 00:42
Czy możliwe jest ustawienie głębii ostrości w tych cyfrówkach? Niestety nie mialem tych aparatów w ręku i nie wiem jak to by wyglądało. Czy jest to wogóle możliwe?
Może to lamerskie pyt. ale jestem ciekaw :)
Z góry dzięki :D
Moze warto pomyslec o przslonie aby zlapac GO? f2.8 najmniejsza f8.0 najwieksza (a moez mi sie pomerdalo?? :roll: )
pozdrawiam
W dużym skrócie:
1. Czym większa przesłona (mniejsza liczba F) tym mniejsza głębia ostrości.
2. Czym większa odległość od fotografowanego obiektu tym większa głębia ostrości.
3. Zwiększenie zoom'u zmniejsza głębię ostrości.
Czym większa przesłona (mniejsza liczba F) tym mniejsza głębia ostrości.
Ja bym powiedział, że mniejsza liczba f, to mniejsza przyslona. :wink:
Większa liczba oznacza zmniejszenie ilości światła wpadającego przez obiektyw, czyli jest on bardziej przysłonięty.
Rick van Dyke
1.09.04, 18:46
Heheh wiem, ze nalezy uzyc przeslony :lol: Chodzilo mi o to czy wogole w tego typu aparacie sie da to wykonac, bo w niektorych cyfrach z "manualem" nie mozna regulowac przeslony. A jesli w tej serii aparatow jest to mozliwe to b. dobrze :P
Dzieki za odpowiedzi
p.s. A jak jest z glebia przy super makro? Jest jakas szansa na ostry obraz tła?
Pytam o to wszystko bo mam zamiar kupic c765 i chce miec pewnosc ze dobrze robie :) Teraz mam d560 i jak wiecie to full automat, wiec raczej przy cyfach nie mam doswiadczenia z glebia ostrosci :)